14 oktober 2017

Benidorm... veel antireclame maar toch leuk om eens te bezoeken.



Artikel geschreven voor De Costakrant editie 81

Als je aan Benidorm denkt, denken vele aan Hollandse eettenten, Belgische frietzaken, dronken Britten en hoog bejaarde gepensioneerde. Op websites, de televisie en publicaties krijgt Benidorm een hoop antireclame te slikken welke nefast is voor het imago van de badplaats. Gelukkig beginnen er veel mensen zich te realiseren hoe indrukwekkend en leuk Benidorm eigenlijk is. Benidorm, met meer dan 300 wolkenkrabbers, luxe hotels, leuke festivals, prachtige gouden stranden en zomerse temperaturen voor de overwinteraars.
Er is genoeg te doen voor alle leeftijden in en rond Benidorm. Blijf koel in het Aqualandia waterpark, zwem met zeehonden in het wildpark Aqua Natura en Terra Natura en vergeet niet om van de vele watersporten langs de kust te genieten. Elk jaar kan je in Benidorm ook de nieuwste wateranimaties uit proberen.
Als je eens een beroemdheid tegen wil komen dan is Benidorm de plek voor jou omdat het niet alleen 35 viersterrenhotels heeft maar ook 3 vijfsterrenhotels, die een uitstekend niveau van luxe bieden en die beroemdheden aantrekken zoals Bruce Willis en Penelope Cruz.
De prachtige gouden kustlijn strekt zich uit over ongeveer 6 km. Misschien is het in de twee vakantiemaanden wel wat druk maar dan kan je nog altijd op zoek gaan naar de rustige strandjes in de baaien juist buiten Benidorm.
Benidorm beschikt over een eigen microklimaat met gemiddelde temperaturen van ongeveer 20˚C. Een indrukwekkende bergketen omsluit Benidorm om het te beschermen tegen wolken en regen waardoor je per jaar van 330 dagen zonneschijn kunt genieten.
Als je op zoek bent naar de ultieme plek aan de Spaanse kust om te feesten dan is Benidorm de plek voor jou. Meer dan 200 clubs en 1000 bars bieden elke dag een unieke uitgangsgelegenheid. Wil je een mooie show zien dan is Benidorm Palace een aanrader.
Er zijn enkele geweldige fiesta’s om van te genieten waaronder de Retreta (een verklede optocht) en de Fallas feesten. Je kan het geweldige vuurwerk bewonderen, dagelijks genieten van straatoptredens van muzikanten en artiesten.
Benidorm heeft inderdaad restaurants met een “patatje oorlog” of een Amsterdamse bitterbal maar Benidorm is bij de Spanjaarden ook bekend om zijn traditionele Spaanse keuken met verse visgerechten en paella met zeevruchten. Stap eens binnen in één van de vele tapas bars waar u een selectie heerlijke Spaanse tapas kan vinden. Ga eens een cava drinken in de bar op de 20e etage van hotel Madeira Centro, met geweldig uitzicht over de baai van Benidorm en dineer in het bijbehorende restaurant Belvedère op de 21e verdieping.
De indrukwekkende hoge skyline gemengd met het aanbod van hotels en de selectie van entertainment heeft ertoe geleid dat Benidorm vaak wordt aangeduid als het Dubai van de Middellandse Zee. Benidorm staat bekend om zijn wolkenkrabbers, maar het is juist deze hoogbouw die ervoor zorgt dat het binnenland van Benidorm is kunnen blijven wat het was. Stel dat elk appartement op een stukje grond van 500 m2 zou staan dan zouden alle gronden binnen een straal van 30 km volgebouwd zijn.
In Benidorm zal je het hele jaar door aangenaam verrast worden door de vele verschillende soorten mensen die Benidorm het hele jaar door bezoeken, Je zult jong en oud zien, bierbuiken en grote pinten voor de mannen, vrouwen in kleurrijke kleedjes met een donker gebruinde huid. Benidorm wordt in de zomer vooral bevolkt door hardwerkende Spanjaarden, jong en oud, die hier komen genieten, zonnebaden en zich vermaken. In de winter trekt Benidorm veelal Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse gepensioneerden aan die er komen overwinteren. Al deze nationaliteiten houden even veel van Benidorm en keren er dikwijls jaren na elkaar naar terug. Benidorm is het hele jaar door leuk voor straatfotografen of om zomaar naar mensen te kijken.
Benidorm kan een budget-vakantie kan zijn. De winkeltjes in het centrum verkopen kleding, schoenen en Chinese spulletjes aan belachelijk lage prijzen. De cafés hebben bier en tapas aan 1 euro en veel restaurants bieden menu’s aan voor 5 á 6 euro.
Benidorm ophemelen als dé beste vakantiebestemming is niet mijn bedoeling,  er zijn nog veel andere leuke plekken in de Costa Blanca, dit heeft vooral met eigen smaak en verlangens te maken. Ik vind het alleen jammer dat Benidorm veel antireclame en vooroordelen moet slikken en dit dikwijls gegeven door mensen die er meestal zelf nog niet eens zijn geweest...