11 mei 2018

Barrio de Santa Cruz, de mooiste wijk van Alicante.

De mooiste wijk van Alicante is zonder twijfel Barrio de Santa Cruz, door de inwoners ook wel El Barrio genoemd. De wijk Santa Cruz begint zodra je vanaf Plaza de la Santa Faz, achter het stadhuis, bergopwaarts begint te lopen.
Opvallend is dat je hier weinig of geen toeristen ziet rondlopen. Gelukkig is er sinds de eeuwwisseling veel geïnvesteerd in het opknappen van deze wijk, zonder dat men het oorspronkelijke karakter van de wijk heeft aangetast. Santa Cruz is een authentieke Spaanse volkswijk. Volgens de bewoners zouden zij nog afstammen van de oude piraten en zigeuners die honderden jaren geleden tegen de berg Monte Benacantil, de imposante heuvel waarop Castillo de Santa Bárbara is gevestigd, hun toevlucht zochten. Bewoners die vanaf hun balkonnetjes kijken naar de enkele toeristen die wel voor de wijk kiezen in plaats voor het strand of de drukke Explanada. Bewoners die je een vriendelijk knikje geven als je hen groet. Het zijn ook de bewoners die de wijk zo gezellig maken.
Als ik in El Barrio een smal steegje inslaan, begint mijn speurtocht naar mooie plekjes pas echt en word ik op slag verliefd op deze prachtige wijk van Alicante. Het is alsof je ineens een dorp in Andalusië binnenwandelt. Deze wijk met zijn smalle straatjes, uitgesleten trappen, witte en kleurrijk geschilderde huisjes, oude voordeuren met zonwerende matten, de schilderachtige mozaïektegeltjes en aan elk huisje de mooie kleurige bloempotten met geurende geraniums maken van deze wijk een lust voor het oog.
Niet alleen de huisjes en straatjes zijn leuk om zien, ook het uitzicht over de stad en de zee is mooi. Vanuit deze wijk heb je een uniek zicht over de haven van Alicante en de stad.  
In deze authentieke wijk voel je nog het Spaanse hart kloppen. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan en de bewoners de hele dag van hun siësta genieten. Ouderen bewoners zitten op bankjes voor hun huis of genieten van de rust op de pittoreske pleintjes. De mannen keuvelen met elkaar terwijl de vrouwen de was te drogen hangen aan het balkon of aan de voorgevel van hun huisje. In Barrio de Santa Cruz is de voetganger gelukkig nog de baas. Door de vele niveauverschillen is autorijden er onmogelijk. Voor de bewoners een hele klus om dagelijks hun boodschappen naar huis te brengen. Soms zie je een leverancier met een rupswagentje de trappen oprijden om de boodschappen aan huis te leveren.
Vanuit de wijk is de rots Benacantil steeds dominant aanwezig. Van hieruit heb je een prachtig zicht op van het gelaat van de Moorse prins die volgens een oude legende zelfmoord pleegde door van de rots in de diepte te springen. Als bij wonder verscheen kort nadien zijn gelaat in de rots van waar hij was afgesprongen. Vandaag de dag  staat het gelaat in de rots bekend als de "Cara del Moro".
Breng ook even een bezoekje aan de Hermitage van Santa Cruz. De Hermitage dateert uit de achttiende eeuw. Het is eenvoudige en zeer bescheiden kapel, maar van groot belang voor de inwoners van de stad Alicante. De kapel is gebouwd op een deel van de overblijfselen van de oude middeleeuwse muur. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd de kapel van Santa Cruz vernietigd samen met de prachtige troon bestaande uit een gekruisigde Jezus, de Maagd Maria, St. Johannes en Maria Magdalena aan zijn voeten. Een beeldhouwwerk van de  Menorcaanse kunstenaar Antonio Riudavets. In de jaren ’60 is de kapel terug gerestaureerd. Naast de Hermitage kan je nog enkele trappen oplopen naar het uitzichtpunt, een van de beste uitzichtpunten van de stad.
Twee belangrijkste evenementen zijn een waar volksgebeuren in deze wijk. Tijdens de Semana Santa heeft de route van het Broederschap van het Heilige Kruis een speciale aantrekkingskracht voor de bezoekers. De processie is heel bijzonder dankzij de smalle staatjes en terrassen waarlangs de dragers met hun beeldengroepen naar de stad moeten lopen. Tijdens het Cruz de Mayo, in het begin van mei, is heel de wijk versierd met prachtige bloemen en bloemenbogen.
Heb je tijdens je wandeling honger of dorst gekregen zoek dan een plaatsje op een van de terrasjes en geniet van een goed wijntje of cerveza met een lekkere tapa. Dat is pas genieten…
‘La cuna de Alicante’, oftewel de wieg van Alicante, zoals de wijk ook wel genoemd wordt, zal je zeker bekoren, El Barrio is bijzonder fotogeniek, vergeet je fototoestel niet mee te nemen als je de wijk een bezoekje brengt.