3 september 2013

Legende en verhalen, Jaime Jose Cayetano Alfonso een struikrover uit deze regio.



Jaime Jose Cayetano Alfonso, bijgenaamd Jaime "El Barbudo" (den baard) werd geboren op 26 oktober 1783, volgend een bron in Elche, volgens een andere bron in Denia. Hij was de zoon van Jaime Alfonso Juan en  María Antonia Juan Carrillo.
Jaime "El Barbudo"  was een echte struikrover wiens wandaden nu nog worden verteld in de streek tussen Murcia en Alicante. Als jonge knaap werkte hij  als knecht op een boerderij  in de landbouw en de veeteelt. Op 23 jarige leeftijd, in 1806, pleegde hij uit zelfverdediging zijn eerste moord.


In de stad Catral leefde in die tijd de beroemde bandiet "El Zurdo" een meedogenloze misdadiger, rover en bendehoofdman. Op een dag probeerde El Zurdo met zijn bende druiven te stelen op de boerderij waar Jaime werkte maar deze gaf zich niet zo snel gewonnen en schoot El Zurdo met zijn donderbus (geweer) recht in de borst. El Zurdo stierf ter plaatse en zijn bendeleden sloegen op de vlucht.


Hierop vluchtte Jaime naar het bergachtige gebied van Alicante, Murcia en Albacete om aan het gerecht te ontsnappen. De burgemeester van Catral beloofde hem een correct proces maar Jaime geloofde er niet veel van en vreesde ook de wraak van de oude bendeleden van El Zurdo. Zo begon Jaime "El Barbudo"  zijn leven als misdadiger.


Tijdens de invasie van Napoleon in  Spanje tussen 1808-1814, vocht Jaime mee tegen de Fransen. Als gevolg van dit feit werd hij later door de rechtbank ontheven van zijn straffen en keerde terug naar het burgerleven. 


Gekweld echter door honger keerde Jaime terug naar zijn bergen om het gemakkelijke leven van rover te hervatten. Tijdens het bewind van Ferdinand VII, werd hij een ware held bij de arme bevolking. Hij overviel konvooien en rijke reizigers op de wegen tussen Elche, Crevillente, Villena en Murcia. Het gerecht plaatste op zijn hoofd een waarde van drieduizend duros voor wie hem aan het gerecht kon overleveren. Maar Jaime was een meester in vermommingen en bleef de streek domineren. Zijn vrijmoedigheid gaat zover dat hij in Jumilla in 1822, samen met 30 andere bandieten, de gevangenis overvalt en alle gevangenen bevrijd. Dikwijls verdeelde hij de gestolen goederen onder de armen van de streek wat hem bij de arme burger een heldenstatus opleverde. Zijn naam was  alom bekend en men vertelde dat hij in die tijd de hoofdman was van meer dan 200 “volgelingen”.


Het was de belofte van een kwijtschelding van schulden als hij zou samenwerken met het gerecht die hem tenslotte de das om deed. Na een hinderlaag werd hij gearresteerd in Murcia in 1824, waar hij op het schavot opgericht in het Plaza de Santo Domingo, werd opgehangen in de ochtend van 5 juli 1824. Zijn executie, door opknoping, zou ook leerzaam zijn voor diegene die het bandietenpad willen bewandelen. Zijn ledematen werden uiteengereten en in ijzeren kooien, opgehangen aan palen, blootgesteld in de dorpen waar hij zijn misdaden had begaan, Denia, Sax, Fortuna, Jumilla en Abanilla. Zijn hoofd werd tentoongesteld in zijn officiële geboorteplaats Elche.


De legende gaat dat er nog steeds schatten van zijn rooftochten verborgen zijn in de grotten in de bergen rond Crevillente, zo gaat het gerucht dat Jaime een hond had getraind en wanneer hij floot, het dier een touwladder liet zakken om de bandiet toe te laten in zijn grotwoning. Jaime "El Barbudo" is uitgegroeid tot een historische mythe, een legende gemengd met de werkelijkheid.

Con el puñal en el cinto
Y el trabuco naranjero,
Desafío al mundo entero
y el poder del huracán.
Hijo soy de la Aventura
Y mi patria las montañas
Que en sus lóbregas entrañas,
Seguro asilo me dan.
Puesta a precio mi cabeza
Por el mundo se pregona,
Pero si el Rey me perdona,
Desprecio el perdón del Rey.
Que es mi dicha mi caballo
Y la presa el bien que adoro,
La libertad mi tesoro,
La independencia mi ley.

Voor meer legendes en verhalen klik HIER


Overname van dit artikel is toestaan mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/