30 maart 2018

De legende van "La Encanta" uit Rojales

Vele plaatsen in de Costa Blanca zijn het toneel van oude legendes. Zo is de gemeente Guardamar del Segura één van die plaatsen die erin geslaagd is om de lokale folklore te verrijken met de legende “La Encanta”, de betovering. Een legende die volgens sommige inwoners van Rojales is gestolen…
Hieronder vertel ik de versie uit Rojales die zich afspeelt aan de berg Cabezo Soler. De versie van Guardamar kan je ontdekken door de  enscenering van de legende bij te wonen op 19 juli 2019.
Het gebeurde in de tijd van de christelijke herovering op de Moren. In Rojales woonde een oude en rijke Emir, aardig voor zijn familie en trouw aan zijn religie, maar woedend op de nieuwe christelijke wetten die de koningen hadden opgelegd. Hij woonde in een prachtig paleis op de top van de Cabezo Soler, waar ook zijn voorouders hadden gewoond. Hij wist dat hij binnenkort een erfgenaam zou moeten hebben anders zouden de christenen, na zijn overlijden, al zijn kostbare bezittingen in beslag nemen. Maar de rijke emir was niet zomaar tevreden met eender welke vrouw, nee hij wilde ook dat zijn kind net zo mooi was als hij en zoals zijn ouders waren geweest. Hij werkte een ingewikkeld plan uit om een ​​jonge, christelijke maagd te ontvoeren, donker en mooi als de nacht bij volle maan. Hij hield haar in zijn paleis gevangen totdat ze een prachtige dochter baarde. Onmiddellijk en zonder genade vermoorde hij nadien de jonge vrouw. Niemand zou weten dat dit pasgeboren meisje uit een christelijke baarmoeder kwam, aangezien zij de dochter was van de rijke emir en niemand haar afkomst durfde in vraag te stellen.
De jaren gingen voorbij en het jonge meisje begon talloze huwelijksaanzoeken te ontvangen. Maar haar oude vader, die zijn droom in vervulling zag gaan, koos een goede en rijke Moslim verloofde uit voor haar. De emir werkte hard om alles goed voor te bereiden: het huwelijk en het daaropvolgende banket, evenals aan de uitzet die hij zijn sierlijke dochter zou meegeven.
Maar het was een kwestie van het lot of de grillen van de natuur, het jonge werd meisje verliefd op een jonge en knappe christen. Samen waren ze van plan om weg te vluchten, ver weg van haar vader en verloofde. Ze wilden samen een gelukkige toekomst opbouwen, ver weg van zoveel rijkdom en weelde. Hun ontsnappingsplan kon echter moeilijk worden uitgevoerd omdat de landerijen rond het eigendom van de emir dagelijks werden bezocht door dagloners en handelaars die zaken deden met de emir en het vluchtende koppel beslist zouden verraden.  En zo gebeurde het dat op een dag, toen een oude Mudejar-vrouw artisjokken oogstte, ze het jonge stel ontdekte dat rondliep tussen de amandelbomen. De vrouw, trouw aan de emir, bracht hem van de romance van zijn dochter met een christen jongen op de hoogte.
De emir, bezorgd voor de toekomst van zijn afstamming en tegelijkertijd teleurgesteld door de overtreding van zijn dochter besloot haar te volgen, zonder dat ze zich daarvan bewust was. De volgende avond wanneer ze het paleis verliet volgde de emir het meisje. Hij ging achter haar aan, gewapend en ongezien, en al snel zag hij het de jonge christen in het maanlicht. De laatste zag de boze emir met getrokken zwaard op hem afstormen. De twee raakte in een zwaar gevecht  waarbij de Moorse emir zwaar gewond raakte. In zijn doodsstrijd vervloekte hij zijn dochter en als bij wonder verdween ook het paleis en zijn bewoners. Als de jonge christen de vloek ongedaan wilde maken moest hij het volgende jaar, op diezelfde avond, de top van Cabezo Soler beklimmen. Om middernacht zouden voor hem, op de grond, drie linten van verschillende kleuren verschijnen en, als hij het juiste lint zou kiezen, zou zijn geliefde voor hem opduiken.
De jongeman wachtte ongeduldig één jaar lang. Eindelijk arriveerde het moment en hij ondernam zijn tocht naar de top van de Cabezo Soler. Het was de nacht van San Juan en binnen een paar uur zou hij zijn geliefde ontmoeten. Hij bereikte de top, zoals de emir had aangegeven, en wachtte tot middernacht op het verschijnen van de vreemd gekleurde linten. Hij trok de groene en had geluk, want in zijn armen lag plotseling zijn geliefde. Maar de betovering was nog niet verbroken. Hij moest haar naar de rivier dragen en daar haar voeten wassen, pas dan zou de betovering verbroken worden. De jonge man haastte zich naar de rivier, maar zijn geliefde werd steeds zwaarder en zwaarder en tot zijn verbazing verschenen er monsterlijke wezens die de jonge man de tocht naar de rivier belette. Enkele meters waren er nog om de rivier te bereiken wanneer, uitgeput en ademloos, hij oog in oog kwam te staan met het spook van de emir. Van schrik en verbazing liet  hij zijn geliefde vallen en plotseling was alles en iedereen verdwenen. Teleurgesteld en overmand door verdriet keerde hij terug naar het dorp en stierf een paar uur later, na honderd jaar ouder te zijn geworden in één nacht
Sindsdien, elk jaar in de nacht van San Juan, wacht de mooie jonge vrouw aan de Rio Segura tot iemand haar bevrijdt van haar opsluiting en verdwijnt later weer mysterieus in de mist om terug te keren naar haar stenen gevangenis. De jonge man die haar kan vinden en haar voeten kan wassen in de Rio Segura geeft het meisje de vrijheid en krijgt volgens de legende de rijkdom die de emir in de Cabezo Soler verborg. Maar de oude inwoners van Rojales adviseren de jeugd om niet te gaan zoeken en vertellen hen angstaanjagende verhalen over dorpelingen die het ooit hebben geprobeerd...


Vrolijk Paasfeest


ABBA elite in Concert bij Finca El Romero in Barbarroja

19 mei 2018
20.00 uur Concert inkom 16 euro
14.00 uur Grote paella bij Bar Central
17.00 uur El arte de caballos

BeeGees Tribute Concert bij Finca El Romero in Barbarroja

22 september 2018
20.00 uur Concert inkom 16 euro
14.00 uur Grote paella bij Bar Central
17.00 uur El arte de caballos, 


29 maart 2018

De kokken vertrekken vandaag naar Rome...

Volgens gebruiken in België vertrekken vandaag, op Witte Donderdag de kerkklokken van alle kerken en kathedralen naar Rome om er te worden gewijd én om eitjes te gaan halen. De klokken komen pas terug op Paasnacht en strooien de eieren dan uit in de tuinen van de kinderen.

Alicante VI Feria de Abril van 19 tot 22 april 2018

De activiteiten van de april-feesten vinden plaats in de Avda. Doctor Rico (naast Diario Información). Gratis toegang

Donderdag 19 april
18.00 u: opening van de kermis.
21.00 u: aansteken van de feestverlichting en officiële opening van het feestelijkheden.
22.00 u: optreden van het koor La Alegría del Camino.
00.00 u: "Salve rociera" door het koor La Alegría del Camino.

Vrijdag 20 april
10.00 u: opening van het feestterrein.
20.00 u: wijnproeverij in de feesttent. Deelname: 8 euro. Verplicht inschrijven via feriadeabrilalicante@gmail.com
21.00 u: de jury bezoekt de versierde kraampjes
22.30 u: optreden door het koor Hermandad de Albatera

Zaterdag 21 april
10.00 u: opening van het feestterrein met de attracties
12.00 tot 14.00 u: demonstratie paardendressuur
19.30 u: voorrondes van de Sevillana-wedstrijd
20.00 u: optreden door de dansschool Rakel Zaplana
20.30 u: optreden door de Academia Atala
21.00 u: optreden door de dansschool MG
22.00 u: optreden door de groep Lluvia de Rocio
00.00 u: "Salve rociera" door het koor Aires del Sur

Zondag 22 april
10.00 u: opening van het feestterrein met de attracties
11.00 u: bedevaart en verzamelen van voedsel voor de voedselbank
12.00-14.00 u: demonstratie paardendressuur
12.00 u: workshops voor kinderen en modeshow van flamenco kledij
13.00 u: gezongen openlucht mis
21.00 u: einde van de feestelijkheden


Street market en fun day in Hondón de los Frailes op zaterdag 31 maart

Van 10.30 uur tot 15.30 uur
Met live muziek van DJ Alegria (Jan Van Galen)

28 maart 2018

Fiesta de Primavera, lentefestival in Murcia

In Murcia zijn er tussen  zaterdag 31 maart en zondag 8 april 2018 een aantal leuke en kleurrijke festivals. 
De belangrijkste optochten zijn:
Dinsdag 3 april om 17:00 uur grote parade van de Bando de la Huerta (landelijke optocht)
Donderdag 5 april om 17:00 uur grote parade Murcia en Primavera (bloemencorso)
Zaterdag 7 april 21:00 uur: grote parade van de Entierro de la Sardina (begrafenis van de Sardine)

Zaterdag 31 maart
21:00 Parade van de feest koninginnen, die deel uitmaken van de parade van antieke auto's.

Zondag 1 april
17:30 Kinderparade van de Bando de la Huerta.
20:30 Opening van de Barracas Huertanas. Elke barracas biedt tapavoeding, volksmuziek en demonstraties van verschillende traditionele ambachten. Deze blijven open voor de hele duur van het feest tot 1 uur 's nachts!

Maandag 2 april
18:00 Bloemenofferande aan de Virgen de la Fuensanta op de Plaza Belluga, gevolgd door de Carriages Procession.

Dinsdag 3 april
10:00 Mis ter ere van de Virgen de la Fuensanta, gevolgd door de  processie
17.00 Grote parade van de Bando de la Huerta..

Woensdag 4 april
17:00 Tentoonstelling van de versierde rijtuigen van de Primavera Parade die motgen uitgaat. De rijtuigen staan ​​in Pza. Hernández Amores, Pza. Esteve Mora, Pza. Apóstoles, Jardín Floridablanca en C / Almudena.
18:00 Hulde aan het vleespastijtje in de Cuartel de Artilleria waar 10.000 gratis porties worden uitgedeeld.

Donderdag 5 april
10:30 uur Traca , knalvuurwerk, in Calle Las Norias
17:00 Grote bloemen Parade Murcia en Primavera
19:00 Presentatie van de Sardine in de Plaza Santa Isabel
20:00 Parade van de aankomst van de sardine

Vrijdag 6 april
20:00 Parade testament van de Sardine

Zaterdag 7 april
12:30 Parade van mevrouw Sardine
14:00 Traca  in de Pza. Circulaire.
21:00 Grote parade van de begrafenis van de Sardine, die om ongeveer 01:00 uur eindigt, waarna de sardine wordt verbrand en er een monumentaal vuurwerk is.
01:15 Grote vuurwerkshow

Zondag 8 april
12:00 Festival of Magic in de Plaza Santo Domingo met gratis optredens van magiërs van wereldklasse.
14:00 Sluiting van de Barracas

