4 december 2016

6 december – Día de la Constitución (dag van de grondwet)Día de la Constitución is de dag waarop de Spanjaarden herdenken dat op 6 december 1978 de nieuwe officiële Spaanse grondwet door een referendum door 88 procent van de bevolking werd goedgekeurd.
Día de la Constitución is een nationale feestdag. Het openbare leven is over het algemeen erg rustig en de meeste bedrijven en andere organisaties zijn gesloten. De meeste winkels zijn gesloten, hoewel sommige bakkers en levensmiddelenwinkels open blijven. Het openbaar vervoer heeft een minimum aan aanbod.
Franco was het staatshoofd in Spanje vanaf 1 april 1939 tot 20 november 1975. Spanje moest, na Franco’s dood, een nieuwe grondwet en politiek systeem opstellen. Algemene  verkiezingen werden gehouden op 15 juni 1977. Het nieuw gevormde parlement stelde een nieuwe grondwet op. De Spaanse grondwet van 1978 werd goedgekeurd door 88 procent van de bevolking in een referendum op 6 december 1978.
Het origineel exemplaar van de grondwet, ondertekend door koning Juan Carlos I, is bewaard in het gebouw van het Spaanse Congres van Afgevaardigden op de Carrera de San Jerónimo in Madrid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten