Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

2 september 2015

Menu del dia (dagmenu) een wet van Franco?

Het "Menu del dia" (dagmenu) is een culturele en culinaire traditie in Spanje. Een maaltijd voor een vaste prijs geserveerd van maandag tot vrijdag van 14 tot 16 uur met goede, lokale seizoensgebonden gerechten. De recepten zijn beïnvloed door de rijke geschiedenis van Spanje. Ze hebben rijst, kaneel, saffraan, komijn en sinaasappels van de Moren, langzaam gekookte stoofschotels en soepen van de Joden, wijn van de Romeinen en een overvloed aan voedsel na de ontdekking van de nieuwe wereld, waaronder maïs en aardappelen, pepers en chocolade, avocado's en cashewnoten, paprika en tomaten. Het menu del dia zal regionaal verschillen.
Om te starten een salade van de chef met brood, dan de eerste schotel, een "gazpacho" (koude tomatensoep), een tonijnsalade en calamar plancha... Als tweede schotel een geroosterde varkenslende met rozijnen en amandelen doordrenkt met een zoete wijn of een rijke stoofschotel van lam rundvlees of varkensvlees verrijkt met uien en knoflook, witte bonen of kikkererwten. Paella zal in de oudere restaurants in principe alleen worden geserveerd als een menu del dia op donderdag. Dit was de dag dat de rijst in die tijd van rantsoenering beschikbaar was. Opvallend is dat in de eerste schotel meestal groenten in voorkomen, in de tweede schotel enkel vis of vlees met enkele gebakken aardappelschijfjes of frietjes. In de dagmenu is een glas wijn, water, bier of frisdrank inbegrepen. De postres (dessert) zijn altijd eenvoudig, een crème caramel, tarta de queso (kaastaart) of vers fruit van het seizoen, gevolgd door een kopje koffie naar keuze.
Door met lokale en seizoensgebonden ingrediënten te werken doen de horecazaken geen concessies aan smaak en versheid. 

Het verhaal doet de ronde dat de "menu del dia" ontstond in 1965, door een beslissing van Franco, om aan alle arbeiders een solide en goedkope lunch aan te bieden. Dit menu zou worden aangeboden tegen een prijs die ten minste 50% lager was dan wanneer de schotels individueel werden besteld.
 In feite is het concept van het menu del día ingevoerd  op 17 maart 1965, bij wet B.O.E. orden 17-3-65-2 door Franco's minister van informatie en toerisme, Manuel Fraga, om de opkomende ontwikkeling van het toerisme en de horeca te stimuleren en alzo vat te krijgen op de hotels, horeca en aanverwante beroepen. 
De verplichting van de wet om het menu del dia te serveren verdween met de dood van Franco in 1975. De meeste horecazaken  bleven echter trouw aan hun tradities en ook de nieuwe restaurants namen het concept over. 

Ook in deze regio kan je genieten van prima dagmenu's met prijzen van 6 tot 10 euro. 
Voor restaurants in de Hondón vallei die bijna allemaal dagmenu's aanbieden klik HIERGeen opmerkingen:

Een reactie posten