27 april 2018

Paradores, luxe staatshotels in Spanje.

(Bericht geschreven voor De Costakrant editie 95)

Spanje, een van de landen in de wereld die de meeste toeristen ontvangt, heeft een groot aantal hotels voor alle smaken en budgetten maar een van de meest unieke en luxueuze hotels zijn de nationale ‘Paradores’.
De oorsprong van de Paradores gaat terug tot 1910. Toen besloot de Spaanse regering om een ​​hotelstructuur te creëren die op dat moment zo goed als niet bestond en waar wandelaars en reizigers onderdak kregen, terwijl daardoor ook het internationale toeristisch imago van Spanje zou verbeterd worden. Met andere woorden, ze wilden een serie hotels bouwen op plaatsen waar privéinitiatieven niet aan de orde kwamen zoals plaatsen met grote natuurlijke schoonheid, of steden met gevarieerde culturele, artistieke en historische rijkdom.
De toeristen zouden nog een paar jaar moeten wachten om de geboorte bij te wonen van de eerste hotels die het Paradores-netwerk moesten vormen. Pas in 1926 zorgde koning Alfonso XIII persoonlijk voor de locatie voor het eerste Paradores hotel. De gekozen plaats was de Sierra de Gredos, tussen Madrid en Ávila in Castilla y León, een locatie van een uitzonderlijke schoonheid.
Het nieuw gebouwde hotel werd op 9 oktober 1928 plechtig ingewijd en werd daarmee de eerste Paradores van Spanje,  ‘El Paradores de Turismo de Gredos’.
Vanuit de Paradores de Gredos werd in 1928 het 'Patronato Nacional de Turismo’ opgericht.  Dit Nationaal bureau voor Toerisme had tot doel het stimuleren van het binnenlands toerisme en het aantrekken van buitenlandse toeristen. Zij kozen en (ver)bouwden eveneens een netwerk van Paradores de Turismo in oude kloosters, kastelen en burchten, landpaleizen en oude haciënda’s die anders als een ruïne  zouden zijn geëindigd.
De overheid begon eveneens ‘Albergues de Carretera para Automovilistas’ (autoweg hotels voor toeristen) uit te bouwen, deze bescheiden hotels dienden als overnachtingsplaats voor de toeristen die op doorreis of rondtrip waren in Spanje. Later zouden deze hotels worden geïntegreerd in een nationaal netwerk van hotels.
Met de bouw van die eerste Paradores is een prestigieus netwerk van hotels in Spanje uitgebouwd, een openbaar bedrijf dat bijna een eeuw later erkent wordt als een toonbeeld van prestige, zowel nationaal als internationaal.
Paradores en gastronomie zijn altijd hand in hand gegaan. Alles wordt er aan gedaan om de regionale keuken van de plaats waar het hotel zich bevindt te behouden. De Paradores hebben in de loop van de geschiedenis de beste koks aangetrokken die de lokale traditie en de avant-garde in de gerechten weten te combineren.
En natuurlijk bestaan er ook de nodige legendes over de Paradores. In de Paradores de Jaen Castillo de Santa Catalina zou een geest wonen in kamer 22. Zo zou een klant op een nacht uit zijn slaap gewekt zijn door het geluid van kloppen op de deur en het horen van stemmen van een vrouw. In 1984 voerde een team van parapsychologen een studie uit en kwam tot de conclusie dat deze stemmen niet van iemand anders kunnen zijn dan die van een jonge vrouw die eeuwen geleden in deze kamer stierf aan liefdesverdriet. In de Paradores van Jaén komt ook de aanwezigheid voor van de ‘Terrible Lagarto’, de verschrikkelijke hagedis. Een gevangene van het kasteel stierf jaren geleden van de honger tijdens zijn gevangenschap. Nu loopt hij rustig door de gangen en neemt de vorm aan van een Paradores klant. Hij is niet gevaarlijk, maar als je ooit opmerkt dat de persoon met wie je praat zich achteraf niets herinnert van wat je hem net hebt verteld, is het mogelijk dat zijn lichaam op dat moment werd bezet door de oude gevangene.
Parador Leon
Voor diegene die Spanje op een andere manier willen ontdekken en weg willen van de populaire kustplaatsen en dat graag in stijl doen, zijn de Paradores een uitstekende mogelijkheid om het land, de inwoners, de cultuur, de architectuur en de gastronomie te leren kennen.
Er zijn inmiddels  meer dan 100 Paradores te vinden op het Spaanse vasteland, de Canarische Eilanden en een Paradores in buurland Portugal.
Alle vestigingen sluiten zich aan bij een netwerk en toch heeft elke Paradores een eigen essentie. Slapen in een klooster, kasteel, toren, heel bijzonder.
In de Paradores de Albacete, Cazorla, Cervera, Cruz de Tejeda, El Hierro, El Saler, Fuente Dé, Cañadas del Teide, Villafranca is ook je hond of kat welkom.
Als lid van ‘Amigo van de Paradores’ (gratis) krijg je vaak fijne aanbiedingen en extra kortingen. Speciale prijzen voor 55+ers of jongeren tot 35 jaar. Voor die kortingsprijs kun je tot drie kamers krijgen, dus je kan ook leuk met je grote kinderen op stap.
Ga hiervoor, en voor meer info, naar de website van de Spaanse Parodores http://www.paradores.es
Overnachten in een Paradores, een heerlijke ervaring!