23 augustus 2017

Zijn de Belgen Bourgondiërs?


Wanneer je met Spanjaarden een gesprekje voert hoor je al snel dat ze weinig van België en zijn bewoners weten, de Walen associëren ze met de Fransen en de Vlamingen met de Nederlanders. Misschien door hun taalgebruik dat op elkaar lijkt? Nu lijken me juist die twee culturen erg verschillend te zijn, zeker op culinair vlak. Vlamingen hebben friet met stoofvlees, de Nederlanders patat met frikandel, Vlamingen heerlijk trappistenbier, Nederlanders hebben Heineken. Vlamingen hebben fijne chocolade en pralines, Nederlanders kaas, Vlamingen Noordzeegarnalen, Nederlanders mosselen waarvan het grootste deel naar het Bourgondische Vlaanderen gaat…
Nee, de Nederlanders en de Belgen kan je niet over één kam scheren.

België is wereldwijd bekend voor zijn vele goede bieren. 125 meestal ambachtelijke brouwerijen, brouwen meer dan 1000 verschillende bieren. Veel bekende bieren worden nog door de paters in de abdijen of in hun opdracht gebrouwen: Grimbergen, Affligem, Leffe, Postel, Tongerlo… Dan heb je nog de zwaardere bieren en streekbieren zoals Duvel, Geuze, Kwak, Kriek, Palm… In België is het drinken van bier tijdens het eten of op het einde van de werkdag heel gewoon en voor elke bierliefhebber is het van essentieel belang dat het bier kan gedronken worden in het passend glas, een Koninck in een “bolleke”, een Hoegaarden in een Hoegaardenglas. Bier uit het kleine Hollandse bierglaasje drinken is uit den boze.

Alle hamburgertenten over heel de wereld serveren frietjes, zo van die zielige, dunne staafjes aardappel. Maar de echte friet, trouwens ook een Belgische uitvinding, is van een heel ander kaliber. De Belgische friet is gemaakt van een goede bloemige aardappel, liefst een bintje, die in verse frieten wordt gesneden met een dikte tussen 10 en 13 mm. Die worden dan 4 a 5 minuten voorgebakken op 150°C in goede frituurolie. Dan moeten de frieten minstens een halfuur afkoelen, en daarna worden ze 2 à 3 minuten goudgeel afgebakken op 180°C.
Ze kan de Belgische friet alle concurrentie aan. De echte friet haal je in het frietkot om de hoek en bij voorkeur in een puntzak en moet na het bakken direct gegeten worden, desnoods lopend over straat. Het Belgische frietkot is in Vlaanderen trouwens erkend als cultureel erfgoed.  Dé populairste Vlaamse klassieker is, volgens de TV kok Jeroen Meus, stoofvlees met frietjes! Voorafgegaan door een garnalencocktail, en met een moelleux au chocolat als afsluiter. Bourgondisch lekker.

Nu we het toch over chocolade hebben, een product waar de Belgen terecht trots op zijn, is gewaarborgd door een kwaliteitslabel. Het meest bekende en uitgevoerde chocolade product zijn de Belgische pralines of bonbons welke door honderden ambachtelijke chocolatiers en een aantal grote industriële producenten vervaardigd worden. De chocolatiers reizen de wereld rond om de allerbeste chocolade bonen te vinden. De praline is trouwens een Belgische uitvinding. Het was de apothekerszoon Jean Neuhaus die rond 1915 in Brussel de eerste gevulde chocoladebonbon bedacht. De winkels van Neuhaus zijn nog steeds een begrip in België. Ook andere merken zijn befaamd om hun pralines zo o.a. Leonidas en Godiva. Veel steden hebben hun eigen chocolade specialiteit zoals de Antwerpse handjes en de Brugse zwaantjes.

Dat de Belg een zoetekauw is merk je aan de lekkernijen zoals de koekjes van Jules Destrooper, een Belgisch bedrijf opgericht in 1886 en hofleverancier. Naar 75 landen worden de heerlijke koekjes van Destrooper uitgevoerd. De Speculoospasta van Lotus is nog zo’n Belgisch product. Vijfeneenhalf miljoen potten per jaar worden er gemaakt.
De Brusselse wafel met zijn lichte structuur en rechthoekig vorm met diepe vierkante inkepingen wordt meestal warm gegeten nadat hij bestrooid is met poedersuiker en een flinke dot slagroom. De Luikse wafel is zwaarder van structuur en zoeter omdat de suiker er al in verwerkt is.
We hebben geweldige producten in België: garnalen, witloof, asperges, fruit, appelen en peren... We hebben een gevarieerde streekkeuken: vis en schelpdieren aan de Noordzeekust, wild met trappistenbier in de Ardennen, en elke stad heeft zo wel zijn specialiteit: Gentse waterzooi, Mechelse Koekoek, Lokerse paardenworsten, Filet d’Anvers, Aalsterse vlaaikens…

Door zijn Bourgondische levensstijl  moet de Belg zijn gewicht goed onder controle houden. Maar daar hebben we de wiskundige Adolphe Quetelet voor, hij is de man die de BMI bedacht aan de Universiteit van Gent. België wordt trouwens geprezen om haar uitstekende onderwijs, maar nog net iets meer om haar verrukkelijke lekkernijen!