Klik HIER voor het Spaanstalig programma

27 maart 2018

De capirote, de punthoed gedragen tijdens de boeteprocessies

Tijdens deze week, de Semana Sante, zie je ze weer, de boetelingen of Nazareners in de processies met hun bijzondere punthoeden, in het Spaans de “capirote”. Een hoge punthoed in trechtervorm die doorloopt tot in de nek en waarin alleen twee gaten voor de ogen zijn aangebracht. Een voor ons wat bizarre bedoening omdat deze punthoeden je aan de Amerikaanse Ku Klux Klan doen denken. Deze dracht werd indertijd door de KKK gekopieerd van de Spaanse boetelingen die tijdens rooms-katholieke processies op die manier gekleed gaan om hun anonimiteit te bewaren. Raar maar deze puntmutsen werden in de KKK ingevoerd door de fel antikatholieke Ku Klux Klan.
De capirote, ook wel puntiguado (puntige hoed) genoemd, werd voor het eerst gedragen in de Middeleeuwen door misdadigers, die blootvoets tijdens hun tocht naar de galg door het volk werden beschimpt, gehoond en bespot. De capirote werd toen gebruikt om de rotte eieren, het verrotte fruit en enkele verdwaalde stenen op te vangen waarmee de veroordeelde in die tijden door het volk werd bekogeld. Later werd deze manier van publiekelijke bestraffing en boetedoening overgenomen door de Spaanse Inquisitie, vanaf 1478 een katholieke rechtbank om het katholieke geloof met harde te handhaven. Diegene die beschuldigd werden van ketterij moesten een soortgelijke kap dragen, waarop door middel van geschilderde figuren verwezen werd naar de misdaad en de straf die daarop stond.
De Inquisitie werd in 1834 afgeschaft, maar de capirote bleef als één van de vele attributen gebruikt tijdens de Semana Santa processies in Spanje.
De broederschappen in Sevilla namen deze traditie tot boetedoening over in de zeventiende eeuw, en dit gebruik verspreidde zich snel naar andere delen van Spanje. De stof die over het gezicht en borst van de boetedoener valt, en de lange, meestal witte kleding, dient om de boeteling onherkenbaar te maken voor het toegestroomde publiek, zodat hij zich ook ná de Semana Santa nog gewoon op straat kan begeven.
De huidige broederschappen of “Confradia” in de grote steden bestaan uit honderden anonieme boetelingen, zelfs met duizenden in het geval van een grote “Cofradia”. De Cofradia van de Virgen de la Esperanza Macarena in Sevilla heeft twaalfduizend broeders en zusters, verspreid over de hele wereld. Vele broeders komen elk jaar naar Spanje om de processie bij te wonen. Alleen katholieken kunnen lid worden van deze Confradias als ze meebetalen aan het onderhoud van de paso’s, de grote constructies van beeldengroepen die in de processies door soms wel 50 man worden gedragen. Meestal sluiten jonge mannen zich reeds in hun tienerjaren aan bij een bepaalde broederschap. De medebroeders moeten gedoopt zijn in de Rooms-katholieke Kerk, hiertoe wordt een bewijs gevraagd. Zij moeten leven naar de geest van de Broederschap, delen in het Roomse geloof, in de liefde van Christus, het evangelie verkondigen, en delen in naastenliefde voor de medebroeders en zusters.
De meest indrukwekkende processies in deze regio, waar je deze boetelingen kan zien, zijn de processies in Orihuela, Murcia en Crevillente, maar zelfs in de kleinste dorpjes van de Costa Blanca zie je tijden de Semana Santa processies met deze boetelingen.

26 maart 2018

Renaissance-markt in Santa Pola van 29 maart tot 2 april

Het kasteel van Santa Pola wordt het toneel van de Renaissance-markt die zal plaatsvinden van 29 maart tot 2 april 2018.
Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 14 uur en van 17 tot 22 uur 
Maandag van 11 tot 15.30 uur


Hondón de las Nieves Semana Santa

Woensdag 28 maart, Miércoles Santo
21.00 uur. Vanaf het Plaza de la Iglesia bidden van de kruisweg.

Donderdag 29 maart, Jueves Santo, witte donderdag.

10.00 tot 13.00 uur Biecht in de parochiekerk.
20.30 uur. In de parochiekerk misviering ter gelegenheid van het Laatste Avondmaal en voetwassing.
22.30 uur. Silteprocessie vanaf het Plaza de la Iglesia met het beeld van Cristo de la Buena Muerto.
23.15 uur. Hora Santa, heilig uur.

Vrijdag 30 maart, Viernes Santo, goede vrijdag
11.00 uur. Vanaf de kerk kruisweg naar de place de la Cruz.
17.00 uur In de parochiekerk herdenking van de dood van Jezus.
22.00 uur. Processie vanaf de kerk met de beelden van Cristo de la Buena Muerto, Dolorosa en Santo Sepulco.

Zaterdag 31 maart, Sábado Santo, Paaszaterdag.
23.00 uur In de parochiekerk Plechtige Paaswake voor de verrijzenis van Christus

Zondag 1 april, Domingo de Resurreccion, Pasen
09.00 uur. Processie vanaf de kerk met het beeld van O.L.V. de las Nieves en het Heilig Sacrament, nadien misviering.



