30 maart 2018

De legende van "La Encanta" uit Rojales

Vele plaatsen in de Costa Blanca zijn het toneel van oude legendes. Zo is de gemeente Guardamar del Segura één van die plaatsen die erin geslaagd is om de lokale folklore te verrijken met de legende “La Encanta”, de betovering. Een legende die volgens sommige inwoners van Rojales is gestolen…
Hieronder vertel ik de versie uit Rojales die zich afspeelt aan de berg Cabezo Soler. De versie van Guardamar kan je ontdekken door de  enscenering van de legende bij te wonen op 19 juli 2019.
Het gebeurde in de tijd van de christelijke herovering op de Moren. In Rojales woonde een oude en rijke Emir, aardig voor zijn familie en trouw aan zijn religie, maar woedend op de nieuwe christelijke wetten die de koningen hadden opgelegd. Hij woonde in een prachtig paleis op de top van de Cabezo Soler, waar ook zijn voorouders hadden gewoond. Hij wist dat hij binnenkort een erfgenaam zou moeten hebben anders zouden de christenen, na zijn overlijden, al zijn kostbare bezittingen in beslag nemen. Maar de rijke emir was niet zomaar tevreden met eender welke vrouw, nee hij wilde ook dat zijn kind net zo mooi was als hij en zoals zijn ouders waren geweest. Hij werkte een ingewikkeld plan uit om een ​​jonge, christelijke maagd te ontvoeren, donker en mooi als de nacht bij volle maan. Hij hield haar in zijn paleis gevangen totdat ze een prachtige dochter baarde. Onmiddellijk en zonder genade vermoorde hij nadien de jonge vrouw. Niemand zou weten dat dit pasgeboren meisje uit een christelijke baarmoeder kwam, aangezien zij de dochter was van de rijke emir en niemand haar afkomst durfde in vraag te stellen.
De jaren gingen voorbij en het jonge meisje begon talloze huwelijksaanzoeken te ontvangen. Maar haar oude vader, die zijn droom in vervulling zag gaan, koos een goede en rijke Moslim verloofde uit voor haar. De emir werkte hard om alles goed voor te bereiden: het huwelijk en het daaropvolgende banket, evenals aan de uitzet die hij zijn sierlijke dochter zou meegeven.
Maar het was een kwestie van het lot of de grillen van de natuur, het jonge werd meisje verliefd op een jonge en knappe christen. Samen waren ze van plan om weg te vluchten, ver weg van haar vader en verloofde. Ze wilden samen een gelukkige toekomst opbouwen, ver weg van zoveel rijkdom en weelde. Hun ontsnappingsplan kon echter moeilijk worden uitgevoerd omdat de landerijen rond het eigendom van de emir dagelijks werden bezocht door dagloners en handelaars die zaken deden met de emir en het vluchtende koppel beslist zouden verraden.  En zo gebeurde het dat op een dag, toen een oude Mudejar-vrouw artisjokken oogstte, ze het jonge stel ontdekte dat rondliep tussen de amandelbomen. De vrouw, trouw aan de emir, bracht hem van de romance van zijn dochter met een christen jongen op de hoogte.
De emir, bezorgd voor de toekomst van zijn afstamming en tegelijkertijd teleurgesteld door de overtreding van zijn dochter besloot haar te volgen, zonder dat ze zich daarvan bewust was. De volgende avond wanneer ze het paleis verliet volgde de emir het meisje. Hij ging achter haar aan, gewapend en ongezien, en al snel zag hij het de jonge christen in het maanlicht. De laatste zag de boze emir met getrokken zwaard op hem afstormen. De twee raakte in een zwaar gevecht  waarbij de Moorse emir zwaar gewond raakte. In zijn doodsstrijd vervloekte hij zijn dochter en als bij wonder verdween ook het paleis en zijn bewoners. Als de jonge christen de vloek ongedaan wilde maken moest hij het volgende jaar, op diezelfde avond, de top van Cabezo Soler beklimmen. Om middernacht zouden voor hem, op de grond, drie linten van verschillende kleuren verschijnen en, als hij het juiste lint zou kiezen, zou zijn geliefde voor hem opduiken.
De jongeman wachtte ongeduldig één jaar lang. Eindelijk arriveerde het moment en hij ondernam zijn tocht naar de top van de Cabezo Soler. Het was de nacht van San Juan en binnen een paar uur zou hij zijn geliefde ontmoeten. Hij bereikte de top, zoals de emir had aangegeven, en wachtte tot middernacht op het verschijnen van de vreemd gekleurde linten. Hij trok de groene en had geluk, want in zijn armen lag plotseling zijn geliefde. Maar de betovering was nog niet verbroken. Hij moest haar naar de rivier dragen en daar haar voeten wassen, pas dan zou de betovering verbroken worden. De jonge man haastte zich naar de rivier, maar zijn geliefde werd steeds zwaarder en zwaarder en tot zijn verbazing verschenen er monsterlijke wezens die de jonge man de tocht naar de rivier belette. Enkele meters waren er nog om de rivier te bereiken wanneer, uitgeput en ademloos, hij oog in oog kwam te staan met het spook van de emir. Van schrik en verbazing liet  hij zijn geliefde vallen en plotseling was alles en iedereen verdwenen. Teleurgesteld en overmand door verdriet keerde hij terug naar het dorp en stierf een paar uur later, na honderd jaar ouder te zijn geworden in één nacht
Sindsdien, elk jaar in de nacht van San Juan, wacht de mooie jonge vrouw aan de Rio Segura tot iemand haar bevrijdt van haar opsluiting en verdwijnt later weer mysterieus in de mist om terug te keren naar haar stenen gevangenis. De jonge man die haar kan vinden en haar voeten kan wassen in de Rio Segura geeft het meisje de vrijheid en krijgt volgens de legende de rijkdom die de emir in de Cabezo Soler verborg. Maar de oude inwoners van Rojales adviseren de jeugd om niet te gaan zoeken en vertellen hen angstaanjagende verhalen over dorpelingen die het ooit hebben geprobeerd...