30 september 2013

Churros, een Spaanse lekkernij


Sommigen zeggen dat de churros zijn ontstaan in Catalonië in de vroege negentiende eeuw, anderen zeggen dan weer dat het de Arabieren zijn die de churros naar Spanje hebben gebracht. Anderen denken dat de herders in de bergen de churros hebben uitgevonden. In ieder geval is er geen officiële versie over de oorsprong van de churros. Zelfs de Provinciale Vereniging van Churros in Madrid, die het onderwerp heeft onderzocht, is er niet in geslaagd om licht te werpen op deze zaak.

Volgens de legende zou de Spaanse churro een lange geschiedenis achter de rug hebben. Het ontstaan van de churros zou niet te vinden zijn in Spanje maar wel in China waar de Spaanse en Portugese handelaren voor het eerst proefde van de "youtiao", vertaald als "in olie gebakken duivel" een lange goudbruin gefrituurde en gezouten deegstrook, gegeten in China en in andere Oost-en Zuidoost-Aziatische landen. Youtiao worden normaal bij het ontbijt gegeten als bijgerecht bij rijst of sojamelk.
De Spaanse lekkernij werd geboren toen de Portugezen dit gerecht op het Iberisch schiereiland introduceerde. In plaats van zout voegde ze suiker toe aan de deeg en introduceerde de inmiddels bekende vorm van een ster om de churro een goed krokant jasje te geven.

De Spaanse herders gaven het gerecht de naam Churro, genoemd naar de Churro schapen , want het gerecht leek op de hoorns van deze schapen die hoog in de bergen leefden. Het maken van churros als gerecht was voor de herders een goede oplossing voor hun dagelijkse maaltijden, ze hadden enkel een pan olie nodig om een maaltijd te bereiden.



Churros zelf maken;

Ingrediënten
225 ml water
20 gram boter
125 gram bloem
1 ei
1 mespunt bakpoeder.
Poedersuiker .
Olie om in te bakken.

Bereidingswijze
Doe het water en boter of margarine in een pannetje en breng het aan de kook. Neem het pannetje van het vuur. Zeef de bloem en voeg dit in een keer toe aan de hete vloeistof. Roer tot een gladde deegbal ontstaat. Zet het pannetje op het vuur en verhit al roerende het deeg ongeveer een minuut karameliseren. Schep het deeg over in een mengkom. Meng het ei door het deeg met een mixer op de hoogstand. Roer tot slot het bakpoeder door het afgekoelde deeg.
Verwarm de friteuse tot 180 °C. Vul een spuitzak met het deeg. Vorm repen van 12 cm, snijd ze af met een mes en laat ze direct in vet glijden. Bak de Churros goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met de lauwwarme, dikke chocoladesaus.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: "http://hondon-nieves.blogspot.com.es/"