8 juni 2018

Hogueras feesten in Alicante.


Met de Hogueras of Fogueres  feesten in Alicante wordt de komst van de zomer met grote vreugdevuren gevierd.
Deze viering stamt uit de tijd dat de boeren van het land rond Alicante de langste dag van het jaar vierden voor het oogsten van de gewassen en de kortste nacht voor de vernietiging van het kwade. Deze traditie verspreidde zich al snel naar de stad Alicante, waarna de burgemeester opdracht gaf om een bericht naar de inwoners te sturen​​ waarin werd gezegd:  "... dat vreugdevuren niet op straat mogen worden aangestoken, laat staan ​​dat er schoten of raketten mogen worden afgevuurd in de nacht van San Juan en tijdens de opeenvolgende nachten, zij die geen gehoor aan dit bevel gaven kregen een boete van 20 tot 100 reales."
Maar in 1881 vergat de secretaris van de stad deze verordening te publiceren. Daar profiteerden de inwoners van Alicante van en zij organiseerde grote straatfeesten waarin spelen en muziek centraal stonden. De eerste 'ninots' (kleine beelden) waarmee iemand werd bekritiseerd werden gemaakt. In 1928 vond in Alicante de eerste officiële viering plaats. Het stadsbestuur begreep dat dit spektakel het toerisme ten goede zou komen wat in datzelfde jaar leidde tot de organisatie van de eerste Fogueras van San Juan.
De laatste vreugdevuren in de periode van de Spaanse Burgeroorlog werden gevierd in 1936, en hervatte in 1939 met het plaatsen van een enkel vreugdevuur. Vanaf 1940 zou het feest uitgroeien tot wat het nu is.

De Hogueras, papier-maché beelden welke staan opgesteld door de hele stad, trekken bezoekers uit heel Europa. Het feest duurt verschillende dagen en heeft veel te bieden voor zowel jong als oud: muziek, dans, spectaculair vuurwerk, fanfares, bloemen offerandes voor de “Virgin del Remedio”, barracas (feesttenten) met typische Hogueras gerechten, gekostumeerde optochten…
De papier-maché beelden, volledig gemaakt in brandbare materialen,  worden door de verschillende wijken gebouwd op de pleinen en straten van de stad. De beelden geven op humoristische wijze de gang van zaken weer op cultureel en politiek vlak van het afgelopen jaar. Het zijn vaak enorme kunstwerken van soms wel 30 meter hoog. De winnaar van het vorige jaar mag het beeld bouwen op het stadsplein.
De feesten starten met indrukwekkende "Mascleta’s". De Mascleta is een knalvuurwerk welke luide en ritmische geluiden maakt in tegenstelling tot het gewone vuurwerk. Dit soort vuurwerk, dankt zijn naam aan masclets, (rotjes). Deze zijn verbonden door een lont en vormen een lijn van knalvuurwerk. Masclets zijn meestal opgehangen aan draden boven de weg of plein.
In de nacht van 24 juni beëindigen de vuren in Alicante, die bekend staat als de “crema”, de feestelijkheden. Om middernacht wordt  vanaf het kasteel van Santa Barbara, een monumentale vuurwerkpalm afgeschoten, dit is de start van de "crema", het verbranden van de tientallen prachtige beelden in de stad. De meest spectaculaire verbranding kan je meemaken in de straten rond het stadsplein. Het verbranden van het beeld geeft een enorme hitte af zodat de brandweerlieden de muren van de omliggende huizen moeten natspuiten. Na het roepen van “agua, agua, agua... krijgt ook de toegestroomde mensenmassa de volle lading van de brandweerspuiten...
De volgende dagen kan je op de stranden van San Juan nog nagenieten van het vuurwerkfestival. Verschillende vuurwerkmakers strijden er onderling voor de overwinning van het mooiste vuurwerk.


Programma Alicante Hogueras van 9 tot 29 juni.

Zaterdag 9 juni
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros.

Zondag 10 juni
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros.

Vrijdag 15 juni
24.00 uur: projectie vuurshow op de gevel van El Corte Ingles in de Calle Churruca
.
Zaterdag 16 juni
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros
19.00 uur: optocht van het feestcomité en fanfares. Route: Plaza de los Luceros, Alfonso X El Sabio, Rambla de Mendez Núñez, Calle Altamira, Plaza del Ayuntamiento

Zondag 17 juni
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros
24.00 uur:  opstellen van de kleine beeldgroepen

Woensdag 20 juni
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros .
24.00 uur: opstellen van de grote beeldengroepen en feesttenten.

Donderdag 21 juni
08.00 uur: luidruchtig ontwaken.
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros.
19.00 uur: bloemenofferande. Route: Plaza de los Luceros, Avda. de Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, San José, Plaza del Abad Penalva, Kathedraal.
22.00 uur: dansparty in alle feesttenten.

Vrijdag 22 juni
08.00 uur: luidruchtig ontwaken.
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros.
19.00 uur: bloemenofferande. Route: Plaza de los Luceros, Avda. de Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, San José, Plaza del Abad Penalva, Kathedraal.
22.00 uur: dansparty in alle feesttenten.

Zaterdag 23 juni
08.00 uur: luidruchtig ontwaken.
13.00 uur: optocht van de reuzen en figuren met grote hoofden. Route: Plaza del Ayuntamiento naar Plaza de los Luceros.
14.00 uur: mascleta (knalvuurwerk) op de Plaza de los Luceros.
20.30 uur: internationale folkloristische optocht. Route: Plaza de los Luceros, Avda. de Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, C/ Rafael Altamira, Plaza del Ayuntamiento.
22.00 uur: feest in alle feesttenten.
24.00 uur: nacht van San Juan op de stranden van de Costa Blanca.

Zondag 24 juni
08.00 uur: luidruchtig ontwaken
13.00 uur: optocht van de reuzen en figuren met grote hoofden. Route: Plaza del Ayuntamiento naar Plaza de los Luceros

24.00 uur: vuurwerk vanop Castillo de Santa Barbara met daarna het verbranden van de beeldengroepen op de Plaza del Ayuntamiento en daarna alle andere beelden in de stad.

Maandag 25 juni tot vrijdag 29 juni
Telkens om 24.00 uur: LXVII vuurwerkwedstrijd door verschillende vuurwerkmakers op de Playa del Postiguet.