17 maart 2018

Een "Amopola Blanca", een witte klaproos, als vredessymbool...


Ter herdenking aan alle oorlogsslachtoffers is een klaproos onderweg  in België. De klaproos was al te zien in Zonnebeke, Gent, Langemark, Poelkapelle, Lovendegem, Waarschoot, Maldegem, Zomergem, Sint Laureins, Kaprijke, Brussel, Antwerpen, Blankenberge, Ramskapelle.
De klaproos toert nog tot 11 november 2018 op verschillende locaties in haar oorspronkelijke rode kleur, een herdenking die reeds 2 jaar bezig is. "Nooit meer oorlog" is een diepe wens van de initiatiefnemers daarom willen zij na deze datum de klaproos  transformeren in een “Amapola Blanca”, een witte klaproos, die haar weg als vredessymbool verder kan zetten. Na een tour in België willen de initiatiefnemers  de grenzen verleggen en waarom dan niet vertrekken vanuit het mooie warme Spanje? Ze hebben alvast een startpunt. In Algayat (omgeving L'Alguenya) kan de Amapola vertrekken.
De bedoeling is om de Amapola een eigen weg te laten bewandelen. Een eerste dorp uit te nodigen om de Amapola voor een paar weken als symbool voor wereldvrede tentoon te stellen om nadien een ander dorp of stad aan te moedigen om op hun beurt de vredes Amapola te ontvangen, tentoon te stellen en weer een omliggend dorp aan te spreken… op deze manier verovert een vredessymbool misschien wel de rest van Spanje… 
De klaproos is gemaakt door de Belgische kunstenaar Enca Enzo Caen in polyester en heeft een diameter van 2,50 m is weerbestendig en kan binnen en buiten geplaatst worden.
Er bevinden zich 100 foetussen in de klaproos eveneens uit polyester maar vol en gelijmd op ijzeren staven op 3 verschillende afmetingen.
Een klaproos met wuivende foetussen, een massagraf, een treurende moeder die haar dode kinderen ten grave draagt na de gevolgen van de eerste gasaanvallen in de Westhoek. Zwart verwijst naar ons verleden waar wij moeten uit leren maar foetussen zijn ook de toekomst, onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, die te maken zullen krijgen met het gebruik van chemische en nucleaire wapens. Wij herinneren Hiroshima, Nagasaki maar onlangs ook Syrië, Turkije, Iran, Irak, Tjernobyl…
    
Wie kan de kunstenaar/initiatiefnemer met deze mooie herdenking helpen?
Wie heeft contacten om in verschillende dorpen en steden de juiste mensen aan te spreken om dit initiatief van de grond te krijgen?
Wie kan zorgen voor (gratis) transport van de klaproos van België naar Spanje?
Wie wil helpen kan contact opnemen met:
Enca Enzo Caen

Mail: encacaen@msn.com