Laatste Nieuws

Uitgeverij Boekscout gaat mijn boek "Dit is Spanje, verhalen en legendes uit de Costa Blanca" uitgeven. De uitgever wil aan een selecte groep mensen, die mogelijk geïnteresseerd zijn, een promotiemailing sturen op het moment dat het boek beschikbaar is. Als je deze promotiemailing van Boekscout wilt ontvangen, laat me dat dan even weten dan kan ik je e-mailadres aan de uitgever doorgeven. Kopieer in dat geval onderstaande zin in je e-mail naar mij:

Ik geef toestemming voor gebruik van mijn mailadres voor het toezenden van een eenmalige promotiemailing.

mail: wkuyps@hotmail.com

26 juli 2018

Aspe Moren en christenen van 7 tot 10 augustus


Op verschillende plaatsen en tijdstippen vinden er elk jaar in Spanje folkloristische fiësta's plaats die de strijd tussen de Moren, of moslims, en de christenen ten tijde van de Reconquista grandioos in beeld brengen. De Reconquista is de langzame 'herovering' van het Iberische schiereiland door de katholieke koningen op de Arabische invallers. De strijd duurde van de 8ste tot het einde van de 15de eeuw.
De feesten die die episode in herinnering brengen, staan tot vandaag bekend als Moros y Cristianos. In de traditionele parades wordt eerst de verovering van de stad door de Moren uitgebeeld. Naderhand worden de moslims door de christenen verslagen en verdreven.

Dinsdag 7 augustus
20.00 uur: optocht van autoriteiten, feest comité en fanfares. Route: Calle San Pedro, Castelar, Fuente Castelar.
20.15 uur: optocht van de fanfares van de Moren en christenen. route: Fuente Castelar, Castelar, San Pedro, San José, Avda. Constitución, Pedro Galipienso, kasteel in het Parque Dr. Calatayud. Aansluitend zingen van de hymne.
24.00 uur: retreta, humoristische optocht. Route: Colón, Sol, Santa Faz, Parque Dr. Calatayud, Pedro Galipienso, Avda. Constitución.


Woensdag 8 augustus
11.00 uur: optocht Moren en christenen van de kinderen. Route: Gregorio Rizo, San José, Avda. Constitución, Genaro Candela, Santa Teresa, Plaza Mayor.
12.00 uur: kindergevecht op de Plaza Mayor
20.45 uur: optocht van de Moren. Route: Calle Castelar, San Pedro, San José, Avda. Constitución, Pedro Galipienso, Parque Dr. Calatayud, Dr. Marañón.

Donderdag 9 augustus
11.30 uur: optocht. Route: Plaza Mayor, Sacramento, Parque Dr. Calatayud, Santa Faz, Virgen de las Nieves, Ramón y Cajal, Avda. Castelar, San Pedro, Francisco Candela, Plaza Mayor
19.45 uur: de moren veroveren het kasteel. Route: Tarragona, Santa Faz, kasteel in het Parque Dr. Calatayud.
20.00 uur: misviering.
22.00 uur: de christenen veroveren het kasteel in het Parque Dr. Calatayud.

Vrijdag 10 augustus
20.45 uur: optocht van de christenen. Route: Calle Castelar, San Pedro, San José, Avda. Constitución, Pedro Galipienso, Parque Dr. Calatayud, Dr. Marañón.