22 september 2015

Steeds meer granaatappelbomen in de regio Elche.

Op de uitgestrekte velden rondom Elche worden elk jaar meer granaatappelbomen geplant.De granaatappel is al enkele jaren het meest lucratieve gewas in de zuidelijke helft van de provincie Alicante en vele landbouwers gaan er dan ook toe over om hun landerijen om te ploegen, oude citrusbomen te verwijderen, en granaatappelbomen te planten. De firma Vitalgrana, die al enkele jaren met zeer veel succes ecologisch granaatappelsap produceert, plantte onlangs 30.000 nieuwe granaatappelbomen op terreinen tussen Elche, Catral en Dolores. Men hoopt in het najaar van 2016 daar de eerste vruchten van te plukken en zo te kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag naar granaatappelsap. Het sap van de granaatappel wordt geacht vele goede eigenschappen te hebben en vooral landen als Duitsland en Nederland importeren vele duizenden liters. 

Rond deze tijd kunnen de granaatappels geoogst worden.
( officieel: Punicam Granatum)
Granaatappelsap maakt opgang als remedie voor allerhande kwalen, van kanker tot alzheimer. En het bewijs voor de werking neemt toe.
Als we alle berichten moeten geloven profiteert iedereen van granaatappelsap. Het wordt aangeprezen als hét natuurlijke antwoord op meerdere gezondheidsproblemen, van kanker en hartziekte tot diabetes en alzheimer. En hoewel dit te mooi lijkt om waar te zijn, bestaat er een indrukwekkende hoeveelheid bewijs dat dit friszure sap wel eens zou kunnen helpen bij veel ziekten van onze tijd.
Granaatappels zijn afkomstig uit Perzië en worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Afganistan, India en de Kaukasus.  Het granatum komt van het Latijnse woord voor korrel, granum. De edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel genoemd, niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de vorm van de cellen, die wel wat op edelstenen lijken. De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. De boom wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Hij staat voor de vernieuwing van de natuur en is een symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.

De Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte. In China is de granaatappel een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. De granaatappel wordt daar gezien als een vrucht met geconcentreerde levenskracht.

Als teken van rijkdom en vruchtbaarheid is de granaatappel ook gebruikt in de aankleding van de eerste tempel van koning Salomo. Beide pilaren bij de ingang zouden zijn getooid met twee rijen van granaatappels. Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen.

Ook verleiding is onlosmakelijk verbonden met deze vrucht. Er wordt zelfs gezegd dat de boom van de granaatappels dezelfde is als de boom van de kennis van goed en kwaad in het paradijs van Adam en Eva. Het zou de granaatappel zijn die tot de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs heeft geleid.
Deze rode vrucht is ook een afrodisiac. Dat betekent dat zin om sex te bedrijven toeneemt door deze vrucht. Het testosteronniveau van zowel mannen als vrouwen wordt verhoogd door het eten van deze vrucht. 
 
 Het eten van granaatappel
Het eten van granaatappel is een beetje omslachtig. Snijd de vrucht doormidden en lepel hem uit of snijdt hem in vier delen en buig de parten naar buiten zodat de pitjes loskomen en eruit vallen. De witte vliezen zijn niet eetbaar. Ze zijn wrang van smaak. De pitjes zijn decoratief en bruikbaar als garnering voor gerechten. De vrucht kan ook uitgeperst worden als een sinaasappel maar dan is het  sap bitter door het vruchtvlees. Wij doen de pitjes in een blender en zeven dan het  sap.

Op internet kan je vele recepten vinden met granaatappelpitjes of granaatappelsap http://www.smulweb.nl/recepten/granaatappel

Filmpje hoe je de pitjes kan verwijderen klik HIER

Geneeskrachtige werking van granaatappels
Granaatappels zitten vol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium en pantotheenzuur (B5). Daarnaast zijn ze rijk aan antioxiderende fytonutriënten als tannines en flavonoïden, en bevatten ze veel polyfenolen waaronder ellagitannines, punicalagins, catechines, gallocatechins en anthocyanen. Deze voedingsstoffen hebben onvoorstelbaar krachtige eigenschappen waarmee vrije radicalen kunnen worden bestreden, zodat de granaatappel een effectief natuurlijk hulpmiddel is bij de bescherming tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties en degeneratie, zoals kanker, hart- en vaatziekten en artritis.

Borstkanker voorkomen en de groei van de borsttumoren stoppen: 
Het eten van de besjes uit de granaatappel of het drinken van het sap gaat het ontstaan van borstkanker voorkomen of de groei ervan stoppen. Fytochemische stoffen uit de vrucht stoppen de oestrogeen productie die de groei van borsttumoren beïnvloeden. Granaatappel pit olie zou borsttumorcellen aanzetten tot zelf vernietiging terwijl de gezonde cellen gespaard blijven.

Het voorkomen en stoppen van de groei van prostaat tumoren: 
Granaatappelsap bevat enorm veel anti-oxidanten en isoflavonen. Deze isoflavonen hebben een remmende werking op het ontstaan van prostaatkanker, vertraagt de groei en kan ervoor zorgen dat de prostaatkankercellen afsterven.

Ontstekingsremmende eigenschappen:
de plantaardige flavonoiden hebben een ontstekingsremmende eigenschap bij tal van ziekten. Het voordeel is dat ze goed opgenomen worden en niet giftig zijn.

Werkt cholesterol verlagend en voorkomt hart en bloedvatziekten: 
Granaatappel verlaagt het gehalte aan vetzuren in het lichaam, waardoor ook het cholesterolgehalte daalt. Anderzijds verlaagt het ook de bloeddruk wat de kans op beroerten drastisch vermindert. Het bloed verdunt, de kans op aderverkalking vermindert, de bloedstroom verbetert en de goede cholesterol wordt onderhouden.

Ziekte van Alzheimer: 
Granaatappels bevatten zeer veel polifenolen waardoor de cellen voortdurend vernieuwen en verjongd worden. De hoeveelheid polifenolen zou vier maal meer zijn dan in druiven, groene thee en rode wijn. Hierdoor zou de kans op de ziekte van Alzheimer drastisch verminderen.

Volwaardig vitamine preparaat: 
een granaatappel bevat ongeveer 40 procent van de aanbevolen dagelijkse vitamine C behoefte voor volwassenen. Bevat ook de nodige hoeveelheid foliumzuur, vezels, kalium, niacine, vitamine A en E. Hierdoor is dit een natuurlijke en volwaardige manier om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen.

Het bestrijden van artrose: 
de granaatappel kan helpen in de strijd tegen artrose. Het gaat de ontsteking inducerende werking van interleukine blokkeren. Stopt de enzymen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose geen kans meer heeft.

Cosmetisch gebruik:
De granaatappel wordt van oudsher en in vele mythologieën al beschouwd als een bron voor de eeuwige jeugd. Dit is waarschijnlijk te danken aan de vele antioxidanten die de granaatappel bevat zo zijn er vele cosmetische producten die de granaatappel als ingrediënt gebruiken.
Het sap van de granaatappel is een prima ingrediënt voor de verzorging van de huid, ook bij het behandelen van de probleemhuid zoals acne. Granaatappel in combinatie met een hydraterende crème geeft de huid een fris en stralend effect. Ook zou de olie van de granaatappelzaden helpen om kleine littekens te bestrijden, daarom is granaatappelzaad ook een steeds meer voorkomend ingrediënt in huidverzorgingsproducten. 
Bron:
wikipedia
mens-en-gezondheid
medischdossier
degezondheidswinkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten