Gedurende de dagen in de aanlooptijd naar Pasen, kan je in de winkels
van de Costa Blanca heerlijke cakes en chocolade figuren aantreffen
waarvan sommige met zo veel complexiteit en detail gemaakt zijn dat men
kan spreken van echte kunstwerken. Deze typisch Catalaanse en
Valenciaanse traditie is bekend als "Mona de Pascua". De naam heeft
niets te maken met de apen (mono = aap) maar komt van het Arabische
woord Munna of Mouna dat "voorzieningen voor de mond" betekent. Het is
een geschenk in de vorm van zoet voedsel dat de Moren hun heren gaven
als dankbetuiging. In de katholieke traditie geeft het petekind aan zijn
peter na de misviering van Paaszondag het gebak, maar de echte dag om
het te eten is paasmaandag.
Het is eveneens een traditie dat op Paasmaandag een aantal gezinnen of
een groep vrienden bij elkaar komen om ergens uit eten te gaan in een
feestsfeer waar geen tekort is aan lamskoteletjes, gegrilde konijn,
paella en vooral wijn, dit om terug aan te sterken na de voorbije
vastentijd. Patisseries in de steden concurreren met elkaar om de
mooiste Mona de Pascuade tentoon te stellen in hun uitstalramen. Meestal
is het een model van een gebouw, een populaire figuur of een reeks van
chocolade taarten of mooi versierde biscuit taarten. Spanjaarden noemen
de tweede Paasdag soms wel "el día de la mona".