21 juli 2017

Het kasteel van Santa Pola en zijn beschermheilige Onze Lieve Vrouw van Loreto.

Het “Castillo-Fortaleza” van Santa Pola is een prachtig voorbeeld van renaissance militaire architectuur uit de zestiende eeuw. Ontworpen in 1553 door de Italiaanse ingenieur Juan Bautista Antonelli, werden de kosten van de bouwwerken gedragen door Don Bernardino de Cardenas, onderkoning van Valencia, in het "Plan voor de kustverdediging van het Koninkrijk van Valencia". Met zijn defensieve structuur probeerde men de aanvallen van de Berberse zeerovers te weerstaan.
Na voltooiing van de werken in 1557 omvatte het fort 24 paviljoenen, 2 winkels, 2 broodovens, 1 keuken, 1 algibre (waterput?) in het midden van het centrale plein en een kapel gewijd aan Ntra. Sra. De Loreto, De vaste bewoning bestaat uit een commandant kapitein, 1 Sergeant, 1 trommelaar, 9 soldaten en 3 artilleristen.
Op 9 juli 1859 werd het kasteel eigendom van de stad, renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd waardoor het gebouw zijn karakter van vesting verloor.
Sindsdien is het gebouw gebruikt als hoofdkwartier van de Guardia Civil, vredegerecht, ziekenhuis en ooit was er zelfs een geïmproviseerde arena.

Momenteel is het kasteel-fort een Cultureel Centrum, een Museo del Mar, gemeentelijke tentoonstellingsruimte, Het "Baluarte del Duque de Arcos" (Het presidium van de Hertog van Arcos) en de kapel van Onze Lieve Vrouw van Loreto.

Over het beeld van Onze Lieve Vrouw van Loreto welke in deze kapel staat gaat volgende legende:
De legende  wil dat in 1643, in El Puerto de Santa María (Cádiz), een Moorse opstand uitbrak gepaard gaande met plunderingen en vernielingen van kerken en kloosters. De opstand breidde zich uit naar Puerto de Santa María waar ook de zeer vrome vrouw,  Maria Guadalupe woonde. Maria bezat een prachtig beeld van Onze Lieve Vrouw van Loreto. Ze had zo'n schrik dat het beeld in Moorse handen zou vallen want die zouden het beslist vernietigen of verbranden. Ze wikkelde het Mariabeeldje in een doek en vluchtte ermee naar de haven en gaf het aan een visser die in de haven gemeerd lag en op het punt stond om uit te varen. De visser nam het beeldje en vroeg waar hij het moest afleveren, waarop de vrouw antwoordde, dat hij het beeldje moest achterlaten in de eerste haven die hij aanlegde. Eenmaal op zee, bekeek de visser het beeld nog een goed en hij vond het zo mooi dat hij besloot niet te stoppen in de eerste haven maar door te varen naar zijn thuishaven Villajoyosa. De reis kwam echter sneller ten einde toen er een enorme storm opstak waardoor de visser genoodzaakt was te gaan schuilen in de haven van Santa Pola. De volgende dag was de storm gaan liggen en de visser besloot terug uit te varen en het beeldje niet zoals beloofd achter te laten in Santa Pola maar mee te nemen naar zijn thuishaven Villajoyosa. Drie keer poogde de visser uit te varen maar telkens stak er plotseling een zware storm op.  Na de derde dag besefte de visser dat het Mariabeeldje in Santa Pola wilde blijven. De visser ging aan wal en gaf het beeld van Onze Lieve Vrouw van Loreto aan de bevolking van Santa Pola. Hij vertelde zijn verhaal en de volgende dag kon hij zonder problemen uitvaren en terugkeren naar Villajoyosa, terwijl de Onze Lieve Vrouw van Loreto in Santa Pola bleef, zoals ze zelf wilde.
Het feest van de Onze Lieve Vrouw van Loreto wordt in Santa Pola gevierd op 10 december.
De vieringen zijn een enscenering van deze legende met aansluitend een processie met het beeld van de Virgen de Loreto naar de kapel in het fort van Santa Pola.