17 maart 2018

San Jose, Sint Jozef, feestdag op maandag 19 maart 2015

Op 19 maart eert men in de Katholieke kerk Sint Jozef, Maria 's echtgenoot. Deze datum is ook bekend als Vaderdag ( Día del Padre ) in veel gebieden in Spanje

Sommige mensen wonen speciale kerkdiensten bij om het leven van Sint Jozef te eren. Veel mensen doen een bijzondere inspanning om hun vader of vaderfiguren te bezoeken. Sommige gaan met heel de familie naar een restaurant of geven giften aan vader op Vaderdag.

In de regio Valencia dragen veel mensen traditionele Valenciaanse kleding op de dag van de Heilige Jozef. Veel mannen dragen decoratieve overhemden, vesten en met de hand geweven sjaals met lange franjes. Veel vrouwen dragen lange, wijde jurken gemaakt van rijk gekleurde stoffen. Ze dragen ook sieraden en met de hand geweven, gebreide of gehaakte sjaals.

19 maart is een feestdag in de autonome gemeenschap van Valencia. Deze dag is een wettelijke feestdag, het openbare leven is over het algemeen rustig. Veel winkels zijn gesloten, hoewel sommige bakkers en levensmiddelenwinkels geopend zijn. Het openbaar vervoer loopt over het algemeen op een verminderde schema..

Volgens het Nieuwe Testament van de christelijke bijbel, was Jozef verloofd met Maria toen ze zwanger was van Jezus. Hij trouwde met Maria en steunde haar en de jonge Jezus, daarom is Jozef een belangrijk vaderfiguur in het christendom.

De feestdag van Sint Jozef werd in 1399 door de Franciscanen goedgekeurd en toegevoegd aan de lijst van de rooms-katholieke feestdagen in 1479. De feestdag van Sint Jozef op 19 maart werd een verplichte katholieke feestdag in 1621. Paus Pius XII introduceerde het feest van Sint Jozef, als arbeider, op 1 mei  over de hele wereld  in 1955 .

St Jozef wordt vaak afgebeeld met het gereedschap van een timmerman, soms met het kindje Jezus en een staf waarop een lelie bloeit .