Hondón de las Nieves volkstuintjes, community gardens, Huertos urbanos de ocio

Huertos urbanos de ocio / community gardens / volkstuintjes


Castellano:                A todas personas interesadas en cultivar sus propios alimentos naturales (como tomates, berenjenas, pimientos etc..)y que no tengan parcela en el pueblo, el Ayuntamiento se va a iniciar un proyecto de "Huertos urbanos de ocio", en el que se facilitará al interesados tierra, riego y semillas.Inscripciones hasta el 15 de abril de 2018 en el Ayuntamiento,  o a través de email lucia@fondoneus.es
La adjudicación se realizará por orden de inscripción.Se ampliará información en reunión porterior con las personas inscritas.

English:                    To all persons, who are interested to cultivate their own natural products (such as tomatoes, peppers etc.) and do not have their own plot, the Town Hall is initiating a project of community gardening; for which they provide a plot, water and seeds. Inscriptions until april 15th at the Town Hall or via email to: lucia@fondoneus.es . Acceptance will be by order of inscription. They will provide further information during a meeting for the participants.

Nederlands:            Aan al diegenen, die geinteresseerd zijn in het verbouwen van gezonde groentes (zoals tomaten, paprika's etc.) maar zelf geen eigen grond hebben; de gemeente start een project van volkstuintjes, waarbij zij zorgt voor grond, water en zaden. Inschrijving kan tot 15 april a.s. bij de gemeente, of via email: lucia@fondoneus.es Inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding. Er zal een bijeenkomst georganiseerd worden voor de deelnemers.

23 maart 2018

Piraten in Los Alcazares van 29 maart tot 1 april 2018

Voor het 19e jaar zullen de piraten de stad binnenvallen en zal er een middeleeuwse markt zijn, shows en theatrale re-enactments, een piratenkamp, ​​valkerij, ezelstochten en nog veel.
De belangrijkste evenementen zijn de ontscheping van de Berber-piraten op vrijdag 30 en de Grote Parade op zaterdag 31maart en de middeleeuwse markten met zijn artiesten.
Donderdag 29 maart12:00 tot 14:00 en 18:00-21:00 uur. Middeleeuwse markt met optredens en shows om de 15 minuten.22:00 uur. Vuurwerk op de Plaza Ayuntamiento.

Vrijdag 30 maart
11:00 tot 14:00 en 18:00-21:00 uur. Middeleeuwse markt met optredens en shows om de 15 minuten.
21:30 Grote show ontscheping Berber piraten met gevechten van hand tot hand en vuurwerk in de Embarcadero de la Pescaderia.

Zaterdag 31 maart
11:00 tot 14:00 en 18:00-21:00 uur. Middeleeuwse markt met optredens en shows om de 15 minuten.
21.00 uur Grote parade van de Berber-piraten inclusief de artiesten van de middeleeuwse markt, paarden en koetsen en de Moren en Christenen. Vanaf de rotonde op de Avenida de la Libertad en Carril de las Palmeras en einde op de Plaza del Ayuntamiento.

Zondag 1 april
11:00 tot 14:00 en 18:00-21:00 uur. Middeleeuwse markt met optredens en shows om de 15 minuten.
16:00 Caldero Competitie in de Embarcadero de la Pescaderia.

17 maart 2018

Semana Santa of de Goede week.

"Semana Santa" is in Spanje de benaming voor de week voor Pasen.  Deze week gaan er processies uit die met groots vertoon het lijden van Christus uitbeelden met grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen.
Toen ik jong was verbaasde het me dat die week “de Goede Week” werd genoemd, want die periode was in Jeruzalem in het jaar 33 een boel ellende. Voor ons begon deze periode met de veertigdagen vastentijd die begon op Aswoensdag (Miércoles de ceniza) en eindigde op Stille Zaterdag. Na het halen van het askruisje (meestal een zwarte veeg) op ons voorhoofd kregen we op de katholieke school allemaal een kartonnen plaat met een kruis op getekend. Elke dag moesten we voor schooltijd naar de misviering om een prentje te halen dat we op het kartonnen kruis konden kleven. In die veertig dagen niet naar de mis gaan was uitgesloten, er zou dan een lege ruimte blijven op het kartonnen kruis.
De laatste week van de vastentijd  begon met “Palmzondag” of in het Spaans "Domingo de Ramos".  Op deze dag vieren de christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Die dag snoeide iedereen zijn buxusbosjes en trok met een zak vol "buxus-palmtakjes" naar de kerk om te laten zegenen door meneer Pastoor. Moeder stak nadien enkele van die takjes achter het kruisbeeld. Dat zou beschermen tegen bliksem en ander onheil. Ook in Spanje vieren ze deze dag met grote processies maar dan niet met buxustakjes maar met echte grote witte palmtakken welke dikwijls gevlochten zijn tot prachtige kunstwerken.
Dan volgden er drie gewone dagen, Lunes Santo (Heilige Maandag), Martes Santo (Heilige dinsdag),
Miércoles Santo (Heilige Woensdag).
Donderdag was het “Witte Donderdag” of "Jueves Santo". Dan werd “Het Laatste Avondmaal” herdacht. Die dag is vernoemd naar de liturgische kleur. Wit staat voor “goed”, “vreugdevol” en “heilig”. Op Witte Donderdag werd Jezus in de Hof van Olijven in de steek gelaten door zijn bangerikken van apostelen en pleegde de slechterik Judas  het verraad waardoor Jezus door zijn vijanden gevangen kon genomen worden. Het leuke aan de misviering die dag was dat meneer pastoor de voeten van enkele dorpelingen reinigde. Nieuwsgierig bekeken we dit gebeuren hopende dat er toch eentje zijn voeten niet gewassen had vóór de plechtigheid. Halverwege de dienst stopte ook de klokken met luiden. Die vertrokken die dag naar Rome om de paaseieren op te halen. In Spanje gaat na de avondmis de “Procesión del Silencio”, (de stille processie) uit met het beeld van "Cristo de la Buena Muerte" meestal gedragen door de vrouwen van het dorp.
“Goede Vrijdag”, "Viernes Santo" de dag dat Jezus werd gegeseld en aan het kruis genageld werd en stierf. We vonden het raar dat de pastoor sprak van “Goede” Vrijdag. Zo goed was die dag in onze ogen nu ook weer niet als ze je aan een kruis nagelen. Die dag gingen we ook met heel de school naar de individuele verplichte biechtviering. Iedereen schoof dan aan bij de onderpastoor, hij gaf, na het opzeggen van je zonden, de minste penitenties of boetedoening. De pastoor-deken kreeg merkelijk minder biechtelingen, hij was veel strenger en zat dan ook snel zonder biechtelingen, waarna hij uit zijn biechtstoel kwam en met luide stem verkondigde dat er bij hem nog plaats was om te biechten. Meestal probeerden we dan zonder te biechten uit de kerk te verdwijnen. Op “Viernes Santo” gaan in Spanje de belangrijkste processies uit waarbij beelden worden gedragen die taferelen uit het lijdensverhaal uitbeelden. Deze processies starten meestal ‘s avonds en gaan door tot na middernacht. De vrouwen dragen nu een zwarte mantilla. De boetelingen, vaak met puntmutsen en masker om onbekend te blijven, delen snoep uit aan de kinderen.
Maar vanaf zaterdag, Paaszaterdag, (Sábado de Gloria of Sábado Santo), begon voor ons de echte “goede week”.  Deze zaterdag werd ook wel Stille Zaterdag genoemd, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake”. De klokken konden trouwens ook niet luiden want de Paus was ze in Rome nog aan het vullen met chocolade eieren die we morgen konden rapen in de tuin. In de winkels werden die dag ook kleine kuikentjes uitgedeeld. De meeste overleefden maar enkele dagen maar toch hebben we er soms een mooie haan aan overgehouden om het kippenhok te bewaken. In Spanje worden op de ochtend van paaszaterdag witte duiven vrijgelaten om de vrede te verkondigen.
Pasen, Paaszondag, Domingo de Resurrección (of Domingo de Pascua), ‘s morgens komen in Spanje de processie weer op gang en dan is het beeld van Maria gesluierd. Op het hoogtepunt van de processie wordt de sluier van Maria weggenomen. Dit gaat  gepaard met veel gejuich van de bevolking. Wij bleven die dag ‘s morgens braaf in bed liggen tot vader kwam melden dat de klokken gekomen waren. Nadien trokken we met heel het gezin, en op ons paasbest, naar de Paasmis. Na de mis was het feest met het mooiste servies en in de mooiste kamer van het huis maar het belangrijkste was, de paasvakantie kon beginnen...

Wens je meer info over de Semana Santa bezoek dan mijn blog: http://semanasantahondon.blogspot.com.es/

Bericht geschreven voor De Costakrant editie 92

Een "Amopola Blanca", een witte klaproos, als vredessymbool...


Ter herdenking aan alle oorlogsslachtoffers is een klaproos onderweg  in België. De klaproos was al te zien in Zonnebeke, Gent, Langemark, Poelkapelle, Lovendegem, Waarschoot, Maldegem, Zomergem, Sint Laureins, Kaprijke, Brussel, Antwerpen, Blankenberge, Ramskapelle.
De klaproos toert nog tot 11 november 2018 op verschillende locaties in haar oorspronkelijke rode kleur, een herdenking die reeds 2 jaar bezig is. "Nooit meer oorlog" is een diepe wens van de initiatiefnemers daarom willen zij na deze datum de klaproos  transformeren in een “Amapola Blanca”, een witte klaproos, die haar weg als vredessymbool verder kan zetten. Na een tour in België willen de initiatiefnemers  de grenzen verleggen en waarom dan niet vertrekken vanuit het mooie warme Spanje? Ze hebben alvast een startpunt. In Algayat (omgeving L'Alguenya) kan de Amapola vertrekken.
De bedoeling is om de Amapola een eigen weg te laten bewandelen. Een eerste dorp uit te nodigen om de Amapola voor een paar weken als symbool voor wereldvrede tentoon te stellen om nadien een ander dorp of stad aan te moedigen om op hun beurt de vredes Amapola te ontvangen, tentoon te stellen en weer een omliggend dorp aan te spreken… op deze manier verovert een vredessymbool misschien wel de rest van Spanje… 
De klaproos is gemaakt door de Belgische kunstenaar Enca Enzo Caen in polyester en heeft een diameter van 2,50 m is weerbestendig en kan binnen en buiten geplaatst worden.
Er bevinden zich 100 foetussen in de klaproos eveneens uit polyester maar vol en gelijmd op ijzeren staven op 3 verschillende afmetingen.
Een klaproos met wuivende foetussen, een massagraf, een treurende moeder die haar dode kinderen ten grave draagt na de gevolgen van de eerste gasaanvallen in de Westhoek. Zwart verwijst naar ons verleden waar wij moeten uit leren maar foetussen zijn ook de toekomst, onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, die te maken zullen krijgen met het gebruik van chemische en nucleaire wapens. Wij herinneren Hiroshima, Nagasaki maar onlangs ook Syrië, Turkije, Iran, Irak, Tjernobyl…
    
Wie kan de kunstenaar/initiatiefnemer met deze mooie herdenking helpen?
Wie heeft contacten om in verschillende dorpen en steden de juiste mensen aan te spreken om dit initiatief van de grond te krijgen?
Wie kan zorgen voor (gratis) transport van de klaproos van België naar Spanje?
Wie wil helpen kan contact opnemen met:
Enca Enzo Caen

Mail: encacaen@msn.com

 





San Jose, Sint Jozef, feestdag op maandag 19 maart 2015

Op 19 maart eert men in de Katholieke kerk Sint Jozef, Maria 's echtgenoot. Deze datum is ook bekend als Vaderdag ( Día del Padre ) in veel gebieden in Spanje

Sommige mensen wonen speciale kerkdiensten bij om het leven van Sint Jozef te eren. Veel mensen doen een bijzondere inspanning om hun vader of vaderfiguren te bezoeken. Sommige gaan met heel de familie naar een restaurant of geven giften aan vader op Vaderdag.

In de regio Valencia dragen veel mensen traditionele Valenciaanse kleding op de dag van de Heilige Jozef. Veel mannen dragen decoratieve overhemden, vesten en met de hand geweven sjaals met lange franjes. Veel vrouwen dragen lange, wijde jurken gemaakt van rijk gekleurde stoffen. Ze dragen ook sieraden en met de hand geweven, gebreide of gehaakte sjaals.

19 maart is een feestdag in de autonome gemeenschap van Valencia. Deze dag is een wettelijke feestdag, het openbare leven is over het algemeen rustig. Veel winkels zijn gesloten, hoewel sommige bakkers en levensmiddelenwinkels geopend zijn. Het openbaar vervoer loopt over het algemeen op een verminderde schema..

Volgens het Nieuwe Testament van de christelijke bijbel, was Jozef verloofd met Maria toen ze zwanger was van Jezus. Hij trouwde met Maria en steunde haar en de jonge Jezus, daarom is Jozef een belangrijk vaderfiguur in het christendom.

De feestdag van Sint Jozef werd in 1399 door de Franciscanen goedgekeurd en toegevoegd aan de lijst van de rooms-katholieke feestdagen in 1479. De feestdag van Sint Jozef op 19 maart werd een verplichte katholieke feestdag in 1621. Paus Pius XII introduceerde het feest van Sint Jozef, als arbeider, op 1 mei  over de hele wereld  in 1955 .

St Jozef wordt vaak afgebeeld met het gereedschap van een timmerman, soms met het kindje Jezus en een staf waarop een lelie bloeit .

14 maart 2018

Cursus "Cuidarse para cuidar", (zorg voor jezelf) in Hondón de las Nieves

Hondón de las Nieves
Jeugdcentrum 17 en 24 april van 9.30 uur tot 13 uur 
Minimum leeftijd 19 jaar
Inschrijven in het gemeentehuis


Cursus gezond ouder worden in Hondón de las Nieves.

Cursus gericht op het stimuleren van de hersenen om de geestelijke gezondheidsmogelijkheden te behouden. Cognitieve stimulatie van het geheugen, aandacht, berekening en taal. Er zullen verschillende activiteiten zijn zoals kookworkshops, aquagym, nieuwe technologieën en andere.
 
Initiatiedag op 4 april
Cursus op woensdag van 17 tot 18.30 uur in april, mei, juni en september.
 
Leeftijd vanaf 65 jaar
 
Inschrijvingen in het gemeentehuis van Hondón de las Nieves
 
 

Bezoek aan brouwerij ESTRELLA de Levante in Murcia op 22 maart



Wegens enkele annulaties  zijn er nog een plaatsen vrij om de brouwerij te bezoeken.

Estrella de Levante is een bedrijf in de regio Murcia dat zich toelegt op de productie en verkoop van bier en mout, begonnen in september 1963 in het district Espinardo. In het eerste jaar van bestaan ​​had Estrella de Levante een oppervlakte van 19.000 m2 en produceerde 8 miljoen liter bier.
Het werd al snel het meest geconsumeerde bier in de regio. In de jaren '70 werd de brouwerij vergroot met een mouterij en een waterzuiveringsinstallatie om zijn eigen ingrediënten te maken.
Tijdens de jaren 1980 – 1990 nam de productie en de tewerkstelling aanzienlijk toe en Estrella de Levante voerde uitbreidingswerken uit  en verdubbelde de bedrijfsoppervlakte tot 55.000 m2. Gedurende deze periode investeerde het bedrijf in de uitbreiding van zijn verpakkingsfabriek en de bouw van een nieuwe opslagruimte, om de productvoorraad in de beste omstandigheden op te slaan.
De komst van de 21e eeuw bracht culturele innovaties met zich mee waarvan Estrella de Levante niet aan de zijlijn wilde blijven staan. In het laatste decennium heeft Estrella de Levante zijn inspanningen opgevoerd om culturele, sportieve en muzikale evenementen op regionaal en nationaal niveau te ondersteunen.

Wanneer:  22 maart 2018 om 11.00 uur
Plaats :
Estrella de Levante
Calle Mayor, 171
30100 Espinardo - Murcia

Het bezoek is gratis

Eigen vervoer. De groep vertrekt vanaf Hondon de las Nieves.

Er zijn nog 5 plaatsen vrij. Wens je deel te nemen stuur me dan zo snel mogelijk een mailtje dan stuur ik je meer info hoe je bij de brouwerij (verplicht) kan inschrijven.

wkuyps@hotmail.com

Website van de brouwerij; www.estrelladelevante.es/
(eerst aanduiden dat je ouder dan 18 jaar bent om verder te kunnen gaan)