Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

3 juli 2017

"Café con leche".

Volgens een legende zag Kaldi, een Ethiopische herder, dat zijn geiten na het eten van bessen erg opgewonden werden. Kaldi plukte de bessen, kookte ze en verkreeg zo een bitter drankje dat hem blij en vrolijk maakte. Arabische handelaars zagen wel iets in het nieuwe dranken en begonnen op grote schaal koffieplantages aan te leggen. Spoedig was koffie het populaire drankje in de islamitische landen. In Europa werd het eerste koffiehuis geopend in 1645 in Venetië. Andere steden volgden, Londen in 1652, Marseille in 1659, Amsterdam in 1663, Parijs in 1675 en Wenen in 1683.
In Spanje was een kopje koffie voorbehouden voor de Koninklijke familie en de adel. Het gewone volk  moest wachten tot  1764 wanneer het eerste koffiehuis “La Fonda de San Sebastián” werd geopend in de Calle Atocha in Madrid. In 1781 opende in Barcelona verschillende koffiehuizen: “Café de F. Martinelli”, “Café Francés”, “La Opera”, “la 7 Puertas” en “Quatre Gats”. Enkele van deze koffiehuizen bestaan nog steeds.

De Spanjaarden beginnen hun nieuwe dag altijd met een kopje koffie, ’s morgens vroeg in het lokale café samen met vrienden of werkmakkers. Meestal beginnen ze met een Café con leche. Na 11 uur schakelen de Spanjaarden over op een sterkere koffie. Overdag drinkt de Spanjaard heel wat koffie. Zoals de dag begint eindigt hij ook, met een kopje koffie. Na het late avondeten wordt er meestal een sterke café solo gedronken geserveerd in een klein glaasje of een kopje koffie met héél veel suiker.
In Spanje kan je in elke horecazaak kiezen uit een erg ruim aanbod aan koffiebereidingen welke dan ook nog eens kunnen verschillen van streek tot streek.

Café con leche, is onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze bereiding is te vergelijken met onze “koffie verkeerd”.
Café Solo, is een sterke zwarte koffie geserveerd in een smal glas en wordt gedronken  na een maaltijd.
Café Cortado, een sterk kopje koffie geserveerd in een glas met een scheutje warme melk. Een Cortado lijkt het meest op het Belgisch of Nederlands kopje koffie.
Café Americano, is een café solo aangelegd met kokend water. Een americano wordt geschonken in een grotere kop. Er is een populair verhaal dat de naam haar oorsprong heeft in de tweede
wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten in Italië espresso met heet water verdunde om de koffie zo aan te passen aan de koffie die zij thuis gewend waren.
Café Sombra of Café Manchado, is koffie met meer melk dan koffie. Het woord ‘sombra’ en ‘manchado’ betekent schaduw of vlek wat aangeeft dat de melk gevlekt is met een beetje koffie. 
Café Carajillo, deze koffie wordt geserveerd in een smal glas. Carajillo is een klein glaasje sterke koffie met "picardía", een Spaanse brandewijn die naar men zegt puur niet te drinken is. Het is typisch Spaanse koffie die volgens de etymologie afkomstig is uit de tijd van de Spaanse bezetting van Cuba. De soldaten deden brandy in hun koffie om meer moed te krijgen bij hun veroveringen (Carajillo komt van “coraje”, een dialect woord dat we in Vlaanderen ook nog kennen). Het maken van deze koffie is een lust om naar te kijken.
Café con hielo, is meestal een sterke café solo met suiker. Hierbij serveert men een glas met ijs of ijskoude melk, room of yoghurt. In sommige streken serveert men ook sorbets van verschillende smaken De klant moet dan zelf de koffie over het ijs, melk of sorbets gieten.
Cappuccino, is een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop slagroom óf opgeklopte melk. Soms wordt er ook cacaopoeder over gestrooid, hoewel dit in professionele kringen not done is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.
Café Bombón, maakt gebruik van Café Solo geserveerd met gezoete gecondenseerde melk in een 1: 1 verhouding. Voor het visuele effect wordt een glas gebruikt en wordt de gecondenseerde melk langzaam toegevoegd om onder de koffie te zinken en twee aparte banden van contrasterende kleur te creëren.

Waar je ook bent in Spanje, op welk moment van de dag ook, overal kan je van een heerlijk kopje koffie genieten.


8 opmerkingen:

 1. Fijn Wim dat je op deze manier door kunt gaan. Ik hoop dat je er zelf weer plezier aan gaat beleven. Persoonlijk heb ik een zin op de site gezet als voorbehoud voor het geval er eens iemand op de foto komt......
  Groet
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke zin heb je op je site gezet? Ik zie het niet.
   Groetjes
   Wim

   Verwijderen
  2. Aan de rechterkant bij opmerkingen, in drie talen.
   Groet
   Joost

   Verwijderen
  3. Bedankt, doe ik ook maar.

   Verwijderen
 2. Wim als jij reageert op mijn reactie krijg ik er geen mail van, dus ik moet opnieuw op jouw blog kijken of er gereageerd is?? Als iemand op mijn blog reageert en ik schrijf een reactie daarop krijgt die persoon daar bericht van. Is dat de bedoeling of is dat een instellingsfout?
  groet,
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het eens nazien, maar mogelijk heeft het te maken dat ik alleen geregistreerde lezers heb.

   Ook het automatisch doorsturen van geplaatste berichten naar je mailbox lukt blijkbaar niet.

   Verwijderen
  2. Bij mij komen de berichten binnen in de "ongewenste mailbox"

   Verwijderen
  3. Helaas Wim, ik heb in alle mappen gekeken en niets gevonden. Het is mij voorheen ook al eens opgevallen dat ik geen melding kreeg.....?

   Verwijderen