3 juli 2018

Moren en christenen in Novelda van 14 tot 25 juli 2018

In juli viert Novelda elk jaar het feest van haar patroonheilige.
Op 19 januari 1866 nam de stad Novelda het besluit om elk jaar het feest van de Heilige María Magdalena te vieren, uit dankbaarheid voor het feit dat zij het toenmalige dorp bevrijd had van de vreselijke cholera-epidemie die verscheidene omliggende dorpen trof. De Heilige, die sinds de l5 de eeuw en zelfs al daarvoor werd vereerd in een kapel aan het kasteel la Mola, werd vanaf die datum de patroonheilige van Novelda.
Steeds op 20 juli wordt het beeld van de heilige in een bedevaartstocht vanaf het Santuario van María Magdalena, op de berg La Mola, naar de stad gebracht.
Naar schatting nemen ongeveer 30.000 personen uit de hele omgeving hieraan deel.
In deze periode vinden ook de feesten van de Moren en de Christen plaats in Novelda
 
Zaterdag 14 juli 
22:00 uur: Openingsrede in het Parque del Oeste.
 

Donderdag 19 juli 
18:00 uur: Ingangsparade van de bands van de Casal Fester tot de Placa Vella 
19:00 uur: Parade van de kapiteins. Route: San Roque, Emilio Castelar, Plaza País Valencià, José Luís Gómez Navarro y Plaça Vella, gevolgd door de Embajadas Mora y Cristiana vanaf het kasteel. 
22:00 uur: Concert in de kerk Santuario de la Mola.
 00:30 uur: Retreta Parade (verklede optocht) langs de Calle Virgen de los Desamparados, Colon en Maestro Ramis.
 
 

Vrijdag 20 juli 
19:00 uur: Processie vanaf Santuario de la Mola. 
21:00 uur: De feestkoninginnen, andere hoogwaardigheidsbekleders en de Moren en christenen ontmoeten de processie bij de Paseo de los Molinos en gaan verder naar de kerk van San Pedro.00:00 uur: Nit de l'Alba aan de Plaza Vieja 
00:30 uur: Bloemen offerande met de Moren, christenen en de feestkoninginnen langs Plaza Sta. Teres Jornet, San Roque, Emilio Castelar, País Valenciano, José Luis Gómez Navarro en Plaza Vieja.
 
 

Zaterdag 21 juli 
20:30 uur: Grote entree parade van de christenen, gevolgd door de Moren langs de calle Reyes Católicos, Virgen de los Desamparados, Colón, Maestro Ramis, María Auxiliadora en Capellán Margall
 
 

Zondag 22 juli 
20:00 uur: Plechtige processie van Santa Maria Magdalena door de straten van de stad.
 

 Maandag 23 juli
 20:30 uur: Grote entree Parade van de Moren en christenen langs de calle Reyes Católicos, Virgen de los Desamparados, Colón en Maestro Ramis.
 
 

Dinsdag 24 juli
 22:00 uur Traca (knalvuurwerk) van  1000 meter in de Calle Maria Cristina, gevolgd door de Comedy Embassy, ​​dit is een unieke en humoristische interpretatie van het veroveren van het kasteel.
 
 

Woensdag 25 juli 
19:00 uur: Reuzen en grote hoofden paraderen door de straten van de stad.20:30 uur: Fruit offerande die eindigt op de Placa Vella.
 00:00 uur: Vuurwerk op Avenidao de las Cortes Valencianas.

http://www.novelda.es/wp-content/uploads/programa-fiestas-novelda-2018-castellano.pdf