29 oktober 2015

1 november, Dia de Todos los Santos, Allerheiligen in Spanje


Op 1 november, de dag na Halloween, viert Spanje " Día de todos los Santos" een dag waarop men de overleden familieleden en dierbaren eert. Families gaan naar de kerkhoven om daar bloemen neer te leggen op de graven van de overledenen. Enkele dagen op voorhand gaan familieleden de graven oppoetsen en plaatst men nieuwe bloemstukken op de graven of aan de nissen. Weken van te voren worden de meest prachtige bloemen besteld in de winkels. In de dorpen is het vaak ook een prestige-kwestie: hoe mooier en overdadiger het graf wordt grote en mooie bloemen des te groter het aanzien van de familie. 
De dag na de Día de todos los Santos op 2 november wordt in Spanje de Día de Muertos of Día de Difuntos, wat wij Allerzielen noemen, gevierd. 
1 november is in vele landen een vrije dag en wordt  onder andere gevierd in Frankrijk, België en   Spanje. In Nederland is 1 november sinds 1960 geen officiële vrije dag meer.

Op 1 november worden volgens de katholieke kerk niet alleen alle bekende heiligen vereerd, maar ook de onbekende. Het feest werd in het leven geroepen, omdat er veel heiligen waren waar geen eigen dag aan was gewijd. De eerste jaren sinds het begin van het christendom waren er vele martelaren, mensen die hun leven gaven voor hun geloof. Deze martelaren werden  geëerd. Later kwamen hier andere heiligen bij. In 732 ontstond de vermenging van de martelaren en de andere heiligen. Hiermee ontstond Allerheiligen.

Zoals bij elke Spaanse feestdag horen bij Dia de Todos los Santos ook typische lekkernijen. Per regio verschillen ze, maar de bekendste zijn zeker wel Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento. Klik HIER voor meer info..

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten