8 mei 2018

Orito (Monforte del Cid) bedevaart en feria van San Pascual.

Hoewel het dorp Orito, in de gemeente Monforte del Cid, het hele jaar honderden bezoekers trekt  naar de grot van San Pascual, is het op 17 mei de grote dag voor het feest van de heilige. Op die dag zie je vanaf de bekende grot in de Sierra de las Aguilas, de omgeving gevuld met pelgrims die uit alle delen van de provincie Alicante en andere aangrenzende provincies komen om de Heilige te eren.  
De Grot van San Pascual is gelegen op een paar kilometers buiten het dorp Orito (Monforte del Cid). Voorheen was deze grot een toevluchtsoord voor herders bij slecht weer. Het was na de zaligverklaring van San Pascual  (geboren in Spanje op 16 mei 1540) dat de grot de naam kreeg van "Cueva de San Pascual (Grot van San Pascual)".
De grot bestaat uit twee kamers, een met het polychrome beeld van de heilige en een met herinneringen van de bedevaarders. Een andere ruimte wordt gebruikt om kaarsen te branden voor San Pascual.
De bedevaart van San Pascual trekt meer dan 500.000 bezoekers gedurende de maand mei, met de topdag op 17 mei bij de viering van het feest van San Pascual. Het benadrukt ook de schoonheid van de route die eindigt op de top van de Sierra de las Aguilas.  In de Grot van San Pascual is het een traditie dat de pelgrims het snoer aanraken van San Pascual.
Er is ook de populaire Feria de San Pascual, de traditionele jaarmarkt van San Pascual, rieten manden, zinken emmers, keukengerei en andere producten worden er  verkocht. Voor de jeugd is er een leuke kermis.
De populaire markt en kermis van San Pascual gaat door tijdens het  weekend van 16 tot 20 mei. Echt leuk om er eens langs te lopen. Tijdens de siësta zijn er veel kraampjes gesloten...
Programma 2018.

16 tot 20 mei 2018
Feria van San Pasqual in Orito
De Feria zal gehouden worden in de omgeving van het Parque de la Feria in Orito.
Echt leuk om eens naar toe te gaan.

Woensdag 16 mei 2018
Vooravond van de feestdag van San Pascual.
 21:00 uur: Zegening van het beeld van San Pascual en overdracht van het beeld van San Pascual uit  de kerk van het klooster van de kapucijnen, met de muzikale begeleiding van "La Lira". Dan Serenade van de Rondalla "La Inmaculada" van Monforte del Cid.
22:30 uur: Nocturne in de Grot van San Pascual, vertrek vanaf het Centro de Salud.
24.00 uur vuurwerk

Donderdag 17 mei 2018
Feest van San Pascual Baylón
 8:00, 09:00 en 10:00 uur: Mis in de kerk van het klooster.
11:00 uur: Plechtige Mis op de Plaza Ntra. Sra. De Orito, voorgezeten door HH. MM. Capuchinos en gezongen door het koor “Coral Monfortina”.
13:00, 18:00 uur: Mis in de kerk van het klooster.
Heel de dag trekken pelgrims uit de regio Alicante naar het heiligdom van San Pascual in de bergen.

Zaterdag 19 mei 2018
19.00 uur "Coroz u Danzas"


Zondag  20 mei 2018
19:00 uur: Begeleid door fluit en drum, de overdracht van het beeld van San Pascual van de Kerk van het klooster tot de kapel van de verschijning. Bij aankomst, mis in de kapel.
Van 12 tot 17 mei is de weg naar de grot van San Pascual  afgesloten voor het verkeer, je kan de grot alleen te voet bereiken.