26 juni 2018

Feesten van de Moren en christenen in Orihuela van 15 tot 21 juli 2018

De eerste feesten van de Moren en christenen in Orihuela vonden plaats in 1974 en de optochten zijn elk jaar uitgebreider geworden. Het symbool van Orihuela, de zwarte adelaar, bekend als de 'La Gloriosa Ensena del Oriol', staat hoog in het programma en heeft zelfs een eigen optocht.

Zaterdag 15 juli
19:30 Parade van de Abanderadas & bloemenoffer ter ere van de beschermheiligen Justa en Rufina. Route: la Glorieta Gabriel Miró, C/ Calderón de la Barca, C/ San Pascual, Plaza Nueva, Plaza Cubero, C/ López Pozas, C/ Marqués de Arneva, C/ Francisco Die, Plaza de Santiago, Plaza de Monserrate, C/ Capuchinos, C/ San Francisco, C/ Hospital, waar de bloemenofferande plaatst vindt en dan verder via de C/ Marqués de Arneva, C/ Santa Justa, C/ López Pozas, C/ Ramón y Cajal, eindigend bij de kathedraal.

Dinsdag 17 juli
09:30 Overplaatsing van het standbeeld van La Gloriosa Ensena del Oriol van het stadhuis naar de kathedraal.
10:00 Plechtige processie met het beeld van de heiligen Justa en Rufina en de Gloriosa Enseña del Oriol. Route: Kathedraal, C/José Mª Sarget, Plaza Teniente Linares, C/Ramón y Cajal, C/López Pozas, C/Santa Justa, C/Marqués de Arneva, eindigend bij de kerk voor de misviering.
20:45 Grote parade van de kinderen. Route: C/Aragón, Plaza San Sebastián, Avda. De Espana, C/ Calderón de la Barca, C/Loaces en C/Alfonso XIII met einde op de Plaza de Alfonso XIIL.
23:30 Verzamelen voor het stadhuis voor het tentoonstellen van het standbeeld van Gloriosa Enseña del Oriol op het balkon, gevolgd door feesten in alle feesttententen.

Woensdag 18 juli
20:30 Oorlog tussen de Moren en christenen. Route: El Paseo Calvo Sotelo, C/Ballesteros Villanueva, C/Alfonso XIII, C/Loaces, C/Calderón de la Barca, einde bij de Glorieta Gabriel Miró.
22:00 Bezetting van het kasteel in Glorieta Gabriel Miró door de Moren.

Donderdag 19 juli
21:30 Grote retreta (verklede optocht). Route: C / Aragón, Plaza San Sebastián, Avda. De Espana, C/Calderón de la Barca, C/Loaces en C/Alfonso XIII, eindigend op de Plaza Alfonso XIIL, gevolgd door feesten in alle feesttenten.

Vrijdag 20 juli
21:30 Parade van de christenen. Route: verzamelen van de groepen in C/Ocarasa, voor het starten op C/Aragón, Plaza San Sebastián, Avda. De Espana, C/Calderón de la Barca, C/Loaces en C/Alfonso XIII, eindigend op de Plaza Alfonso XIIL, gevolgd door feesten in alle feesttenten.

Zaterdag 21 juli
21:30 Moorse parade. Route: verzamelen van de groepen in C/Ocarasa, voor het starten op C/Aragón, Plaza San Sebastián, Avda. De Espana, C/Calderón de la Barca, C/Loaces en C/Alfonso XIII, eindigend op de Plaza Alfonso XIIL, gevolgd door feesten in alle feesttenten.