Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

20 december 2016

"El Gordo", de kersttrekking van de Spaanse nationale loterij in Spanje op 22 december

El Gordo is de  jaarlijkse loterij  Kerstloterij van de Nationale Loterij van Spanje welke elk jaar op 22 december door gaat. Die dag begint in Spanje ook de Kerstvakantie. Omdat er die dag extra grote bedragen gewonnen worden noemen de Spanjaarden deze loterij El Gordo wat zoveel betekend als De Vette of De Dikke. De eerste trekking van deze loterij vond plaats op 18 december 1812 maar pas in 1892 ging men de naam “Sorteo de Navidad” (Kersttrekking)  gebruiken.
Vanaf de eerste trekking mochten de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid, in hun mooiste pakjes de lotnummers zingen. In die tijd werkte men nog met gedrukte nummers, pas in 1913 ontwierp men het huidige systeem, een grote trommel waarin houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.
De trekking begint ‘s morgens om 08.00 uur onder het toeziend oog van alle aanwezigen en toeziende functionarissen en de president van de staatsloterij. De trekking wordt nog steeds gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola's komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en het andere kind het gewonnen bedrag. De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro maar soms komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag. De uiteindelijke lijsten met winnaars zijn  45 minuten nadat de laatste balletje is getrokken opgesteld. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht welke deze lijsten verspreidt door heel Spanje.
De hele dag zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten