In Spanje was een kopje koffie voorbehouden
voor de Koninklijke familie en de adel. Het gewone volk moest wachten tot 1764 wanneer het eerste koffiehuis “La Fonda
de San Sebastián” werd geopend in de Calle Atocha in Madrid. In 1781 opende in Barcelona
verschillende koffiehuizen: “Café de F. Martinelli”, “Café Francés”, “La Opera”,
“la 7 Puertas” en “Quatre Gats”. Enkele van deze koffiehuizen bestaan nog
steeds.
De Spanjaarden beginnen hun nieuwe dag altijd
met een kopje koffie, ’s morgens vroeg in het lokale café samen met vrienden of
werkmakkers. Meestal beginnen ze met een Café con leche. Na 11 uur schakelen de
Spanjaarden over op een sterkere koffie. Overdag drinkt de Spanjaard heel wat
koffie. Zoals de dag begint eindigt hij ook, met een kopje koffie. Na het late avondeten
wordt er meestal een sterke café solo gedronken geserveerd in een klein glaasje
of een kopje koffie met héél veel suiker.
In Spanje kan je in elke horecazaak kiezen uit
een erg ruim aanbod aan koffiebereidingen welke dan ook nog eens kunnen
verschillen van streek tot streek.
Café con
leche,
is onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie
met warme melk. Deze bereiding is te vergelijken met onze “koffie verkeerd”.
Café Solo, is een sterke zwarte
koffie geserveerd in een smal glas en wordt gedronken na een maaltijd.
Café
Cortado,
een sterk kopje koffie geserveerd in een glas met een scheutje warme melk. Een
Cortado lijkt het meest op het Belgisch of Nederlands kopje koffie.
Café Americano, is een café solo aangelegd
met kokend water. Een americano wordt geschonken in een grotere kop. Er is een
populair verhaal dat de naam haar oorsprong heeft in de tweede
wereldoorlog
toen Amerikaanse soldaten in Italië espresso met heet water verdunde om de
koffie zo aan te passen aan de koffie die zij thuis gewend waren.
Café
Sombra of Café Manchado, is koffie met meer melk dan koffie. Het woord ‘sombra’ en
‘manchado’ betekent schaduw of vlek wat aangeeft dat de melk gevlekt is met een
beetje koffie.
Café Carajillo, deze koffie wordt geserveerd
in een smal glas. Carajillo is een klein glaasje sterke koffie met "picardía", een Spaanse
brandewijn die naar men zegt puur niet te drinken is. Het is typisch Spaanse
koffie die volgens de etymologie afkomstig is uit de tijd van de Spaanse
bezetting van Cuba. De soldaten deden brandy in hun koffie om meer moed te
krijgen bij hun veroveringen (Carajillo komt van “coraje”, een dialect woord
dat we in Vlaanderen ook nog kennen). Het maken van deze koffie is een lust om
naar te kijken.
Café con
hielo,
is meestal een sterke café solo met suiker. Hierbij serveert men een glas met
ijs of ijskoude melk, room of yoghurt. In sommige streken serveert men ook sorbets van verschillende smaken De klant moet dan zelf de koffie over het ijs, melk
of sorbets gieten.
Cappuccino, is een Italiaanse
koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. Dit is eigenlijk een
Americano met daarbovenop slagroom óf opgeklopte melk. Soms wordt er ook
cacaopoeder over gestrooid, hoewel dit in professionele kringen not done
is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.
Café Bombón, maakt
gebruik van Café
Solo geserveerd met gezoete gecondenseerde melk in een 1: 1
verhouding. Voor het visuele effect wordt een glas gebruikt en wordt de
gecondenseerde melk langzaam toegevoegd om onder de koffie te zinken en twee
aparte banden van contrasterende kleur te creëren.
Waar
je ook bent in Spanje, op welk moment van de dag ook, overal kan je van een
heerlijk kopje koffie genieten.