8 juni 2018

23 op 24 juni, de nacht van San Juan.

(artkel geschreven voor De Costakrant)

De nacht van 23 juni is een magische nacht, gekenmerkt door de elementen water en vuur, symbolen van zuivering. De nacht van San Juan wordt op de meeste plaatsen aan de Spaanse kust gevierd met nachtzwemmen in zee en het aansteken van grote vreugdevuren en om middernacht vuurwerk.
De nacht van San Juan, of de midzomernacht, is de kortste nacht van het jaar. In Spanje is dit het moment dat de echte zomer gaat beginnen.
De oorsprong van dit feest gaat terug naar pre-christelijke tijden waarin de natuur een leidende rol speelde. Dit feest viel samen met de komst van de zomerzonnewende op het noordelijk halfrond. De vreugdevuren hadden twee doelen, één om meer kracht aan de zon te geven, immers sinds de zomerzonnewende, wordt de straling van de zon steeds zwakker naarmate de dagen beginnen te korten. En als tweede om alle deelnemers te zuiveren met de energie van de vlammen uit het vuur.
Eeuwen later werd deze magische nacht gekerstend ter ere van San Juan Bautista. Deze nacht viel samen met de datum van zijn geboorte. De Bijbel vertelt dat Zacarias, de vader van San Juan, niet geloofde dat zijn vrouw zwanger was. Om haar man toch te overtuigen stak ze na de bevalling een paar vreugdevuren aan om aan te kondigen dat haar zoon Juan was geboren.
Hoewel de zomerzonnewende in feite plaats vindt in de nacht van 21 op 22 juni, zijn beide vieringen door christelijke invloeden verenigd, waardoor we deze feestelijkheden vandaag kennen als de nacht van San Juan.
Door de jaren heen zijn verschillende overtuigingen en riten gesmeed rond de meest magische nacht van het jaar. We hebben enkele van de belangrijkste verzameld:

Zuiverend vuur.
 
Op de stranden verzamelen de mensen zich rond een groot vreugdevuur. Zodra het vuur is ontstoken, springen ze er overheen en verdringen zo de boze geesten. Een van de rituelen is om meerdere keren door het vuur te springen om zo het hele jaar door bescherming te krijgen. De truc is om een ​​oneven aantal keren te springen. Zelfs de as heeft genezende eigenschappen voor de huid.
De landbouwers in Alicante, die de hele dag hard gewerkt hebben, verbranden in die nacht afvalhout en brandbare spullen om Satan af te schrikken.

Water, bron van gezondheid en vruchtbaarheid.
Om middernacht komt het andere onmisbare element om de hoek kijken: water. Vanaf dat moment worden wonderlijke eigenschappen aan het water toegeschreven. Spring over de golven van de zee maar om resultaat te hebben moet je over zeven golven achterwaarts springen, kijkend naar de maan, en bij de laatste sprong moet je een wens doen. Alle negatieve energie zal uit je lichaam verdwijnen. Maar opgelet, vrouwen die daar aan meedoen zullen hun vruchtbaarheid zien verhogen. En vergeet niet om nadien een bad te nemen om de rest van het jaar gezond te blijven.
Die nacht je gezicht wassen in de zee maakt je beslist mooier.
Een andere aanbeveling om je huis en inwoners te beschermen is om water in een emmer te gieten en een beetje zout aan toe te voegen. De emmer moet de hele volgende dag en nacht buiten gezet worden zodat hij kan worden opgeladen met de energieën van de zon en de maan. Nadien kan het water gebruikt  worden om de kamers mee schoon te maken.

Kruiden uit de natuur.
Een andere gewoonte is om naar het veld te gaan op zoek naar geneeskrachtige kruiden. Deze moet je om middernacht in een raam van je huis ophangen om zo de zegen van San Juan te ontvangen.
Als je wat mistletoe onder je hoofdkussen legt voordat je gaat slapen, kan dit ook je wensen laten uitkomen.
Ook zou het leggen van gewone klimop onder het hoofdkussen, samen met een op papier geschreven wens, en het branden van een witte kaars je wensen doen uitkomen. Je moet wel de volgende dag de klimop begraven zodat je wens een heel jaar blijft duren.
Als je op zoek bent naar de liefde van je leven, steek dan twee rode kaarsen in de slaapkamer aan. Schrijf op een vel papier je naam en de naam van de persoon die je wilt liefhebben. Doe dan in een pan met water drie delen verbena, drie delen lavendel, drie delen duizendblad, een deel gember en twaalf bloemblaadjes van een rode roos. Zet dan de pot op het vuur tot hij kookt. Zeef het mengsel en als het koud is spuit je er de kamer mee in. Gebruik de was van de kaarsen om het papier te verzegelen en leg deze onder je hoofdkussen. De experts zeggen dat je in je dromen je sentimentele toekomst zult zien.

Of het allemaal waar is weet ik niet maar dit jaar ga ik er beslist eens een paar uitproberen. Je weet maar nooit…