16 november 2015

Olijven en olijfolie, niet alleen te gebruiken als huishoudolie...

Rond deze tijd plukken de Spanjaarden de olijven om een jaar lang te kunnen genieten van de heerlijke olijfolie. Vandaag de dag gebruikt men olijfolie  hoofdzakelijk in de keuken. In de oudheid had olijfolie en de olijfboom nog een andere betekenis

Olijfolie als geneesmiddel
De eerste beschavingen van het Midden Oosten rekenden op de olijfolie om zich te verzorgen. Tot op heden drinken inwoners in dit gebied er alle dagen olijfolie van om hun lichaam in vorm te houden. In het zuiden wordt warme olijfolie veel gebruikt om de pijn bij oorontstekingen te verzachten.
 
Ceremoniële gebruiken
Vroeger werd olijfolie veel gebruikt voor religieuze riten en rituelen , zoals het dopen, maar ook om de hoofden van de koningen en de adel in te smeren. Ook in de Katholieke kerk komt het gebruik van olie voor in talrijke riten.

Romeinse wapens
Volgens de legende liet de Romeinse dictator Lucio Cornelio Silla in 86 voor Christus alle olijfbomen omhakken om er oorlogswapens van te maken. Hun vernieling werd als voorbode van de dood geïnterpreteerd, wat dichter en politicus Solon er toe aanzette om meer olijfbomen te planten en ze onder de bescherming van Zeus te plaatsen. Sindsdien zijn de olijfbomen onverwoestbaar, telkens wanneer een olijfboom sterft komen er jonge scheuten onderaan de stam die terug voor nieuw leven zorgen.

Leven en dood van de Spartanen
De Spartanen begroeven hun doden op een bed van olijftakken om hun ziel te beschermen, terwijl degenen die aanwezig waren op de begrafenis kroontjes van olijftakjes droegen om ze te beschermen tegen het kwade.

Een legendarische boom
Dicht bij de muren van oud Jerusalem groeit een massieve olijfboom van meer dan 2000 jaar oud met prachtige gebogen wortels, een stevige stam en een overvloed aan bladeren.
Volgens een oude legende rustte Koning David onder de schaduw van deze boom en speelde hij er op zijn luit. Men zegt dat sindsdien iedereen die tijd onder de takken van de boom met zijn verzilverde bladeren staat de luit van Koning David kan horen die de zachtste muziek speelt. 


Jezus en de Hof van Olijven
Getsemane (Arabisch voor "oliepers") was de plaats in de Hof van Olijven, aan de voet van Olijfberg, waar Jezus in de nacht voor zijn kruisdood enkele uren biddend doorbracht. Sommige bomen in de Hof van Olijven zouden 9 eeuwen oud zijn!  De Hof van Olijven was al vanaf de eerste eeuwen erg in trek bij de bedevaarders. 

Athena versus Poseidon
De legende vertelt dat de god van de zee Poseidon en de godin van de wijsheid Athena elkaar uitdaagden om het kostbaarste cadeau te vinden om aan de mensheid te bieden. Poseidon bood de mensen het paard terwijl Athena hen de olijfboom aanbood, waaronder alle oude Griekse goden geboren zouden zijn. Dankzij zijn talrijke gebruiken zoals bescherming tegen hitte en het leveren van voedsel, geneesmiddelen en parfum, werd de olijfboom als kostbaarste cadeau gekozen. Uit dank voor dit geschenk van Athena werd de machtigste Griekse stad naar haar genoemd.
In 500 voor Christus werd de belangrijkheid van de olijfbomen opnieuw bevestigd. Het beeld van de godin Athena met een kroontje van olijftakjes werd op de Drachme geplaatst. Op dat moment was de Drachme de meest courante munt in het Middellandse Zeegebied.
 
De ark van Noë
Volgens het Oude Testament kwam de duif die door Noë na de zondvloed weggestuurd werd om de situatie te bekijken terug bij de ark met een olijftakje. Dit betekende dat het water begon te zakken. Men gelooft dat van dit verhaal de betekenis van het olijftakje als symbool van vrede en welwillendheid afkomstig is.

Olympische winnaars
In het oude Griekenland werden de winnaars van de Olympische Spelen met kronen van olijftakjes geëerd. Tijdens de veldslagen werden olijftakjes eveneens gebruikt om de overwinnaars te kronen.
Men zegt dat de Griekse soldaten zich met olijfolie inwreven om zich ‘s nachts warm te houden en dat ze olijfolie ook voor hun lampen gebruikten.

Oude overtuigingen die blijven bestaan
Olijfbomen hebben een lange levensduur en een uitzonderlijke weerstand. Zelfs tijdens de strengste winters en de heetste zomers blijven zij groeien en vruchten dragen. Daarom geloofde men dat olijfolie kracht en jeugd gaf aan diegenen die zer gebruikten.

2 opmerkingen: