30 april 2016

Bezoek aan een plaatselijke marmergroeve.

Marmer is een van de oudste bouwmaterialen uit de geschiedenis. Miljoenen jaren geleden is dit gesteente door hoge druk onder de aardkorst gevormd en in de loop der jaren naar het aardoppervlak gestuwd. Is een steensoort goed te polijsten en bestaat het materiaal uit voornamelijk calsiet dan wordt het verkocht als marmer.

Marmer wordt als sinds mensenheugenis gebruikt voor diverse doeleinden. Zo bouwden de Romeinen hun hoofdstad Rome bijna volledig uit marmer, en maakte Michelangelo zijn bekende ‘David’ van deze steensoort.
In de provincie Alicante bevindt zich het centrum van de marmerindustrie in Novelda, Pinoso, Monforte del Cid, Monóvar, Algueña en La Romana. Deze concentratie van natuurlijke rijkdom van de beste marmersoorten in de wereld is de basis geweest voor de ontwikkeling van de belangrijkste kern van de productie en verwerking van marmer en natuursteen in Spanje, daarbij heeft Novelda de grootste verwerkingscapaciteit.
Vandaag de dag zijn de Spanjaarden met recht  trots op het feit dat meer dan 90 % van de productie van marmer, dat in de provincie gedolven wordt, door de ondernemingen zelf verwerkt wordt en die zich verenigen in de groep “Marmer uit Alicante” een vereniging van de Valenciaanse Gemeenschap, die haar zetel heeft in Novelda.
Hoe belangrijk de sector is voor de economie in de provincie blijkt wel uit het feit dat 30.000 arbeidsplaatsen direct of indirect uit de marmerproductie voortvloeien. De laatste jaren hebben de ondernemers 120 miljoen euro geïnvesteerd om hun machines en installaties te moderniseren.
Dankzij deze inspanning om te investeren, samen met de kwaliteit van hun producten, heeft men bereikt dat de marmerfabrieken in Novelda meer dan 60% exporteren van het totaal dat Spanje verhandelt in het buitenland.
Buiten het delven van marmer, gesneden in grote blokken, is ook de verdere bewerking van groot belang voor deze regio. In plaatselijke bedrijven worden de grote blokken versneden tot platen van enkele centimeters dik. Ze worden gepolijst en op maat gesneden. Maar niet alleen het marmer uit eigen regio wordt bewerkt maar ook veel marmer uit andere werelddelen wordt hier verwerkt voor de Europese markt.
Heden ten dage wordt marmer voornamelijk gebruikt voor vloeren en keukenbladen maar ook kunstenaars hebben de marmersoorten uit Alicante ontdekt en maken er prachtige kunstwerken van. 
Er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt, of vergeten marmersoorten opnieuw gewonnen en met nieuwe technieken verzaagd of bewerkt waardoor de keuze oneindig is. In de regio Alicante worden ongeveer 50 soorten marmer gedolven, de voornaamste soorten zijn Crema Marfil, een unieke steensoort in zijn genre, ivoorkleurig en zowel binnen als buiten toepasbaar. Alicante Rojo, een rode marmersoort met witte nerven en Ore Español, okerkleurig met bruine strepen. In Novelda delft men ook nog de natuursteen Piedra Natural.

Dankzij Jan Keijsers, beeldhouwer in Hondón de las Nieves, kan je nu op regelmatige tijdstippen zo'n marmergroeve bezoeken.   Een bezoek aan deze marmergroeve is uniek. Enkel onder begeleiding kan je sporadisch zo'n mijn bezoeken. Door zijn activiteiten als beeldhouwer komt Jan regelmatig in diverse marmergroeven. Dank zij deze goede contacten heeft Jan nu de mogelijkheid gekregen om te gidsen in een  plaatselijke marmergroeve in de omgeving van Hondón de las Nieves, een aanrader...
Wens je aan een bezoek deel te nemen reageer via de volgende website: http://beeldhouweninspanje.webs.com