6 mei 2018

Wandeling barracas de pastor in Hondón de las Nieves.

Zondag 6 mei organiseerde het gemeentebestuur van Hondón de las Nieves een wandeling naar de "Barracas de pastor", vrij vertaald de schuilhutten van de herders.  Prima gids die uitleg gaf over de herdershutten in deze regio. Een leuke wandeling met op het einde nog een gratis broodje en flesje water en een brochure om de andere hutten in deze streek te gaan verkennen. Prima organisatie van het gemeentebestuur.

De stenen gebouwen zijn een getuigenis van vorige levensvormen, uitgevoerd door eenvoudige mensen uit het gebied (herders en boeren) zonder grote technische kennis.
Een belangrijk kenmerk van de bouwconstructies is dat materialen worden gebruikt uit de omgeving.
Het enige doel van deze constructies is als bescherming en beschutting te dienen tegen de slechte weersomstandigheden.
Herdershutten zijn droge stenen constructies, zonder mortel, gebouwd in een ronde, vierkante, rechthoekige of hoefijzervormige vorm.
De originaliteit van deze gebouwen ligt in hun dak, meestal gemaakt met de techniek van de valse koepel. Het bestaat uit het plaatsen van platte stenen die ongeveer vier vijfde van de lengte op de muur rusten, waardoor een vijfde van de lucht overblijft. Na de eerste gang worden de resterende gangen op dezelfde manier geplaatst zodat het daglicht wordt gereduceerd totdat alleen het centrale gat overblijft welke bedekt wordt met een grote platte steen. Ten wordt het dak bedekt met een laag zeer kleine stenen (grind) of kleigrond om het waterdicht te maken.
De oorsprong van de techniek die wordt gebruikt bij de bouw van deze  hutten moet worden gevonden in het Neolithicum. De eerste voorbeelden van een cirkelvormige constructie bedekt met een koepel zijn te vinden in de Tell Halaf-sites in Syrië, die dateren van 5000 tot 3600 voor Christus.
De bouwperiode van de hutten van Hondón de las Nieves dateert uit het begin van de achttiende eeuw.
In onze gemeente hebben we achttien hutten gevonden in verschillende mate van instandhouding, waarvan er twaalf zijn gelegen ten noorden van de gemeente, met name in de hoeken van Mingot, Barceló, dels Prietos, ook in L 'Alguasta en L'Almistec. Drie naar het oosten, op het industrieterrein en in de Collao en de drie overgebleven naar het westen, in de Cuesta, Las Rosaleas en Gastao.