16 januari 2017

Feesten en processies van San Anton - Sint AnthoniusIn vele dorpen in Spanje vieren de mensen rond 17 januari de naamdag van "San Anton, San Antonio Abt, Antonius van Egypte, San Antonio del cerdito of Antonius de Grote met optochten en zegeningen van de dieren.
Antonius werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.
Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven.
Hij stierf op 105-jarige leeftijd.
Zijn bijnaam "Antonius met het varken" ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde orde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen in de omgeving van ziekenhuizen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.
Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook verloren voorwerpen zouden teruggevonden worden na het aanroepen van Sint-Antonius.

Talloze gebouwen, vooral ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen en vanzelfsprekend kapellen en kerken, maar ook molens zijn naar Antonius vernoemd  

Veel  info over Sint Antonius kan je vinden op http://www.adolphus.nl/

Weerspreuken Sint Antonius:
(of deze spreuken ook in Spanje gelden is erg twijfelachtig...)

St. Antonius schoon en helder,
vult vat en kelder.

Als het vriest op St. Antonius,
dan dooit het op St. Sebastiaan (20 jan)

St. Antoon en St. Sebastiaan (20-01),
komen met het hardste van de winter aan.

‘t Is koud in alle kerken
op Sint-Antonius met zijn verken. 

Wenn Antoni die Luft ist klar
gibt's bestimmt ein trocknes Jahr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten