22 januari 2019

Video binnenzicht Basiliek Nª Señora del Socorro in Aspe.

Deze video is opgenomen met een drone.
De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Socorro is een religieus gebouw dat behoort tot de artistieke stijl Levante Valencian Baroque. Het grote formaat is te danken aan de wil van de hertogen van Maqueda-Arcos om een ​​grote kerk te bouwen. De constructie werd uitgevoerd in verschillende fasen, beginnende  rond de jaren 1650.
In een eerste fase werd het schip gebouwd. Deze periode zou eindigen rond 1674.
Later volgt de bouw van de communiekapel tussen 1722 en 1729, die transversaal aan het hoofd van de kerk is bevestigd. De plaats die werd ingenomen door de communiekapel was de plaats van de oude kerk, die op zijn beurt de moskee voan de moslims was geweest.
Tenslotte worden tussen 1729 en 1737 de werken aan de kerk afgesloten, waarbij de koepel en de klokkentoren worden opgeworpen door de meester-steenhouwer Lorenzo Chápuli.
De vorm van de kerk is longitudinaal en kruisvormig, een uitdrukking van klassieke architectuur uit de tweede helft van de 16e eeuw. Het bestaat uit een enkel schip, om een ​​gevoel van ruimte te geven, zonder obstakels om het altaar goed te kunnen zien. Aan de zijkanten vinden we kleine kapellen tussen steunberen.
Het plan van de kerk heeft een duidelijke relatie met het hoofdaltaar dat oploopt in drie treden. Daarin vinden we het hoofdaltaarstuk, gemaakt van hout in een halfronde vorm die zich aanpast aan het altaar. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw. In het midden van het altaarstuk bevindt zich een nis met het beeld van Ntra. Sra. Del Socorro, een beeldhouwwerk uit het midden van de 20e eeuw. De zijkanten bevatten nissen met de gravures van San Pedro en San Pablo. Op het plafond zien we de Heilige Vader opkomende ​​uit een wolk omringd door engelen-kinderen.
Het dak is bedekt met een tongewelf met lunettes, dat zijn die kleine halve maan gewelven die worden gebruikt om licht te geven. In de gebogen driehoeken die de koepel ondersteunen zijn voorstellingen van de vier evangelisten te zien met zijn kenmerkende tekenen: Mattheüs met de engel, Marcus met de leeuw, Lucas met de os, Johannes met de adelaar.
Enkele merkwaardigheden:
De engelen, die te vinden zijn in de drie gevels, zijn tussenpersonen tussen onze wereld en die van de goddelijkheid.
Vruchten, symboliseren overvloed en reageren op het verlangen naar onsterfelijkheid.
Bloemen zijn het meest voorkomende symbolische element van de kerk, het symboliseert de vergankelijkheid van de dingen.
De zon en de maan zijn tegengestelde tekens die de conflicten van krachten en het negatieve en het positieve voorstellen.
De kroon symboliseert de beloning van het bewijs van leven en daarom een ​​belofte van onsterfelijk leven.
De parochiekerk werd erkend met de titel van Basilica Minor door Paus Benedictus XVI op 15 juli 2006 wegens het belang en de invloed van de kerk in religieuze vieringen, vooral de festiviteiten ter ere van Ntra. Sra. de las Nieves.
(Een basilica minor is een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis)
 
Bron: Facebooksite gemeente Aspe.

VIDEO ZIEN? KLIK HIERONDER...