26 juli 2018

Het kasteel van SAX.

De Vinalopó regio herbergt heel wat prachtige en imposante kastelen, forten en ruïnes. De heerschappij over deze kastelen is in de loop der eeuwen in handen geweest van verschillende volkeren en de kastelen hebben dan ook allemaal een eigen verhaal. Er zijn kastelen en forten van Romeinse of Moorse oorsprong waarvan vele nadien door de Spaanse koningen zijn omgebouwd. 
Op een half uurtje rijden van Alicante ligt het middeleeuws dorpje Sax. In het oude stadsdeel bevindt zich een imposant kasteel met een prachtig uitzicht over Sax en de Vinalopó vallei. Het kasteel is gelegen op 524 meter hoogte boven de zeespiegel. Het kasteel van Sax werd gebouwd op een spectaculaire rotsachtige heuvel die bekend staat als La Peña.
Binnen de muren van het kasteel, eigenlijk een fort, vinden we cisternen, torens, resten van ophaalbruggen en verrassende details die ons zullen helpen om de manier van leven en de geschiedenis van het kasteel in de middeleeuwen te leren ontdekken.

Klim naar het hoogste deel van de meesterstoren (XIV-XV eeuw) dan kan je het koninkrijk van Aragon, het koninkrijk van Murcia en de kroon van Castilië overschouwen. We bevinden ons hier in het grensgebied tussen verschillende koninkrijken, daarom ook is dit onneembare kasteel gebouwd als bescherming van het grondgebied. Tijdens de Spaanse burgeroorlog diende het kasteel als observatiepost.

Coördinaten toegangspoort kasteel: 38°32'21.9"N 0°49'16.1"W

Website: https://www.sax.es/visitas-guiadas-castillo

Openingstijden:
Elke zondag: om 10.30 uur aan de inkom van het kasteel. Wees goed op tijd, het is nog even een klim naar het kasteel.
Je dient je vooraf aan te melden voor een bezoek. Je kunt je tot uiterlijk de donderdag ervoor tot 20.30 uur (online klik HIER) aanmelden bij:

Naam: CEAHM Alberto Sols
Straat:Calle Mayor 30, 03630 Sax
Tel: 966 313 351
Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag 16.00-21.00 uur

Prijs: Gratis