29 december 2016

Las doce uvas, de twaalf geluksdruiven op oudejaarsavond.


Op 31 december trekken duizenden Spanjaarden naar hun dorps- of stadsplein om samen met de andere inwoners de laatste 12 klokslagen van de dorpsklok te volgen. De dag voordien hebben een aantal inwoners van de laatst geplukte druiven er telkens 12 in een zakje gestoken. Even voor 24 uur worden deze aan de aanwezigen uitgedeeld. Men eet één druif op het ritme van de laatste 12 klokslagen van het jaar en elke druif staat voor de komende 12 maanden van het nieuwe jaar, bij het eten van elke druif kan je een wens doen. Ik heb al verschillende keren een poging ondernomen maar bij de vierde druif moet ik mijn wensen staken, onze dorpsklok gaat te snel… Eenmaal de druifjes opgegeten worden de glazen gevuld met cava om te toosten op het nieuwe jaar.

Las doce uvasis zou volgens verhalen ontstaan zijn omdat in 1909 de druiventelers in Alicante en Murcia een extreem overschot aan druiven hadden en daarom bedachten ze een leuke manier om dit overschot toch nog te kunnen verkopen.

Naast het eten van de druiven bestaat ook de traditie om geld in de schoenen te doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, rondlopen met koffers om de mogelijkheid te hebben om een grote reis te maken of rood ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar.