23 januari 2019

Sax, feesten Moren en christenen ter ere van San Blas van 1 tot 5 februari 2019

 Optochten en gevechten tussen de Moren en christenen in Sax gaan door van 1 tot 5 februari 2019. Dit jaarlijkse feest wordt gehouden ter ere van San Blas en het gaat om een ​​groot aantal parades, schijngevechten, de inbeslagneming van het kasteel en uiteindelijk de nederlaag en verdrijving van de Moren. 

Wie was "San Blas"?
Blaise van Sebaste, vereerd als San Blas, was een arts, bisschop van Sebaste in Armenië (Turkije), en christelijke martelaar. Hij leidde een kluizenaarsleven in een grot in de bossen op de berg Argeus, welke later zijn zijn bisschopszetel werd. Hij werd gemarteld en geëxecuteerd op bevel van de Romeinse keizer Licinius, tijdens de vervolging van christenen in het begin van de vierde eeuw.
Zijn feest wordt gevierd op 3 februari.
Hij wordt beschouwd als de beschermheilige tegen keelpijn en is ook patroonheilige van de Republiek Paraguay, in van veel Spaanse steden.


Vrijdag 1 februari
10:45 Optocht van de muziekgroepen vanaf Colegio Hermanas Carmelitas naar de Plaza del Ayuntamiento.
16:45 Inkom parades van de feeskoninginnen gevolgd door de Moren en christenen
21:40 Retreta parade van christenen en de Moren vanaf de Plaza del Ayuntamiento naar de Ermita de San Blas waar de groet van de heilige zal plaatsvinden.

Zaterdag 2 februari
08:30 Vroege optocht van de muziekbands vanaf de Plaza del Ayuntamiento.
09:35 Processie 'De Candelas' met het afvuren van de donderbussen door de christelijke troepen vanaf de Plaza del Ayuntamiento.
17:15 Processie 'Bajada del Santo' met het afvuren van de donderbussen door de christelijke troepen

Zondag 3 februari
08:30 Vroege optocht van de muziekbands van de Gran Via naar de Plaza del Ayuntamiento.
12:30 Processie van San Blas door de parade van christelijke compagnieën van de Iglesia langs de Calle Artal de Alagón naar de Ayuntamiento.
18:15 Parade van de Moren en christenen. Begin van de optocht starten de feestkoninginnen gevolgd door de Moren en de christenen van Pascual Carrion naar het kasteel en vervolgens naar het gemeentehuis. De christenen bezetten het kasteel en de Moorse ambassadeur vraagt ​​hen vervolgens om te vertrekken. De moren veroveren en bezetten  het kasteel.

Maandag 4 februari
08:30 Ochtend parade door de 8 muziekbands vanaf de Plaza del Ayuntamiento.
09:30 Parade 'Subida del Santo' met het afvuren van de donderbussen door de Moorse groepen.  Gevolgd door de parade vanaf de kerk naar de Ermita de San Blas, waar ze de traditionele Hymne zingen.
18:15 Parade van de Moren en christenen. De feestkoninginnen starten de parade gevolgd door de Moren en vervolgens de christenen van Pascual Carrion naar het kasteel en vervolgens naar het gemeentehuis. De Moren bezetten het kasteel en de christelijke ambassadeur vraagt, en overtuigt hen vervolgens om te vertrekken. De christenen veroveren de controle over het kasteek.

Dinsdag 5 februari
08:30 Ochtend parade door de 8 muziekbands van de Plaza del Ayuntamiento.
14:00 Wisseling van de kapiteins.
18:30 Parade van de groepen en hun nieuwe kapiteins van Pascual Carrion.
21:00 Vuurwerk en knalvuurwerk om het einde van het feest te vieren.