10 februari 2018

Legende 14 februari Sint Valentijn

In het jaar 496 riep paus Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Wie die heilige Valentijn echter is, is onzeker. Er gaan namelijk verschillende verhalen de ronde over martelaren die min of meer gestorven zijn voor de liefde.
Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.
Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond 'Van Valentinus' en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.
Bron wikipedia

Spreuken
Op Valentijnsdag horen enkele spreuken die volgens het volksgeloof het weer voorspellen.
Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.
Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.
Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.


Bijgeloof.
Volgens bepaalde verhalen kan men de toekomstige man voorspellen naar gelang welke vogel men die dag het eerst ziet.
Een zwaluw betekent een arme man.
Een Uil is dan weer teken dat men ongehuwd zal blijven.
Een merel zou wijzen naar een godsdienstige man of zelfs een priester.
Een kruisbek zou betekenen dat de toekomstige partner twistziek is.
Een lijster: een lieve vrolijke man.
Wanneer je een appel eet op Valentijnsdag bepalen het aantal pitten het aantal kinderen, dat je zult krijgen.
Wanneer je een goudvis ziet zal je een rijke man trouwen.
Wanneer je echter een eekhoorn ziet zal je geliefde de gierigheid zelf zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten