Op 1 november vieren de Spanjaarden ‘Día de todos los Santos’ een dag waarop men ‘alle heiligen’ herdenkt die op aarde hebben geleefd en die bij God in de hemel zijn opgenomen. Het gaat hier om de heiligen die in de katholieke kalender geen eigen naamdag meer hebben. De hele familie gaat dan naar het kerkhof om er bloemen neer te leggen op de graven en bij de nissen van de overledenen.
De week voordien is het op de kerkhoven een drukte van familieleden die de graven oppoetsen en opsmukken met nieuwe bloemstukken. Bloemen zijn duur in Spanje maar die dagen is het kerkhof één bloemenpracht. Dit gebeuren is vergelijkbaar met de gebruiken in België en Nederland. Ik herinner me nog dat mijn vader ook de week voor Allerzielen in de weer was met ‘spic en span’ om de graven van ouders en grootouders af te schrobben. Belangrijk was toen ook om op het graf een pot met chrysanten te plaatsen met zoveel mogelijk bloemknoppen in. Hoe meer bloemknoppen hoe meer men de overledene eerde en vader telde de bloemknoppen… In de Spaanse dorpen is het nu nog steeds een prestigekwestie, hoe overdadiger het graf wordt versierd met grote en mooie bloemen des te groter het aanzien van de familie.
Op twee november wordt in Spanje de ‘Día de Muertos’ of in het Catalaans ‘Día de Difuntos’ of wat wij Allerzielen noemen gevierd. Allerzielen is de dag waarop in de katholieke kerk alle overledenen worden herdacht. Deze herdenkingsdag werd in de tiende eeuw door abt Odilo van Cluny ingesteld. In de twaalfde eeuw werd deze dag door paus Johannes XIX algemeen ingevoerd als feestdag voor alle gelovige zielen.
Bij een Spaanse feestdag horen natuurlijk ook de typische gerechten en zoetigheden. Zo ook voor de ‘Día de todos los Santos’. De bekendste zijn: Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento.
De week voordien is het op de kerkhoven een drukte van familieleden die de graven oppoetsen en opsmukken met nieuwe bloemstukken. Bloemen zijn duur in Spanje maar die dagen is het kerkhof één bloemenpracht. Dit gebeuren is vergelijkbaar met de gebruiken in België en Nederland. Ik herinner me nog dat mijn vader ook de week voor Allerzielen in de weer was met ‘spic en span’ om de graven van ouders en grootouders af te schrobben. Belangrijk was toen ook om op het graf een pot met chrysanten te plaatsen met zoveel mogelijk bloemknoppen in. Hoe meer bloemknoppen hoe meer men de overledene eerde en vader telde de bloemknoppen… In de Spaanse dorpen is het nu nog steeds een prestigekwestie, hoe overdadiger het graf wordt versierd met grote en mooie bloemen des te groter het aanzien van de familie.
Op twee november wordt in Spanje de ‘Día de Muertos’ of in het Catalaans ‘Día de Difuntos’ of wat wij Allerzielen noemen gevierd. Allerzielen is de dag waarop in de katholieke kerk alle overledenen worden herdacht. Deze herdenkingsdag werd in de tiende eeuw door abt Odilo van Cluny ingesteld. In de twaalfde eeuw werd deze dag door paus Johannes XIX algemeen ingevoerd als feestdag voor alle gelovige zielen.
Bij een Spaanse feestdag horen natuurlijk ook de typische gerechten en zoetigheden. Zo ook voor de ‘Día de todos los Santos’. De bekendste zijn: Panellets, Huesos de Santo en Buñuelos de Viento.

Een ander verhaal is dat wanneer je op één november een panellet eet er een ziel bevrijd wordt uit de hel. Er bestaan oneindig veel varianten, maar alle zijn op basis van marsepein of amandelpasta, vrijwel allemaal bedekt met pijnboompitten. Ook wordt wel gewerkt met hazelnootsnippers. Een bom vol calorieën, die je hier samen met de gepofte kastanjes eet en wegspoelt met een glas zoete wijn.

