Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

20 december 2016

Infovergadering aangaande de asfastinstallatie in Hondón de las Nieves.

Zelden zo'n rommelige en amateuristische infovergadering meegemaakt als de infovergadering van gisteren avond (19-12-2016).
De zaal zat afgeladen vol met een gelijke verdeling van Spaanse inwoners en expats. Op het podium drie vertegenwoordigers van het bedrijf, drie van het gemeentebestuur (twee van PSOE en eentje van Ciudadanos) en twee vertegenwoordigers die er waarschijnlijk bijzaten om milieutechnische vragen te beantwoorden maar die zelf nooit aan het woord zijn gekomen.
Nicole die de moeilijke taak van tolk op zich had genomen, probeerde Spaanse en Engelse uitleg en vragen zo goed als mogelijk te vertalen maar doordat het gemeentebestuur blijkbaar weinig of niets had voorbereid en blijkbaar ook onbekwaam is om een meeting te modereren moest Nicole ook deze taak om zich nemen.
Het bedrijf stelde zich voor als een klein bedrijf en wilde uitleg geven over de werking van een asfaltinstallatie maar daar had het publiek geen oren naar. De inwoners kwamen met gerichte vragen zoals "staat de installatie er al, is ze in productie?" waarop eerst ontkennend werd geantwoord maar later toch de bevestiging gegeven werd dat ze er al wel stond maar nog niet in productie was. Momenteel waren (enkel!) proeven aan de gang. (de straten in Hondón zijn al wel geasfalteerd met asfalt van dit bedrijf) Op de vraag of men voor zo'n installatie een A of B vergunning nodig heeft viel er bij de vertegenwoordigers van het bedrijf een stilte en moesten ze eerst onderling overleggen waarna ze tot de bevinding kwamen dat het wel een vergunning B moest zijn. Nadien bleef het publiek zowel in het Spaans als het Engels het gemeentebestuur bestoken met gerichte vragen, voor de tolk een hele opgave. De burgemeester bleef zich hullen in stilzwijgen...:
Wat is de impact op het grondwater en milieu?
Wordt de installatie verwarmd met afval? Zijn hier vergunningen voor?
Waarom is de aanvraag gestart in volle vakantieperiode, is er onderzoek gebeurt?
Volgens opzoekingen van de omwonende kan zo'n installatie pas vanaf 2 km vanaf een dorp. Hoe kan dit bedrijf dan een vergunning krijgen daar ze op een afstand van 700 meter van het dorp zitten?
Wij wonen in een groen, goed om leven dorp. Waarom dit dorp verkwanselen aan een asfaltbedrijf?
Hoevel ton bedraagd de productie en moet dit allemaal door ons dorp?
Heeft de gemeente het asfalt waarmee de hoofdstraat is heraangelegd gekregen of gekocht van dit bedrijf?
Wat krijgt het gemeentebestuur als compensatie voor de bouw van dit asfaltbedrijf? 
Weegt de tewerkstelling van enkele bediende/arbeiders (dit zijn volautomatische installaties) op ten opzichte van het welzijn van de bevolking?
Als dit niet doorgaat wat is dan de kost voor de gemeente?
Waarom niet gewoon stemmen JA of NEE? (waarna de zaal voltallig NEE uitriep)
En nog veel meer vragen waarop echte geen fatsoenlijk antwoord van het gemeentebestuur kwam.
Na een aantal stuntelige reactie van het bedrijf en een hoofdzakelijk stilzwijgen van het gemeentebestuur aangaande veel gestelde vragen verlieten de heren van het bedrijf de zaal.
 Nadien ging het vragen stellen aan het gemeentebestuur verder maar duidelijke antwoorden bleven achterwege behalve op één vraag: "Als het gemeentebestuur moet kiezen voor de welzijn van zijn inwoners of voor de belangen van het bedrijf wat kiezen ze dan?" Gelukkig kreeg het publiek hier de bevestiging dat ze dan voor de bevolking zou kiezen (moest er nog bijkomen dat ze dan voor het bedrijf zouden kiezen...)
Eenmalig heeft de burgemeester een reactie gegeven waar ze dan de vraag nog afdeed als een vraag van een politieke tegenstander. Tijdens deze reactie ontkende ze dat haar man iets te maken had met het asfaltbedrijf.
Na nog wat over- en weer gediscussieer is de infovergadering om 22.30 uur afgelopen. 
Resultaat?
Waarschijnlijk erg weinig, het gemeentebestuur denkt dat dit bedrijf een economisch voordeel zal bieden voor het dorp. Ze beloofden wel het mileu effect goed op te volgen enz...
Mijn inziens is dat het bedrijf  er al staat en ook in productie zal gaan. Zij zullen van het gemeentebestuur wel de nodige toelatingen gekregen hebben, een bedrijft bouwt echt geen installatie van enkele honderdduizenden euro's zonder een zekerheid te hebben dat ze kunnen starten.
Het tij kan alleen gekeerd worden als er een werkgroep opgestart wordt welke met kennis van zaken alle vergunnen die het bedrijf nu al gekregen heeft gaat toetsen aan de wettelijke richtlijnen en normen en deze dan aanvecht bij de desbetreffende instanties.
Dit is mijn interpretatie van deze info vergadering, wegens het ongecoördineerde verloop van deze avond heb ik ook alles niet begrepen...


Bedrijf
Gemeentebestuur PSOE
Tolk en Gemeentebestuur Ciudadanos
Gemeentebestuur PSOE
Gemeentebestuur Ciudadanos
Bedrijf
 
7 opmerkingen:

 1. Hi Wim,
  Geweldig, deze info! Dank daarvoor.Ik begrijp dat niet alles goed is overgekomen want er was gewoon geen tijd om te vertalen, petje af voor Nicole die zo haar best gedaan heeft en het beetje dat ze kon vertalen nog heeft kunnen overbrengen.
  Helaas werd mijn man onwel en moest ik eerder naar huis, maar deze morgen heb ik me over de afloop geïnformeerd en men schijnt besloten te hebben een open groep te vormen die alle protesten van de bevolking gaat vertegenwoordigen.
  HET IS EEN OPEN GROEP, DUS IEDEREEN KAN ZICH ERBIJ AANSLUITEN!
  Nadere informatie zal neem ik aan bij de gemeente verkrijgbaar zijn.
  Ook weet ik niet wie deze groep gaat coördineren
  Grts.
  Berta.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roger De Pessemierdecember 20, 2016

  De lichaamstaal aan de tafel van gemeentebestuur en bedrijf zegt genoeg : misprijzen , verveling, desinteresse , zich verstoppen achter de hand en een houding van : " zeg wat je te zeggen hebt , dat we hier zo rap mogelijk weer wegkunnen ... "... zijn er geen groene politici , eventueel op provinciaal niveau , te bewegen om dit probleem een breder perspectief te geven ? Want als expat of kleine Spaanse Hondonees kan je niet veel meer doen dan uw frustraties wegmorren en zich niet gehoord voelen ... tenzij de vergadering bij de heren en dames bewindvoerders toch iets losgemaakt zou hebben , tenslotte moeten ze over x jaren zich weer voor de kiezers waar maken , en kiezers verliezen staat in de politiek nog altijd geboekstaafd als het grootste euvel dat je als politicus kan overkomen ... wordt vervolgd zeker , tenzij de boeken al gesloten zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen