Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

10 juni 2017

Hogueras feesten in Alicante

(Bericht geschreven voor de Costakrant Editie 72)

Met de Hogueras of Fogueres  feesten in Alicante wordt de komst van de zomer met grote vreugdevuren gevierd. Deze traditie is al eeuwen oud. De vreugdevuren waren een heidens landbouwritueel dat op de langste dag van het jaar werd gehouden. De Hogueras, en bijkomende feesten zoals we ze nu kennen, stammen uit 1928. In dat jaar gaf de Spaanse regering een christelijke draai aan de heidense viering door het feest om te dopen tot een viering voor San Juan, Joannes de Doper. De Hogueras, papier-maché beelden welke staan opgesteld door de hele stad, trekken bezoekers uit heel Europa om te genieten van de typisch Spaanse cultuur en atmosfeer.
Het feest duurt verschillende dagen en heeft veel te bieden voor zowel jong als oud, muziek, dans, spectaculair vuurwerk, fanfares, bloemen offerandes voor de “Virgin del Remedio”, barracas (feestbarakken) met typische Hogueras gerechten, gekostumeerde optochten…
De papier-maché beelden, volledig gemaakt in brandbare materialen,  worden door de verschillende wijken gebouwd op de pleinen en straten van de stad. De beelden geven op humoristische wijze de gang van zaken weer op cultureel en politiek vlak van het afgelopen jaar. Het zijn vaak enorme kunstwerken van soms wel 30 meter hoog. De winnaar van het vorige jaar mag het beeld bouwen op het stadsplein.
De feesten starten met indrukwekkende "Mascleta’s". De Mascleta is een knalvuurwerk welke luide en ritmische geluiden maakt in tegenstelling tot het gewone vuurwerk. Dit soort vuurwerk, dankt zijn naam aan masclets, (rotjes). Deze zijn verbonden door een lont en vormen een lijn van knalvuurwerk. Masclets zijn meestal opgehangen aan draden boven de weg of plein.
In de nacht van 24 juni beëindigen de vuren van Alicante, die bekend staat als de “crema”, de feestelijkheden. Om middernacht wordt  vanaf het kasteel van Santa Barbara, een monumentale vuurwerkpalm afgeschoten, dit is de start van de "crema", het verbranden van de tientallen prachtige beelden in de stad. De meest spectaculaire verbranding kan je meemaken in de straten rond het stadsplein. Het verbranden van het beeld geeft een enorme hitte af zodat de brandweerlieden de muren van de omliggende huizen moeten natspuiten. Na het roepen van “agua, agua, agua...krijgt ook de toegestroomde mensenmassa de volle lading van de brandweerspuiten...
De volgende dagen kan je op de stranden van San Juan nog nagenieten van het vuurwerkfestival. Verschillende vuurwerkmakers strijden er onderling voor de overwinning van het mooiste vuurwerk.

San Juan wordt op de meeste plaatsen aan de Spaanse kust gevierd. Water en vuur staan er centraal, van nachtzwemmen in de zee tot vreugdevuren en vuurwerk.
Aan de hele kustlijn kan je dan deze vreugdevuren vinden. In deze nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee en zo ontstaat er een groot feest over de hele kustlijn van Alicante.  Deze midzomernacht is de kortste nacht van het jaar. Kort voor middernacht nemen Spanjaarden een duik in de Middellandse Zee.
Er bestaan verschillende volksverhalen die ons vertellen dat wanneer je over het vuur of de golven springt je een wens mag doen. Wanneer je drie keer over het vuur springt, zijn al je zonden vergeven en zijn al je kwade geesten verdwenen. Die nacht je gezicht wassen in de zee maakt je mooier en in het verleden gingen vrouwen de zee in omdat het hen zou helpen zwanger te raken, je weet maar nooit of het kan helpen…
In Spanje is de zomer begonnen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten