10 april 2019

Palmzondag, Domingo de Ramos, palmenmarkt in Elche


De eerste informatie die er bestaat over Palmzondag in Elche dateert uit 1371. Het document wordt bewaard in het gemeentearchief van Elche. Het gaat over een verslag van de gemeenteraad waarmee ze instemmen om een bedrag voor een goed doel toe te wijzen ter gelegenheid van Palmzondag en eveneens om toestemming te verlenen voor het houden van processies op maandag, dinsdag en donderdag. De aanvang van de goede week, "Semana Santa" in Spanje, begint met "Domingo de Ramos", Palmzondag ook wel Palmpasen genoemd, de laatste zondag vóór Pasen. Op Palmzondag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Palmzondag begint met het zegenen van de palmen en olijftakken. Na een misviering trekken de gelovigen in processie door de straten van de stad. Dit schouwspel, waarbij de mensen prachtige bewerkte palmtakken met zich meedragen, neemt het straatbeeld volledig in beslag.
De kunstwerkjes van gebleekte witte palmtakken worden hoofdzakelijk gemaakt in Elche, dé palmenstad bij uitstek.
Op vrijdag en zaterdag voor de viering van Palmzondag, is de witte palmen markt geïnstalleerd in verschillende delen van de stad Elche. Die dagen komen veel inwoners van de nabijgelegen steden en de toeristen naar de stad om een palm aan te kopen voor de processie, of gewoon als herinnering aan het verblijf in de stad.
Witte palmen markten op vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 21:00 uur: Plaça de Baix, Plaza de Barcelona, Plaza de Madrid, Pla de San José, Plaza de Altabix, Plaza de Castilla.
De dag van de processie zelf kan je nog een palm kopen op de markt die is geïnstalleerd naast het VVV-kantoor. Het aanschaffen van zo´n palmtak tijdens de Pasen is een echte traditie. Deze palmtakken worden zelfs geëxporteerd over de hele wereld.
Op Palmzondag begint in Elche dan de feestelijke processie op de "Paseo de Estación". Een beeld van Jezus op een ezel vormt het middelpunt, en een menigte van vele duizenden inwoners en bezoekers, allen in het bezit van een palmtak, lopen achter dit beeld aan. Deze processie wordt beschouwd als de mooiste en meest pittoreske van de provincie Alicante.
De Palmzondag van Elche werd uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang op 14 juli 1988 en International toeristisch belang op 22 juli 1997.
Vertrek van de processie na de palmwijding om 10.45 uur op de Paseo de la Estación.
Route: Paseo de la Estación, Palau, Puente de Altamira, Avenida de la Comunidad Valenciana, Puente de Canalejas, Plaça de Baix, Corredora, Ample, Uberna, Plaza del Congreso Eucarístico, Basílica de Santa María.