15 juni 2018

De zwarte mannetjes van San Pedro del Pinatar, gezondheid door modderbaden,

Wanneer mijn schoonvader zaliger voor het eerst de modderbaden van San Pedro del Pinatar bezocht, en hij de met modder ingesmeerde mensen zag, noemde hij ze telkens wanneer we er over spraken de "zwarte mannetjes". San Pedro del Pinatar is gelegen aan het Mar Menor en dankt haar bekendheid aan de geneeskrachtige modderbaden.
De modderbaden en zoutmeren zijn gratis toegankelijk. Door de natuurlijke genezende slibafzettingen krijgen mensen met huidziektes, reuma, spier- en gewrichtsproblemen, artritis en jicht een verlichting en vaak oplossing van hun problemen. Dit geeft in combinatie met de zoutbaden echt resultaat.
San Pedro del Pinatar is een klein stadje in de provincie Murcia en is gelegen aan het Mar Menor, het grootste zoutwatermeer van Europa, en is en aan de andere zijde gelegen aan de Middellandse zee.
De bekendste plaats aan Mar Menor is La Manga maar Lo Pagan gaat een steeds belangrijker plaats innemen. Hier zie je mensen in het meer die zich insmeren met geneeskrachtige modder. De modder bevat calcium, fluoride en magnesium, sulfaat en chlorine. Het hoge zoutgehalte van het meer bevat veel jodium en het zijn dan ook vooral mensen met rheumatische klachten en artritis die deze baden bezoeken. Ook ter revalidatie van breuken zou de modder geneeskrachtig werken.
Huidaandoeningen worden door de modder aanzienlijk verminderd, zo zegt men. De mensen smeren zich eerst in met modder (neem de modder uit het midden van het meertje) op de gevoelige plekken of soms ook helemaal en laten dan deze modder drogen in de zon tot een harde korst. Daarna gaat men in het zoute water zich afspoelen. Vooral de Spanjaarden die van gezelligheid houden verenigen hier het nuttige met het aangename en wanneer men 's morgens over de pier wandelt ziet men meerdere echtparen en familieleden die elkaar insmeren en onder het genot van een drankje en/ of een hapje zich laten drogen. Het water van het moddermeertje heeft zo’n hoog zoutgehalte dat je er heerlijk in kan drijven. De lange pier nodigt uit tot een mooie wandeling. De modderbaden zijn geheel gratis. Het water van het Mar Menor is altijd enige graden warmer dan dat van de Middellandse Zee en zodoende kan men hier nog laat in het seizoen gaan baden of heerlijk drijven in het zoute water.

Coördinaten: 37°49'13.3"N 0°46'35.8"W