Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

30 oktober 2015

Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Vientoe hapjes voor 1 november.

Zoals bij elke Spaanse feestdag horen bij Dia de Todos los Santos ook typische lekkernijen. Per regio verschillen ze, maar de bekendste zijn zeker wel Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento.

Panellets 
Volgens de  traditie moesten in de nacht van 31 oktober op 1 november de klokluiders de doodsklokken heel de nacht laten klinken door de stad. Vrienden en familieleden van de klokkenluiders kwamen dan deze calorierijke hapjes brengen om ze goed wakker te houden voor het harde werk van die lange nacht. 
Een ander verhaal is dat wanneer je op 1 november een panellet eet er een ziel bevrijd wordt uit de hel. Panellets behoren tot de populairste banketbakkersproducten van Catalonie. Er bestaan oneindig veel varianten, maar alle zijn op basis van marsepein of amandelpasta, vrijwel allemaal bedekt met pijnboompitten. Ook wordt wel gewerkt met hazelnootsnippers. Een bom vol calorieën, die je hier samen met de gepofte kastanjes eet en wegspoelt met een glas zoete wijn.
Recept Panellets  klik HIER
Huesos de Santo
Letterlijk vertaald "Beenderen van de Heilige" zijn desserts van marsepein. Typisch voor de regio Castilië en León, hoewel momenteel toch verspreid in heel Spanje. Ze hebben een lange, cilindrische vorm (ongeveer 6 cm in lengte) en hebben een enigszins gegroefd oppervlak met suiker glazuur. De textuur is typisch marsepein, zodat ze zacht en licht zijn van gewicht. Hoewel de oorspronkelijke Huesos  de Santo wit waren met zoete vullingen kan je ze nu ook vinden in verschillende kleuren en verschillende vullingen zoals confituur, chocolade, praline of zelfs yoghurt .De oorsprong van deze lekkernij  gaat terug tot het begin van de zeventiende eeuw, hoewel het gebruik van marsepein al bekend was in de tijd van de Moorse overheersing. Huesos de Santo vinden hun oorsprong in Madrid en worden voor het eerst vernoemd in de kookboeken van Montino Francisco Martinez in 1611. Zij werden voornamelijk geproduceerd om het feest van Allerheiligen en Allerzielen te vieren dat samenviel met het oogsten van amandel .
Recept Huesos de Santo klik HIER

Buñuelos de Vientoe
De Buñuelos de Vientoe (beignets) zijn kleine deegbollen gemaakt van meel, boter en eieren die in het olijfolie worden gefrituurd. De afgeronde vorm kan handmatig worden gemaakt maar kan na enige oefening ook verkregen worden met behulp van twee lepels De gefrituurde deeg verdubbelt bij het bakken het volume, het is om deze reden dat zij de naam krijgen «de viento» (wind, lucht). De Buñuelos de Vientoe  worden via een kleine opening gevuld met zoete room, chocolade, slagroom, enz..
De  oorsprong is te vinden bij de Sefardische Joden die in de tiende eeuw  gebakken broodjes  van tarwebloem genoemd bimuelos in olijfolie frituurde. De introductie van deze broodjes in de viering van Allerheiligen is een christelijk wijziging.
Recept
Buñuelos de Vientoe klik HIER

Artikel over Todos los Santos klik HIER

1 opmerking:

  1. Mmmm..heerlijk die Spaanse zoetigheden. Alle calorieën nemen we maar op de koop toe

    BeantwoordenVerwijderen