Zoals bij elke Spaanse feestdag horen bij Dia de Todos los Santos ook typische lekkernijen. Per regio verschillen ze, maar de bekendste zijn zeker wel Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento.
Panellets
Panellets
Volgens de traditie moesten in de nacht van 31 oktober op 1 november de klokluiders de doodsklokken heel de nacht laten klinken door de stad. Vrienden en familieleden van de klokkenluiders kwamen dan deze calorierijke hapjes brengen om ze goed wakker te houden voor het harde werk van die lange nacht.
Een ander verhaal is dat wanneer je op 1 november een panellet eet er een ziel bevrijd wordt uit de hel. Panellets
behoren tot de populairste banketbakkersproducten van Catalonie. Er
bestaan oneindig veel varianten, maar alle zijn op basis van marsepein
of amandelpasta, vrijwel allemaal bedekt met pijnboompitten. Ook wordt wel gewerkt met hazelnootsnippers. Een bom vol calorieën, die je hier samen met de gepofte kastanjes eet en wegspoelt met een glas zoete wijn.
Recept Panellets klik HIER
Recept Panellets klik HIER
Huesos de Santo
Letterlijk vertaald "Beenderen van de Heilige" zijn desserts van marsepein. Typisch
voor de regio Castilië en León, hoewel momenteel toch verspreid in
heel Spanje. Ze hebben een lange, cilindrische vorm (ongeveer 6 cm in lengte) en hebben een enigszins gegroefd oppervlak met suiker glazuur. De textuur is typisch marsepein, zodat ze zacht en licht zijn van gewicht. Hoewel de oorspronkelijke Huesos de Santo wit waren met zoete vullingen kan je ze nu ook vinden in verschillende kleuren en verschillende vullingen zoals confituur, chocolade, praline of zelfs yoghurt .De oorsprong van deze lekkernij gaat terug tot het begin van de
zeventiende eeuw, hoewel het gebruik van marsepein al bekend was in de tijd van de Moorse overheersing. Huesos de Santo vinden hun oorsprong in Madrid en worden voor het eerst vernoemd in de kookboeken van Montino Francisco Martinez in 1611. Zij werden voornamelijk geproduceerd om
het feest van Allerheiligen en Allerzielen te vieren dat samenviel met
het oogsten van amandel .
Recept Huesos de Santo klik HIER
Buñuelos de Vientoe
De Buñuelos de Vientoe (beignets) zijn kleine deegbollen gemaakt van meel, boter en eieren die in het olijfolie worden gefrituurd. De afgeronde vorm kan handmatig worden gemaakt maar kan na enige oefening ook verkregen worden met behulp van twee lepels De gefrituurde deeg verdubbelt bij het bakken het volume, het is om deze reden dat zij de naam krijgen «de viento» (wind, lucht). De Buñuelos de Vientoe worden via een kleine opening gevuld met zoete room, chocolade, slagroom, enz..
De oorsprong is te vinden bij de Sefardische Joden die in de tiende eeuw gebakken broodjes van tarwebloem genoemd bimuelos in olijfolie frituurde. De introductie van deze broodjes in de viering van Allerheiligen is een christelijk wijziging.
Recept Buñuelos de Vientoe klik HIER
De oorsprong is te vinden bij de Sefardische Joden die in de tiende eeuw gebakken broodjes van tarwebloem genoemd bimuelos in olijfolie frituurde. De introductie van deze broodjes in de viering van Allerheiligen is een christelijk wijziging.
Recept Buñuelos de Vientoe klik HIER