13 oktober 2017

Vrijdag de 13e, een ongeluksdag voor de Spanjaarden?

Vrijdag de 13e is voor de Spanjaarden helemaal  geen ongeluksdag, voor de Spanjaarden is een dinsdag die op de 13e valt een ongeluksdag...
Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “En 13 y martes, ni te cases ni te embarques” oftewel op dinsdag de 13e moet je niet gaan huwen en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar de oorsprong zou liggen in het feit dat dinsdag in Spanje "martes" heet. Martes is afgeleid van de naam Mars, de God van oorlog en daarnaast de rode planeet Mars die dezelfde naam draagt; er zijn periodes in de geschiedenis geweest waar men deze planeet "het kleine kwaad" noemde. Vandaar dat de dinsdag een ongeluksdag is voor Spanjaarden. Als je dat dan ook nog eens combineert met de 13e wordt het allemaal wel heel erg. Het getal 13 is een slecht getal omdat er 13 mensen waren bij het Laatste Avondmaal.
Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat dinsdag de 13e hen geluk brengt.
Vandaag de dag kun je de afkeer voor het getal 13 overal terugzien. In Amerika hebben bijvoorbeeld veel gebouwen geen dertiende verdieping, in vliegtuigen is er vaak geen dertiende rij en in ziekenhuizen geen operatiekamer nr. 13.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/