24 april 2019

Feesten in Caravaca de la Cruz, ren van de wijnpaarden van 1 tot 5 mei.

Het stadje Caravaca de La Cruz, met ongeveer 25000 inwoners, is gelegen op zo’n 150 km. van Hondón de las Nieves en grenzend aan de provincie Granada. Deze stad heeft een rijk historisch verleden en staat vijfde op de ranglijst van Heilige Steden ter wereld, achter Santiago de Compostella, Rome, Jerusalem en Camaleño. Zoals in vele steden in Spanje heeft Caravaca ook enkele oude legendes.
In 1231 werden de christenen gevangen gezet door de Moorse overheerser Abu. In opdracht van Abu moest een priester de mis lezen zodat hij kon zien wat de betekenis hiervan was. Maar de priester weigerde. Daarna werden alle Kruisen in de omgeving vernietigd en de priester werd opnieuw gevraagd een mis op te dragen. Maar zonder kruis wou en kon de priester helemaal geen mis meer opdragen. Daarop verschenen twee engelen boven het altaar die in een lichtkrans een kruis brachten gemaakt uit het hout van het kruis van Christus. Bij het zien van deze gebeurtenis bekeerde de Moorse heerser Abu zich tot het Christelijk geloof en beëindigde de strijd.
Toen in oktober 1934 in Spanje linkse krachten in opstand kwamen werden een groot aantal kerken en kloosters geplunderd en verbrand. Ook het Kruis uit de legende werd gestolen en het is nooit teruggevonden.

Rond 1300 werd de stad opnieuw overvallen door de Arabische heersers. De inwoners verzetten zich met hand en tand en vluchtten naar het hoger gelegen kasteel. Maar uiteindelijk viel Caravaca la Cruz toch in handen van de Moren. Toen deze zagen dat de bevolking zich had verstopt in het kasteel besmette ze het drinkwater met een epidemie als gevolg. De toestand in het kasteel was niet meer vol te houden en een kleine groep besloot om de schuilplaats te verlaten. Ze vluchten naar Campillo de los Caballeros, om daar hun drinkzakken te vullen met wijn. Toen ze terugkeerden naar het kasteel was de toestand van de mensen nog dramatischer geworden. Alleen een wonder zou hen nog kunnen redden. Het Heilig kruis werd ondergedompeld in de wijn en deze werd uitgedeeld aan de zieken. Als bij wonder waren de zieken snel genezen en helemaal terug fit en werden de Moren verpletterend verslagen. Om dit wonder te herdenken vond later een processie plaats waarbij flessen wijn naar het kasteel werden gebracht om daar gezegend te worden, een gebruik dat tot op heden herdacht word.
La Fiesta de Caravaca de la Cruz wordt ieder jaar gevierd van 1 tot 5 mei. In de ochtend van 2 mei lopen de prachtig versierde paarden samen met hun begeleiders de heuvel op naar het kasteel. De snelste en moedigste ploeg en het mooist geklede paard krijgt de hoofdprijs.
Bezienswaardigheden:
De Basiliek van Vera Cruz met de zilveren kunstschatten zijn een bezienswaardigheid en overal in de Basiliek zie je het rijke historisch katholiek verleden.
De Parochiekerk van El Salvador
De Parochiekerk de La Conception
De Kerk van Jesus, thans in gebruik als cultureel Centrum
Het Klooster van de Carmelitessen
La Plaza de Toros, gebouwd boven een Fransiscaner klooster
Heiligdom van Vera Cruz is gelegen in het Kasteel wat hoog boven de stad uitsteekt.

Op de website: http://www.turismocaravaca.com/ kan je alle verder info over Caravaca vinden

Programma feesten 2019
Er zijn veel parades, processies en reconstructies afgezien van het hoofdevenement van de wijnpaarden dat plaatsvindt op donderdag 2 mei om 14.00 uur.

Woensdag 1 mei
11:00 Bloemen offerande met de Moren en christenen en de wijnpaarden
16:00 Paardenhaarwedstrijd
21:00 Parade van de muziekgroepen
22:30 Zingen van de traditionele Himno a Caravaca gevolgd door vuurwerkshow

Donderdag 2 mei Loop van de wijnpaarden
07:00 Diana waarin de klokken luiden en luide knallers op straat
09:00 Misviering waar alle Moren, christenen en wijnpaarden samenkomen.
09:30 Parade van de wijnpaarden en hun ruiters
12:00 Parade van de Moren en christenen, gevolgd door de zegening van de wijn.
14:00 De paarden beginnen aan hun wijnren en gaan door totdat alle 60 paarden van de stad naar de Basílica-Santuario de la Cruz Cruz zijn gerend.
20:30 Spookgevecht in de Cuesta del Castillo die de Moren winnen.
21:00 Parade waarin de Moren en christenen deelnemen van de Basílica-Santuario naar de Parroquia de El Salvador.

Vrijdag 3 mei
11:30 Grote kinderen parade waaraan de Moren, christenen en wijnpaarden deelnemen
17:15 Plechtige processie waarbij de Verz Cruz wordt meegenomen naar de Cuesta de la Cruz gevolgd door een prachtige vuurwerkshow.

Zaterdag 4 mei
19:30 Grote parade van de Moren en christenen

Zondag 5 mei
18:00 Laatste processie om het standbeeld van Nuestra Stma terug te brengen. Vera Cruz van de Parroquia del El Salvador naar de Basilica-Santuario.
00:00 Spectaculair vuurwerk om het einde van de fiesta te vieren.