31 oktober 2017

Cementerio of begraafplaats in Spanje

Tot in de zeventiende eeuw werden de mensen begraven in en rond de kerk, midden in de stad of het dorp. Het begraven in de kerk gebeurde niet altijd zorgvuldig. Geruimd werd er niet, dus de kerken raakten overvol. Door het herhaald oplichten van de stenen verzakte de vloer en sloten niet alle grafstenen even goed meer aan. Het gevolg was dat in de kerken soms een doordringende stank hing. Hier komt ook de uitdrukking "Een rijke stinkerd" vandaan. Mede omdat er epidemieën zoals de pest in Spanje heersten werd het steeds onhygiënischer in en rond de kerken.

Toen er tegen het einde van de achttiende eeuw meer inzicht kwam in het belang van een goede hygiëne gingen er steeds meer stemmen op om het begraven in kerken te verbieden en de begraafplaatsen buiten de stad te verplaatsen. 
In Spanje werd in 1773 met de wet van 1ª, tít. iii, lib. i de ley Novísima bepaald dat er niet meer in de kerk mocht begraven worden.

In verschillende wetten, tot in 1804, werden een aantal maatregelen genomen om de bouw van begraafplaatsen buiten de steden en dorpen te verwezenlijken. Ook de begraafplaatsen rond de kerk (hiervan de naam "kerkhof") werden op termijn opgeruimd

In Spanje worden de doden niet in de grond begraven zoals in België en Nederland maar de kist wordt in een nis geschoven in een muur op de plaatselijke begraafplaats. De nissen worden meestal niet gekocht maar gehuurd van de gemeente waartoe de begraafplaats behoort. Als de huur niet betaald wordt, dan worden de overblijfselen na enige tijd verwijderd en binnen de begraafplaats in een algemeen graf geplaatst. Daardoor komt er een nis vrij voor een volgende overledene wiens familie wel betaalt. Rijke familes kopen meestal een stuk grond op de begraafplaats en laten daar een kleine kapel op bouwen waarin ze hun dode familieleden kunnen begraven. Op de dag van de begrafenis zelf wordt de kist met een heftruk in de bestemde nis geschoven en deze nis wordt gelijk dichtgemetseld en voorzien van een naamplaat.


Op internet vond ik  een interessant artikel over de regeling van een begrafenis in Spanje. Klik HIER

Begraafplaats Hondón de las Nieves



Modernistische kunst in Novelda nog tot 10 november

De tentoonstelling van het modernisme in de industrie en de handel met middelen uit het commerciële museum van David Beltra wordt verlengd tot 10 november. Je hebt nog steeds de kans om van het modernisme  in de grafische kunst te genieten door deze tentoonstelling. Eveneens leuk om het modernistisch huis Gómez Tortosa te bezoeken.
Calle Mayor 6
Novelda
Van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 21.00 uur.
Op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.













Halloween in Hondon de las Nieves op 31 oktober om 19.00 uur


Hondon de los Frailes, Kerstmakt op Tipsy terrace op vrijdag 1 december van 17 tot 22 uur


Hondón de los Frailes, kerstmarkt op 2 december van 10.30 tot 15.00 uur


Feliz Halloween


29 oktober 2017

1 november, Dia de Todos los Santos, Allerheiligen in Spanje

Op 1 november vieren de Spanjaarden “Día de todos los Santos" een dag waarop men "alle heiligen" herdenkt die op aarde de goede strijd gestreden hebben, en naar de vaste overtuiging van de geloofsgemeenschap, bij God in de hemel zijn opgenomen. Het gaat hier om die heiligen die door het jaar geen eigen naamdag hebben omdat hun heiligheid alleen bij God bekend was en niet bij de mensen. Heel de familie gaat dan naar het kerkhof om er bloemen neer te leggen op de graven en nissen van de overledenen. De week voordien is het op de kerkhoven een drukte van familieleden die de graven oppoetsen en opsmukken met nieuwe bloemstukken. Bloemen zijn duur in Spanje maar die dagen is het kerkhof één bloemenpracht. Dit gebeuren is vergelijkbaar met de gebruiken in België. Ik herinner me nog dat vader ook de week voor Allerzielen in de weer was met “spic en span” om de graven van ouders en grootouders af te schrobben. Belangrijk was toen ook om op het graf een pot met chrysanten te plaatsen met zoveel mogelijk bloemknoppen in. Hoe meer bloemknoppen hoe meer men de overledene eerde, en vader telde de bloemknoppen… In de Spaanse dorpen is het nu nog steeds een prestigekwestie, hoe overdadiger het graf wordt versiert met grote en mooie bloemen des te groter het aanzien van de familie. 

Op 2 november wordt in Spanje de Día de Muertos of in het Catalaans Día de Difuntos of wat wij Allerzielen noemen gevierd. Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Deze herdenkingsdag voor de gestorven kloosterbroeders werd in de tiende eeuw door abt Odilo van Cluny ingesteld. In de twaalfde eeuw werd deze dag door paus Johannes XIX algemeen ingevoerd als feestdag voor alle gelovige zielen.

Bij een Spaanse feestdag horen natuurlijk ook de typische gerechten en zoetigheden. Zo ook voor de “Día de todos los Santos". De bekendste zijn de Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento.

Panellets, volgens de  traditie moesten in de nacht van 31 oktober op 1 november de klokkenluiders de doodsklokken heel de nacht laten luiden. Vrienden en familieleden van de klokkenluiders kwamen dan deze calorierijke hapjes brengen om de klokkenluiders goed wakker te houden voor het harde werk van die lange nacht. 
Een ander verhaal is dat wanneer je op 1 november een panellet eet er een ziel bevrijd wordt uit de hel. Er bestaan oneindig veel varianten, maar alle zijn op basis van marsepein of amandelpasta, vrijwel allemaal bedekt met pijnboompitten. Ook wordt wel gewerkt met hazelnootsnippers. Een bom vol calorieën, die je hier samen met de gepofte kastanjes eet en wegspoelt met een glas zoete wijn.

Huesos de Santo, letterlijk vertaald "Beenderen van de Heilige" zijn desserts van marsepein. Ze hebben een lange, cilindrische vorm en hebben een enigszins gegroefd oppervlak met suiker glazuur. De textuur is typisch marsepein, zodat ze zacht en licht zijn van gewicht. Hoewel de oorspronkelijke Huesos  de Santo wit waren met zoete vullingen kan je ze nu ook vinden in verschillende kleuren en verschillende vullingen zoals confituur, chocolade, praline of zelfs yoghurt. De oorsprong van deze lekkernij  gaat terug tot het begin van de zeventiende eeuw, hoewel het gebruik van marsepein al bekend was in de tijd van de Moorse overheersing.

Buñuelos de Viento zijn kleine deegbollen gemaakt van meel, boter en eieren die in het olijfolie worden gefrituurd. De afgeronde vorm kan na enige oefening verkregen worden met behulp van twee lepels De gefrituurde deeg verdubbelt bij het bakken het volume, het is om deze reden dat zij de naam krijgen «de viento» (wind, lucht). De Buñuelos de Viento  worden via een kleine opening gevuld met zoete room, chocolade of slagroom. 

(artikel geschreven voor de Costakrant editie 82)

27 oktober 2017

Halloween, ook voor de Spanjaarden een leuk feestje


Halloween , de Angelsaksische traditie is ondertussen ook overgewaaid naar Spanje. 
De nacht van Halloween, de traditionele vooravond van Allerheiligen, is ook bij vele Spanjaarden een informeel feestje geworden.

Halloween komt van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. De viering kwam naar Amerika door de Ieren. In de Iers-Keltische traditie was 1 november nieuwjaar en dus was 31 oktober Oudejaarsavond. De Kel­ten noemden hun feest Samhain. Ze geloofden dat op die laatste avond van het jaar de geesten van alle mensen die dat jaar gestorven waren, terug zouden keren om te proberen bezit te nemen van een levend lichaam. De mensen legden voedsel neer voor de deur  om de goede geesten aan te trekken en droegen maskers om de kwade geesten af te weren. Maar met het verstrijken van de tijd verloor het gebeuren haar spirituele oorsprong mede door de verspreiding van het christendom in Europa waardoor 1 november een meer religieuze betekenis heeft gekregen.

De huidige Amerikaanse "consumptie industrie" was verantwoordelijk voor het verspreiden van Halloween over de hele wereld. De buurlanden in Zuid-Amerika en het grootste deel van Europa zijn bezweken.
Het vieren van Halloween is ondertussen ook populair geworden in Spanje. De grote winkelcentra en televisie besteden veel aandacht aan deze datum een dag waarop men de consument tracht te lokken met zombie, vampier en andere kostuums.
Op 31 oktober zullen de kinderen weer van huis naar huis trekken om snoepjes te vragen aan  buren en familie. Kinderen genieten van het dragen van al die rare kostuums en ook de scholen spelen in op deze gebeurtenis. Die dag komen ook veel kinderen verkleed naar school.
Oudere kinderen genieten 's avonds van de Haloween party's die overal  gegeven worden.
Op veel plaatsen in het land is er ook de traditie van het vieren op 31 oktober met het roosteren en eten van gepofte kastanjes. 












De Costakrant editie 82

De Costakrant editie 82 kan je hier alvast online lezen.

https://issuu.com/decostakrantpagina/docs/pdfeditie82klant

Wintertijd op zondag 29 oktober 2017

Aanstaande zondag 29 oktober 2017 gaat om klokslag 3 uur weer de wintertijd in. Dan draaien we de klok een uur achteruit, zodat we weer uitkomen op onze standaardtijd GMT+1 (ofwel de wereldtijd plus een uur).

25 oktober 2017

Halloween in Hondón de los Frailes op 31 oktober 2017

Halloween wordt op dinsdag 31 oktober 2017 gevierd in Hondon de los Frailes. De dolle avond begint om 19:00 uur op het Plaza del Ayuntamiento, waar er een verklede parade zal zijn met prijzen voor het beste kostuum. Verder muziek, spelletjes en een picknick voor de kinderen.

24 oktober 2017

Novelda, druiven route op zaterdag 4 november 2017

Prijs deelname 5 euro
Optioneel menu in restaurant Bodega Heretat de Cesilia aan 18 euro

Beperkt aantal plaatsen. 
Pre-registratie vereist bij de toeristische dienst van Novelda op 965609228 
 of e-mail: Novelda@Touristinfo.Net



Novelda, route cementerio op zondag 5 november 2017

 Nieuwe begeleide route naar het gemeentelijk kerkhof.
Beperkt aantal plaatsen. 
Pre-registratie vereist bij de toeristische dienst van Novelda op 965609228 
 of e-mail: Novelda@Touristinfo.Net
Samenkomst om 11.30 uur aan de gemeentelijke begraafplaats van Novelda

Meer info over deze begraafplaats klik HIER



22 oktober 2017

Wasje drogen op een dak in Novelda...


Middeleeuws festival in Elche van 26 tot 29 oktober 2017

Elk jaar is het middeleeuws festival in de stad Elche een groot evenement en brengt de bezoekers terug naar de middeleeuwen. Dit jaar van donderdag 26 tot en met zondag 29 oktober 2017. De markt en de rondtrekkende voorstellingen, parades en correfuegos geven de stad tijdens die dagen een speciaal effect. Er is ook plaats voor diverse culturele evenementen zoals concerten, theatervoorstellingen, workshops, seminars middeleeuwse muziek en theater, buitengewone voorstellingen van Misteri d'Elx, enz.

Donderdag 18:00-23:00 uur, vrijdag, zaterdag en zondag: 10:00-23:00 uur


Volledig Spaanstalig programma op http://www.visitelche.com/fiestas/festival-medieval/