4 augustus 2018

En de wijn viel uit de lucht in Jumilla

De straten in Jumilla kleuren rood door 60.000 liter wijn dat de twintig deelnemende verenigingen/bodega’s in de Gran Cabalgata del Vina, de grote wijnparade, over de meer dan 100.000 bezoekers uitgieten.
Voor 1900 was Jumilla bekend vanwege de zware, rode wijnen die voornamelijk werden gebruikt als mengwijnen. Door de uitbraak van wijnpest phylloxera en de verminderde vraag naar mengwijnen zijn de wijnhuizen in Jumilla lichtere en kwalitatief betere wijnen gaan produceren. Van de 41.000 hectare wijngaarden in Jumilla ligt ongeveer driekwart rond de stad. De belangrijkste druivensoort in Jumilla is de inheemse blauwe druif Monastrell. Deze druif is al eeuwen geleden aangeplant en is goed bestand tegen de droogte en hitte in het gebied. Jumilla wordt hierdoor ook wel eens het Koninkrijk van de Monastrell genoemd en kan rosé en rode topwijnen opleveren.
Vanaf begin van de middag, op 18 augustus, worden de straten van het stadje een broeinest van jongeren afkomstig uit omliggende gemeenten: Yecla, Cieza, Pinoso en Elda en andere Spaanse regio's. Ze wilden dit jaarlijkse evenement niet missen tijdens het “Feria y Fiesta de la Vendimia”.
Om zes uur in de middag begint de parade met de vorming van de optocht, tractors met praalwagens gevuld met ongeveer zestigduizend liter wijn dat onder het aanwezige publiek moest worden verdeeld. Tweeduizend peñeros, wijnboeren en boerinnen, gekleed in de typische Jumilla klederdracht: mannen met een zwarte broek, wit shirt en blauwe sjerp en vrouwen met onderrok of petticoat, die vroeger werd gebruikt tijdens het van oogsten van de druif, maken deel uit van deze parade.
Door de grote toeloop van het publiek, werd de inrichtende organisatie “Federación de Peñas Fiestas de la Vendimia" verplicht om privé-beveiligingspersoneel (gekleed in regenjassen) in te huren welke naast de praalwagens lopen om ongevallen te voorkomen en te zorgen voor de veiligheid van de deelnemers en het publiek. Om zeven uur in de middag begint de optocht langs de Avda. Reyes Católicos, Avda. de Murcia, Cánovas del Castillo, Valencia, Avda. Reyes Católicos, Juan XXIII en eindigend op de Avda. Levante. Meer dan drie uur lang worden de straten van Jumilla een echte rivier van wijn met een merkwaardige strijd tussen deelnemers en toeschouwers.
Het publiek geniet van deze in wijn gedrenkte cavalcade, het is een uniek en origineel festival dat elk jaar meer en meer toeschouwers trekt en dat de meest unieke gebeurtenis van deze gemeenschap is. De winkels aan de hoofdstraat van Jumilla (Canovas del Castillo) moeten hun luifels en uitstalramen afdekken en beschermen om wijnvlekken te voorkomen.
Veel van de aanwezigen bezoekers komen naar Jumilla met nieuwe witte kleding, hoeden en pruiken welke na de grote parade goed is om weg te gooien vanwege de paarse kleur van de wijn en de geur die door de wijn wordt verspreid.
Drinken kan je deze wijn maar of je er echt dronken van wordt is twijfelachtig. Naar verluid is de wijn aangelegd met grote hoeveelheden water maar dat mag de pret niet drukken.
Elk jaar installeert de stad Jumilla douches in de tuin van de mercado de abastos, de markthal, zodat de bezoekers na afloop zich kunnen wassen en andere kleding kunnen aantrekken om zo netjes gewassen de rest van de avond te kunnen volgen.
Na de optocht genieten de bezoekers van de prima Jumilla wijnen in de lokale bars en wijnhuizen en laven zich aan de wijnfontein in de jardín del Rey Don Pedro.
Wens je toch niet overgoten te worden met rode wijn, bezoek dan Jumilla op 16 augustus vanaf 20.30 uur voor de traditionele Cabalgata Parade waarin versierde praalwagens rijden langs de belangrijkste straten van Jumilla met deelnemers die wijn, sangria en lokale hapjes uitdelen en dansen op de muziek van de begeleidende bands. Route: vanaf de Calle Trabajo, Canovas del Castillo, San Roque, Portillo de los Milanos, Barón del Solar, Avda. Levante en einde aan de Mercado de Abastos.