28 april 2018

Feesten in Caravaca de la Cruz van 1 tot 4 mei

 Deze feesten worden elk jaar gevierd van 1 tot 5 mei. Het feest herdenkt een gebeurtenis uit de dertiende eeuw, toen de stad aangevallen werd door de Moren. De inwoners verzetten zich met hand en tand en vluchtten naar het hoger gelegen kasteel. Maar uiteindelijk viel Caravaca la Cruz toch in handen van de Moren. Toen deze zagen dat de bevolking zich had verstopt in het kasteel besmette ze het drinkwater met een epidemie als gevolg. De toestand in het kasteel was niet meer vol te houden en een kleine groep besloot om de schuilplaats te verlaten. Ze vluchten naar Campillo de los Caballeros, om daar hun drinkzakken te vullen met wijn. Toen ze terugkeerden naar het kasteel was de toestand van de mensen nog dramatischer geworden. Alleen een wonder zou hen nog kunnen redden. Het Heilig kruis werd ondergedompeld in de wijn en deze werd uitgedeeld aan de zieken. Als bij wonder waren de zieken snel
genezen en helemaal terug fit en werden de Moren verpletterend verslagen. Om dit wonder te herdenken vond later een processie plaats waarbij flessen wijn naar het kasteel werden gebracht om daar gezegend te worden, een gebruik dat men tot vandaag herdenkt.
Op 2 mei lopen de prachtig versierde paarden samen met hun begeleiders de heuvel op naar het kasteel. De snelste en moedigste ploeg en het mooist geklede paard krijgt de hoofdprijs.

Meer info over de legende en Caravaca de la Cruz op:

Belangrijkste evenementen:

Dinsdag 1 mei
11.00 uur: bloemenofferande met Moren, christenen en wijnpaarden. Route: van de Glorieta naar de basiliek.
16.00 uur: optocht van de wijnpaarden van de Plaza Eliptica naar de Plaza de los Caballos del Vino, aansluitend prijsuitreiking voor het mooiste paard.
17.00 uur: tentoonstelling van de prachtig geborduurde paardendekens in de Iglesia de la Compañía de Jesús.

Woensdag 2 mei
09.30 uur: optocht van de wijnpaarden.
Route 1: Plaza del Templete, Cuasta de la Simona, Calle del Hoyo, Plaza de los Caballos del Vino, Canalejas, Vidrieras, Gregorio Javier, Plaza del Arco, Gran Via, Plaza del Templete.
Route 2: Corredero, Poeta Ibáñez, Canalejas, Vidrieras, Gregorio Javier, Plaza del Arco, Gran Via, Plaza del Templete.
12.00 uur: optocht van Moren en christenen naar de basiliek waar de wijn wordt gezegend. Route: Corredero, Poeta Ibáñez, Canalejas, Gregorio Javier, Plaza del Arco, Puentecilla, Gran Via, Mauja Garrido, Santisimo, Rafael Tejeo, Mayor, Basiliek.
14.00 uur: elk van de 60 wijnpaarden loopt naar de basiliek, aangemoedigd door 4 begeleiders
20.30 uur: gevecht tussen Moren en christenen in de Cuesta del Castillo .
21.00 uur: processie van de basiliek naar de parochiekerk El Salvador.

Donderdag 3 mei
17.30 uur: processie van de Plaza del Arco naar de Plaza del Templete. Aansluitend gevecht tussen Moren en christenen.
21.00 uur: processie naar de parochiekerk El Salvador, aansluitend vuurwerk.

Vrijdag 4 mei
19.30 uur: defilé van de Moren en christenen. Route: Avda de la Constitución, Gran Via, Plaza del Arco. Aansluitend vuurwerk