Teruel is beroemd om zijn
knoflooksoepen die op een heel speciale manier zijn bereid. De bereiding van de
soep gebeurd in potten gemaakt uit klei met een typisch deksel. Door gebruik te
maken van de juiste kruiden samen met het knoflook en water uit Teruel heeft deze
knoflooksoep een speciale smaak.
In de oudheid werd "Lauk" al vermeld. In het oude testament komt volgende tekst voor "Eet regelmatig knoflook, het verheldert de geest, verhoogt de potentie en verdrijft darmparasieten”. De Romeinse gladiatoren geloofde dat knoflook de spieren versterkte, daarom kauwde ze constant op knoflook kauwden. In de Middeleeuwen dacht men dat knoflook de duivel, heksen en vampiers kon verdrijven en dat het zou beschermen tegen de pest en andere vreselijke ziektes.
Maar de knoflooksoep uit Teruel is vooral beroemd geworden door het verhaal van koning Don Jaime I.
Terwijl koning Jaime I, genaamd El Conquistador (de veroveraar) in de stad Teruel zijn volgende verovering op de Moren voorbereidde, werd hij vreselijke ziek en zijn lijfartsen konden met geen mogelijkheid zijn ziekte behandelen. Het advies van andere experts werd ingewonnen, waaronder enkele van de wijste Joden uit het koninkrijk van Aragon, maar het was tevergeefs, elke dag verslechterde de gezondheid van de koning.
In de oudheid werd "Lauk" al vermeld. In het oude testament komt volgende tekst voor "Eet regelmatig knoflook, het verheldert de geest, verhoogt de potentie en verdrijft darmparasieten”. De Romeinse gladiatoren geloofde dat knoflook de spieren versterkte, daarom kauwde ze constant op knoflook kauwden. In de Middeleeuwen dacht men dat knoflook de duivel, heksen en vampiers kon verdrijven en dat het zou beschermen tegen de pest en andere vreselijke ziektes.
Maar de knoflooksoep uit Teruel is vooral beroemd geworden door het verhaal van koning Don Jaime I.
Terwijl koning Jaime I, genaamd El Conquistador (de veroveraar) in de stad Teruel zijn volgende verovering op de Moren voorbereidde, werd hij vreselijke ziek en zijn lijfartsen konden met geen mogelijkheid zijn ziekte behandelen. Het advies van andere experts werd ingewonnen, waaronder enkele van de wijste Joden uit het koninkrijk van Aragon, maar het was tevergeefs, elke dag verslechterde de gezondheid van de koning.
Een van de onderdanen van de
koning, herinnerde zich echter een remedie waarmee ze een familielid hadden
kunnen genezen en meldde deze mogelijke oplossing aan de artsen. Hoewel ze het
als een onzin beschouwden, omdat het recept wat werd voorgesteld zo eenvoudig
was; water, brood en knoflook in een pan te koken, wilden ze toch, uit wanhoop,
dit recept uitproberen.
Water en brood was overvloedig
in het koninkrijk te vinden maar knoflook was een product dat in die delen van
het land bijna niet voorkwam. Bij navraag bleek dat mooie struiken knoflook
enkel te vinden waren in het land van Valencia in de buurt van de Middellandse
Zee, juist de plaats waar de Moren de aanstaande aanval van de koning
verwachtten.
Zes dappere, moedige ridders
uit Teruel, die niet bang waren om hun leven te verliezen als ze het
vijandelijke Moorse gebied binnendrongen, wilden voor hun koning op zoek gaan
naar een mooie knoflookstruik. De expeditie resulteerde bijna in mislukking
doordat de zes ridders in een hinderlaag vielen. Slechts één ridder kon zwaar
gewond met vijf busseltjes knoflook terug keren.
Bekwame handen van een oude
vrouw kookte de knoflooksoep welke door de koning werd opgedronken, niet zonder
enige afkeer van de sterke smaak en de geur van de soep.
Maar vóór de verbaasde ogen
van de artsen herstelde de koning van zijn ziekte binnen een paar dagen en
vroeg de koning naar een banket dat bestond uit hertenkarbonades.
De volgende ochtend na het
banket, nadat hij goed was uitgeslapen, werd hem verteld hoe duur de knoflook
was geweest, maar de koning, dankbaar om zijn genezing, beloonde rijkelijk de
nabestaanden van de overleden ridders evenals de overlevende ridder.
Volgens een nieuwe wet werd
verordend dat het knoflook, dat zulke goede resultaten had opgeleverd en zelfs
de koning van een zekere dood had gered, door heel het koninkrijk moesten
worden gekweekt.
Pel 10 teentjes knoflook. Bak
in een pan 150 gram spekjes en chorizo en neem ze uit de pan. Schenk wat
olie bij het spekvet en bak de knoflook goudbruin. Haal dit uit de pan.
Verkruimel het wit brood en bak het in bakvet goudbruin, strooi er 1 eetlepel
paprikapoeder over. Schenk er 1 pot runderbouillon bij aangevuld met water tot
1 liter. Druk de knoflookteentjes fijn en voeg ze toe evenals de spekjes en de chorizo. Laat
de soep 1 uur op laag vuur trekken. Klop de 2 eieren los met wat zout en peper
en schenk ze voorzichtig al roerend
bij de soep. Hak een bos peterselie fijn en roer dit bij
de soep. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Smakelijk.