Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

24 oktober 2015

Dorpen in de omgeving: "La Romana"


La Romana  is een dorp van ongeveer 2500 inwoners, gelegen in de uitlopers van de Serra del Reclot in de autonome gemeenschap van Valencia, Zuid-Spanje.

Het dorp heeft een oppervlakte van 43,3 km² en ligt op een hoogte van 480 meter en 40 km van Alicante. La Romana grenst aan de gemeenten Algueña en Pinoso (west), Monóvar (noord) Novelda (oost) en Aspe, Hondón de las Nieves en Orihuela (zuid).

 Het dorp is omgeven door  wijngaarden en amandel boomgaarden. Het gebied staat ook bekend om een aantal steengroeven welke marmer en kalksteen produceren. Er zijn een aantal grotwoningen rond La Romana die nog in gebruik zijn, vele zijn omgebouwd tot moderne woningen. Het dorp heeft een rasterpatroon met hoofdzakelijk eenrichtingsverkeer, met zeer weinig gebouwen hoger dan een verdieping, met mooie met bomen omzoomde straten.De populaire feesten van het dorp worden gehouden in de 3e week van augustus met een humoristische parade op de donderdag en de Moren en Christenen optochten op de vrijdag en zaterdag. (foto's feestelijkheden klik HIER)
Er is een kleine wekelijkse markt op zaterdag aan de overdekte marktplaats.

Beknopte geschiedenis van het dorp.
In 1449 bij de oprichting van de Baronie van Novelda is  La Romana een onderdeel van de baronie. Een gedeelte van het grondgebied is zwak bezet door de Moren, die werden verdreven in 1609.
In 1749 werd het Marquesado (markizaat) de La Romana opgericht, behorend tot de familie van Maza van Lizana, afstammelingen van de baronnen van Novelda. In de late achttiende eeuw bestond het dorp uit verschillende gehuchten en boerderijen.
In 1854 bestond het dorp uit 25 huizen, het landgoed van de markies en een kerk.
In 1929 is La Romana juridisch gescheiden van Novelda en werd sindsdien een zelfstandige gemeente.
Tot 1930 was het dorp in handen van de markies van La Romana, die het dorp uiteindelijk verkocht aan de bewoners en huurders die het land bebouwde.


"The beautiful city of La Romana" een video van Jan Van Droffelaar: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten