27 augustus 2017

La Tomatina, het tomatengevecht in Buñol.


Het tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus, (in 2017 op woensdag 230 augustus) ontstond in Buñol, in de omgeving van Valencia, in 1945 als gevolg van een kleine ruzie tussen een groepje jongeren. Vlakbij de Plaza del Pueblo stond een kraam met groenten en fruit. In plaats van verder aan elkaar te trekken en te duwen, begonnen de jongeren elkaar te bekogelen met groenten en fruit. De politie maakte hieraan een eind en de jongeren moesten de standhouder vergoeden.
Een jaar later herhaalden de jongens het gevecht, maar deze keer hadden ze zelf hun tomaten meegebracht. Tijdens de volgende jaren herhaalde zich het gevecht maar deze activiteit werd  verboden maar de jongeren gingen er toch mee door. In 1950 liet het gemeentebestuur het gevecht toe maar het volgende jaar werd het weer verboden. Een groot aantal jongeren werd toen opgepakt en opgesloten maar de inwoners van Buñol steunden de deelnemers en zij verplichtten de overheid om de jongeren vrij te laten. Het festival werd steeds populairder, ook buiten Buñol en zo kwamen er steeds meer en meer deelnemers. Het probleem was echter soms een politicus, wel of niet per ongeluk, geraakt werd en dus werd La Tomatina opnieuw verboden.
Uit protest organiseerden een aantal inwoners in 1955 de begrafenis van de tomaat. Een tomaat werd in een doodskist plechtig door het dorp gedragen terwijl de fanfare dodenmarsen speelde. In 1957 besloot het gemeentebestuur om La Tomatina officieel toe te staan.
Sinds 1980 zorgt het gemeentebestuur zelf voor de tomaten. Elke jaar neemt het aantal tonnen tomaten dat gebruikt wordt toe, evenals het aantal deelnemers. Vanaf verschillende vrachtwagen worden de tomaten in overvloed uitgeladen op de Plaza del Pueblo. Deze tomaten komen uit Xilxes Castellón omdat ze daar goedkoper zijn en ze worden er speciaal gekweekt voor deze feesten. De smaak van deze tomaten is niet echt geschikt voor consumptie. De deelnemers wordt nu aangeraden om een beschermende bril en handschoenen te dragen. Ook moeten de tomaten platgedrukt worden zodat ze niets of niemand kunnen beschadigen of kwetsen.
Deelnemen aan de La Tomatina niet meer gratis. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de website latomatina.info.