2 februari 2018

De magie van de amandelbloesems

(artikel geschreven voor De Costakrant editie 89)

Heb je ze ook al gezien, de prachtige amandelbomen die in bloei komen? Veel streken vanaf de Spaanse kust tot het binnenland  kleuren weer wit en roze van de prachtige bloesem. Spanje is daardoor ook de tweede grootste producent van amandelen na de Verenigde Staten (Californie). Maar eigenlijk zijn de amandelbomen van oorsprong geen Spaanse boomsoort.  De amandelbomen (almendros) zijn lang geleden van elders met duizenden tegelijk naar Spanje gebracht.
Het waarom is een romantisch verhaal...

In de omgeving van Córdoba ligt een ruïne  genaamd Medina Azahara, ben je daar eens in de omgeving dan moet je deze plek beslist eens bezoeken. Hier speelde eeuwen geleden een mooi verhaal af, verteld in de "Legende van de amandelbomen van Medina Azahara", één van de meest populaire verhalen van Córdoba, een verhaal dat zelfs wordt opgevoerd in het verwoeste paleis van de Medina Azahara. De Medina Azahara werd gebouwd door Abderrahman III voor zijn favoriete vrouw Azahara, vandaar de naam van de stad, "Ciudad de al-Zahra", of "Ciudad de la Flor de Azahar".
Kalief Abdurrahman had de mooie Azahara vanuit Granada naar Cordoba gebracht. Ze werd al snel zijn favoriete vrouw en, om zijn liefde te bewijzen voor haar, beval hij de bouw van een vorstelijke stad. Hij huurde de beste architecten en ambachtslieden in, kocht de meest kostbare materialen, hout, marmer, tegels en stenen om een schitterende stad te bouwen. Om het paleis in te richten kocht hij stoffen en meubels van de meest prestigieuze handelaren in de wereld. Hij legde een prachtige tuin aan met bloemen en bracht uit alle hoeken van de wereld exotische planten mee. Hij bevolkte de tuin met prachtige vogels die rondfladderde in de bomen met exotische vruchten. Abderrahman was erg trots op het verblijf van zijn favoriete vrouw Azahara.
Echter, Abderraman verraste vaak zijn geliefde wanneer ze stil zat te huilen en al zijn mooie geschenken  brachten haar niet tot een glimlach. Hij vroeg de reden van haar verdriet en wat hij kom doen om haar te plezieren. Azahara antwoordde dat de kalief haar verdriet niet kon verhelpen omdat ze de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada in de omgeving van Granada zo mistte. Hij antwoordde: "Ik zal sneeuw voor je maken in Córdoba." Hij stuurde onmiddellijk zijn werklui uit om het hele bos rond de medina te kappen en te herplanten met duizenden dicht bij elkaar geplante amandelbomen. Wanneer Azahara in het voorjaar vanuit haar kasteel over de boomgaarden met de prachtige witte bloesem keek was ze verrukt van dit mooie witte landschap. Ze pinkte een traan van blijdschap weg en was nooit meer verdrietig.

Een ander “bloesem” verhaal gaat over de mooie Noorse prinses Gilda die getrouwd was met een knappe rijke Moorse kalief. Ze hielden veel van elkaar en woonden in de mooie streek rond Alicante. Ondanks een land vol zon, lekkere vruchten en bloeiende bloemen, was de Noorse prinses toch erg verdrietig.
Ze kreeg heimwee naar haar vaderland en miste vooral de witte sneeuw in de wintertijden.
Haar verdriet deed ook de Moorse Kalief erg veel pijn. Toen de prinses op een dag weer met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankeltje wit, kon de verliefde Kalief het niet meer aanzien. Er moest een oplossing komen! Ook de Kalief dacht terug aan zijn vaderland en daarmee aan de witte bloesem van de amandelbomen. Hij kreeg een geweldig idee! Hij liet duizenden amandelbomen naar Spanje overbrengen, waar ze rondom het kasteel werden geplant. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken voor altijd gesloten hield. Maar toen op die mooie dag in februari toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, gaf de Kalief het bevel dat alle luiken van het kasteel weer open moesten. Toen de prinses na aandringen van de Kalief toch uiteindelijk naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. En de Noorse prinses en Kalief leefden nog lang en gelukkig tussen hun amandelbomen.
Twee mooie legendes over de amandelbloesems, naar alle waarschijnlijkheid waren het de Moren die tijdens hun overheersing de amandelbomen naar het Iberische schiereiland brachten. Maar toch, wanneer  zo halverwege januari de bloei van de amandelbomen in Spanje  begint, denk dan eens terug aan de legende van de twee vrouwen die de sneeuw zo mistte…