9 juli 2018

Wandeling Rio Chicamo

De natuur in de omgeving van de Rio Chícamo is een plek welke bij de natuurliefhebbers bekend is als een plaats van grote geologische, botanische en fauna waarde. Het biedt een geologische terugblik in de tijd tot meer dan 7 miljoen jaar. In de omgeving zijn ook sedimenten te zien van tussen 10 en 7 miljoen geleden toen de Middellandse zee nog tot in deze omgeving kwam.

Wil je de rio Chicamo eens bezoeken start dan in Macisvenda. Parkeer je auto op de parkeerplaats (38°15'45.9"N 1°00'05.2"W) en wandel het zandpad naar beneden. Na 150 meter  passeer je de rio Chicamo. Blijf nu de rivier volgen tot je aankomt in het gehucht Umbria (38°14'43.1"N 1°00'26.1"W)
Blijf zoveel mogelijk de rechteroever volgen, soms moet je wel eens de Chicamo over steken. Na ongeveer 1,5 km kom je aan een rotswand, hier moet je weer naar de linkse kant van de rio en direct via het rietveld verder wandelen. Soms is het wel een beetje zoeken maar je tocht wordt beslist beloond als je aankomt in de kloof van El Cajer. Wondermooi om te zien.
Aangezien je in sommige stukken van de wandeling de Rio moet oversteken, en er altijd water in staat, is het wenselijk de wandeling te maken met geschikte schoenen. In de zomermaanden kan je meestal de rivier oversteken op rotsbrokken die in het water liggen maar in de kloof kan in de zomermaanden nog een halve meter water staan waar je doorheen moet waden. Neem droge kleding en schoenen mee.
Wees voorzichtig op sommige plaatsen kan het gevaarlijk zijn zeker met natte schoenen.
Heb respect voor fauna en flora.
Laat geen afval achter in het gebied.
Ga nooit alleen in dit gebied wandelen.
Verlaat het gebied in het geval van zware regenval en wees extra voorzichtig in de wintermaanden.

TIP 1: Ben je de kloof doorgelopen, keer dan terug naar je beginpunt in Macisvenda. In het gehucht Umbria is niet veel meer te beleven. Ben je met meer auto's plaats dan een auto in Umbria voor je vertrek zo moet je de wandeling maar in één richting wandelen. Bij de terugwandeling is er meer klimwerk...

TIP  2: In het gehucht El Tollé op zo'n kilometer van Umbria is een leuk restaurant/bar in een grotwoning, El Fielato. Leuk om even langs te gaan. (38°14'29.6"N 1°02'17.1"W)
Meer info over El Fielato klik HIER

Kort overzicht:

El Chicamo, Macisvenda
Lengte: 2,34 kilometers
Hoogte min: 297 meters, max: 344 meters
Hoogteverschil omhoog: 10 meters, omlaag: 65 meters
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Eindigt bij begin (lus): Nee, wat wil zeggen dat je nog eens 2,34 km moet teruglopen. Je kan regelmatig de Rio Chicamo oversteken en terugkeren.


Filmpje: klik HIER

Links:
http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=676182
http://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,365,m,108&r=ReP-16285-DETALLE_REPORTAJES