27 juni 2017

"Setenil de las Bodegas", een prachtig dorpje in Andalusië.

Setenil de las Bodegas op zo’n 8 km van Ronda is een uniek dorpje onder de witte dorpen in Andalusië. Een aanrader om eens naar toe te gaan wanneer je in Andalusië bent. Waar de meeste witte dorpen van Andalusië zijn gebouwd op heuvels groeide Setenil uit in een netwerk van grotten in de uitgesleten kliffen boven de rio Trejo. De witte gevels lijken de rotsen af te sluiten. Ook sommige straten worden volledig overdekt door de rotsen.
Sinds de Arabische Almohad-periode, in de twaalfde eeuw, was er hier al een bewoning. Gezien het bewijs van andere nabijgelegen grotwoningen, is het mogelijk dat Setenil al veel eerder bewoond was.
Nieuw Setenil begint in 1484, relatief laat in de christelijke reconquest, toen de christelijke legers haar Moorse heersers verdreven. Het kostte de christenen vijftien dagen om de Moren uit het  kasteel, bovenop de stad, te verdrijven.
De volledige naam Setenil de las Bodegas dateert uit de 15e eeuw, toen zijn nieuwe christelijke heersers begonnen met de aanplanting van olijf- en amandelbomen en wijngaarden. De eerste twee bloeien nog steeds op de heuvels van Setenil, maar de wijngaarden werden vernietigd door de phylloxera instecten in 1860. De wijn die er nu nog geproduceerd wordt is uitsluitend voor eigen gebruik.
Setenil heeft in de loop van de tussenliggende eeuwen ook een uitstekende reputatie gekregen voor zijn vleesproducten, met name chorizo, worst en varkensvlees, van varkens gefokt in de omliggende heuvels. Senenil de las Bodegas is vooral ook bekend om de hamburgers gemaakt van chorizo (Masita de chorizo), ooit ontstaan toen een slager uit het dorp teveel chorizo had gemaakt en op het idee kwam hier hamburgers van te maken. Naast vlees heeft het dorp ook een reputatie voor het maken van fijne pasteles of gebakjes.
Naast het verwoeste Moorse kasteel kan je voor 1 euro de toren beklimmen. Ook de nabijgelegen kerk van de Encarnación kan je bezoeken. Verder is het leuk om door de wirwar van straatjes te wandelen. De lokale markt is op vrijdag.
Laat je auto op de parkeerplaatsen aan de hoofdweg staan. Het is ondoenbaar om zonder blikschade door het dorp te rijden.
Bent u in de regio van Setenil, dan kunt u uw bezoek combineren met een bezoek aan Ronda. Op de weg tussen Setenil en Ronda staat een klein bord aan de oostelijke kant van de weg waar u Bodega Las Monjas treft, een voormalig klooster, die de lokale rode wijn Principe Alfonso produceert, vernoemd naar wijlen Principe Alfonso de Hohenlohe.
Setenil's grootste festival is het festival van zijn patroonheilige Sebastian op 20 januari. De jaarlijkse feria vindt plaats in de eerste week van augustus.
Het toeristisch kantoor kan je vinden in de  Calle Villa in de boven stad, telefoon 956 13 42 61, geopend dinsdag tot zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten